Prioritet Vlade smanjivanje nasilja nad ženama

image_pdfimage_print

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je jedan od prioriteta Vlade smanjivanje nasilja nad ženama, ali i njihovo ekonomsko osamostaljivanje, odnosno veće zapošljavanje.

Mihajlović je na tribini na temu rodne ravnopravnosti, održanoj u Skupštini grada Niša, navela da su žene u Srbiji 30 do 40 odsto manje plaćene za isti posao u poređenju sa muškarcima.

Ona je takođe ocenila da žene treba mnogo više da budu zastupljene u društvenom i političkom životu, kao i da ih ima više na najvišim državnim funkcijama.

Potpredsednica Vlade je uputila poziv ženama da budu jedinstvene poput muškaraca i tako doprinesu stvaranju moderne Srbije.

Na predlog premijera Aleksandra Vučića osnovano je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i ni u jednoj evropskoj državi takvo telo nije postavljeno na tako visokom nivou, budući da je na njegovom čelu potpredsednik Vlade, podsetila je ona.

Mihajlović je pohvalila gradonačelnika Niša Darka Bulatovića što daje veliku podršku rodnoj ravnopravnosti, s obzirom na to da Niš ima Sigurnu kuću koja ima regionalni karakter.

Predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković ukazao je na to da ovaj grad ima veliki broj žena koje učestvuju u političkom životu, ali i da je dosta njih na važnim funkcijama.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić upozorila je na to da žene dugo trpe nasilje zbog ekonomske zavisnosti od muškaraca, ocenivši da je najteže kada u Sigurnu kuću dođu dođu majke koje trpe nasilje od svoje odrasle dece.

Možda Vas zanima i sledeće...