Вучић са амбасадорима обишао Нишку тврђаву

image_pdfimage_print

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, заједно са амбасадорима и дипломатским представницима 22 земље чланице Уније, обишли су данас Нишку тврђаву, где су се упознали са историјом овог града и југа Србије.

У шетњи по поменутом здању били су и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужен за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, миниситарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Са историјатом тврђаве и града, премијера и званице из ЕУ упознао је локални водич, који им објаснио да је твђава настала још у време Римског царства, затим је наставила да се развија као град у време Византије, а да су тврђаву након тога, као своје упориште, користили и Турци у време Отоманског царства.

Део приче је и да је управо у Наису рођен римски цар Константин, који је у историји остао упамћен по томе што је увео хришћанство у Римско царство и што је изградио Констатинопољ.

You may also like...