Ministarstvo rudarstva i energetike daje punu podršku Gradu Nišu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sastao se danas sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem i razgovarao o rešavanju  gradskih problema za koje će pomoć resornog ministarstva biti neophodna. Dogovoreno je da se u narednih nekoliko dana susretnu ministar Antić, gradonačelnik Bulatović i direktora EPS-a Grčić, kako bi se rešio problem meštana u naselju Crvena zvezda kojima je zbog neplaćenih računa isključena električna energije. Cilj je da se pronađe rešenje i putem najpovoljnijeg  reprograma duga za struju, ovaj problem reši u najkraćem mogućem roku kako bi meštani Romskog naselja zimu dočekali u toplim i osvetljenim kućama, kao što je to bilo u prethodnom periodu. Ministar Antić je poručio da će Ministarstvo rudarstva i energetike pružiti pomoć Gradu kako bi se opremile radne zone, posebno radna zona Lozni kalem i radna zona Zapad. Cilj je da se zemljište potpuno opremi i stavi u funkciju razvoja Grada. Na sastanku je bilo reči i o nizu projekata koje će Grad dostaviti ministarstvu, posebno kada je reč o projektu  iskorišćenja geotermalnih voda. Gradonačelnik je poručio da se ostvaruje politika Vlade Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, koja u prvi plan stavlja građane i rešavanje njihovih problema. Mi ćemo kao odgovorna lokalna samouprava učiniti sve da se u potpunosti stavimo u funkciju građana Niša jer je to naš primarni zadatak, poručio je gradonačelnik Niša. Ministar Antić je istakao da Vlada čini velike napore kako bi se Srbija razvijala. On je kazao da se svi krajevi Srbije moraju razvijati i da je to razlog zašto se Vlada nalazi 7 dana u Nišu jer čitav jug Srbije zaslužuje, budući da je najviše dao za Srbiju, da se odnos države prema jugu naše zemlje napokon promeni. Naš energetski sektor mora da da neophodnu energiju za privredni rast i razvoj i stim u vezi plan Elektroprivrede Srbije predvideće sve investicije koje će omogućiti da se u funkciju stave radne zoneu Nišu kako bi one bile spremne za dolazak investitora. Zajedno sa Gradom Nišem ćemo uspešno realizovati energetsku politiku i rešiti višegodišnje probleme, poručio je ministar Antić. Ministar Antić i gradonačelnik Niša tokom današnje posete ministra Nišu, obišli su i toplanu „Jug“. Ministar je pozvao građane Niša da zajedno sa rukovodstvom grada i Gradske toplane povedu dijalog kako bi se problemi kojih je u prethodnom periodu bilo, prevazišli i građani ostali na sistemu daljinskog grejanja jer je to dugoročno najpovoljnije za građane.
Briga o kulturi u Nišu primer drugim gradovima

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je danas ustanove kulture u Nišu i poručio da je Niš važan srpski i regionalni kulturni centar, koji ima punu podršku resornog ministarstva.

Vukosavljević je, u pratnji članice Gradskog veća Jelene Mitrovski, posetio Narodni muzej, arheološko nalazište Medijana, Niški kulturni centar, Galeriju savremene likovne umetnosti, Narodno pozorište, ali i niški Saborni hram, gde je razgovarao sa episkopom raško-prizremskim Teodosijem.

Vukosavljević je poručio da će resorno ministarstvo učiniti sve što može kako bi pomoglo razvoj kulture-ustanova i da će se problemi sa novcem rešavati u skladu sa maksimalnim mogućnostima Ministarstva. On je istakao da je Niš grad velikog potencijala i da će Ministrstvo pružiti svaku pomoć da ti potencijali maksimalno budu iskorišćeni. On je naglasio da lokalna samouprava i kulturni poslenici sa svoje strane treba da se prijavljuju na konkurse sa dobrim, kvalitetnim, razumnim i održivim projektima. Ministar je dodao da je obilazak Niša dobra prilika da se upozna sa stanjem na terenu, iako je Ministarstvo dobro obavešteno o stanju u ustanovama kulture.

Jedan od problema sa kojim je ministra upoznalo rukovodstvo Narodnog muzeja je i mogućnost da ta ustanova ostane bez upravne zgrade, ukoliko se ona u postupku restitucije dodeli starim vlasnicima. Ministar je rekao da je potreban dijalog da bi se pronašlo kompromisno rešenje, u interesu ustanova kulture, ne samo u Nišu već i u drugim gradovima Srbije.