1

Координација градских и републичких предузећа нужан предуслов успешног рада

Министар без портфеља Милан Кркобабић који ће у наредном периоду бити задужен и за координацију и усмеравање рада јавних предузећа истакао је данас у Нишу да је циљ Владе Србије да се успостави боља координација између републичких и градских јавних предузећа. Он је на састанку са директорима свих јавних предузећа у Нишу, чији је оснивач, како Град Ниш, тако и Република Србија, разговарао о стварним проблемима са којима се она суочавају како би се у наредном периоду предузели прави кораци за превазилажење тих проблема. Кркобабић је истакао да се сва јавна предузећа морају суочити са суштинским реформама, пословним и финансијским и да је циљ да сва та предузећа буду профитабилна, да се даље развијају и да доприносе буџету. Истовремено, истакао је да је јако битно да предузећа буду и друштвено одговорна и да се од њих очекује да побољшају квалитет својих услуга.  Циљ ове Владе је да се предузећа ставе на здраве ноге и добро је што у овом послу, који није лак, имамо подршку запослених и репрезентативних синдиката, рекао је Кркобабић. Кркобабића су у Градској кући примили чланови Градског већа Светозар Алексов и Игор Војиновић.




Премијер Србије одржао састанак са руководством Града Ниша

Јавне финансије у Нишу нису у добром стању, рекао је премијер Вучић приликом посете Градској кући у Нишу , али је  и истакао да постоји велики број пројеката чија би реализација допринела томе да се Ниш упореди са Београдом или Софијом и да буде не само центар југоистока земље, већ и у односу на околне земље. Премијер је указао на то да Град Ниш у буџету има већи дефицит од Србије, и поновио да Влада Србије може да помогне и да то и чини, тако да ће највећи део средстава у износу од две милијарде динара, која су одвојена за југ Србије, остати у Нишу.
Он је подсетио на то да ће у наредним данима бити потписан уговор са фабриком “Леони”, која ће отворити 2.200 радних места, и најавио да ће Влада довести и инвеститоре са Филипина и из Немачке, што ће Ниш поново уврстити међу велике индустријске центре.
Такође, како је додао, средства ће се инвестирати у ИТ сектор, односно у Техничку школу и Електронски факултет, као и у изградњу технолошког парка. Влада ће и даље улагати у важне државне пројекте, попут Коридора 10, пружног прелаза, аеродрома у Нишу, а наставиће да субвенционише и долазак нових инвеститора, поручио је Вучић.
Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је рекао да ће све примедбе и сугестије уважити и да ће предлог буџета, када буде направљен, проследити Влади Србије како би њене службе дале мишљење и предлоге.Он је пренео да је са премијером, осим о јавним финансијама и креирању буџета, разговарао и о будућности града, бољем животу и стандарду грађана.

 




Обилазак основне школе „Иво Андрић“

Министарка саобраћаја и инфраструктире Зорана Михајловић, Министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић и Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетили су данас ново здање истуреног одељења основне школе „Иво Андрић“ у Нишу.
Директорка ове школе Милица Петковић упознала је високу делегацију Владе Србије са функционисањем ове школе која од недавно има нови објекат у свом саставу са модерним училима и добро опремљеном фискултурном салом.
Ученици су приредили у спортској хали школе пригодне презентације спортова којима се баве у оквиру школских активности . Министар Шарчевић је на опште одобравање присутних  најавио  да ће се фонд часова недељно додатно обогатити спортским активностима у оквиру  предмета физичког васпитања.
У саставу делегације која је обишла школу били су и градски већници Бранислав Качар и Бојан Крстић, као и начелници Управа за образовање, спорт  и представници Канцеларије за младе.
Ова посета је искоришћена и да присутни министри уруче  спортске реквизите и лопте које ће бити коришћене у редовној настави ове школе.

 




Министар просвете Младен Шарчевић у Нишу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Градској кући са замеником градоначелника Ниша проф.др Милошем Банђуром и његовим сарадницима о реализацији пројеката од највишег значаја за град, Универзитет и школство. Један од приоритета министарства је реализација пројекта изградње анекса на Електронском факултету у Нишу где би били смештени лабораторије и научно-истраживачки центри за маледе научнике, рекао је министар. Истовремено, најавио је повећање квота за упис студената за студије из области ИТ сектора. Министар је обећао и да ће тим правника Министарства просвете, науке и технолошког развоја у наредном периоду утврдити из ког је разлога пројекат изградње станова за младе научне раднике заустављен 2011. године, будући да је заменик градоначелника истакао да је градском руководству јако важно да се овај случај испита до краја јер је у пројекат уложен велики новац. Министар је најавио нове састанке са градским руководством како би се конкретизовала сарадња на више поља.




Град Београд поклонио мерцедесов аутобус Нишу

Као што је и обећао јуче, премијер Србије, Александар Вучић већ данас је уручио кључеве аутобуса марке „Мерцедес“ Дирекцији за јавни превоз Ниша.Овај модеран климатизовани аутобус поклон је Града Београда Нишу и биће коришћен на линијама градског превоза .У присутву градоначелника Ниша Дарка Булатовића извршена је предаја кључева у самом возилу ,чији су унутрашњост заједно разгледали премијер и градоначелник.

Аутобус је већ јутрос стигао из Београда ,а примопредаја возила је извршена на паркингу преко пута Градске куће.

 




Пословни форум Србија-Албанија у Нишу

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио је данас на отварању Пословног форума Србија–Албанија у Нишу да су пословни људи и инвеститори из Албаније добродошли и упутио им позив да инвестирају у српску привреду.

Вучић је, обраћајући се учесницима овог скупа, којем присуствује и премијер Албаније Еди Рама, рекао да су врата Владе Србије и српско тржиште широко отворени за албанску пословну заједницу.

Према његовим речима, Срби и Албанци су два највећа народа на Балкану и не треба да дозволе да им односе и будућност уређују други.

Он је указао на то да су две земље успеле да изграде пријатељство и да сада морају да раде на развијању привредне сарадње и повећању трговинске размене.

Без обзира на политичке разлике, успели смо да изградимо поверење јер верујем да желимо пријатељство, рекао је премијер, истакавши да две земље повезује и чињеница да су стратешки опредељене за улазак у ЕУ.

Вучић је пренео захвалност привредницима из Србије и Албаније на томе што у великом броју учествују на овом форуму, наводећи да су и он и премијер Албаније веома поносни на то што је сала у којој се одржава скуп пуна.

Он је уједно изразио задовољство због тога што се овај пословни догађај одржава у Нишу, на југоистоку Србије, у граду који је, како је рекао, раскрсница путева и доброг бизниса, али и место које ће представљати средиште напретка и Србије и читавог региона.




Дан ослобођења

Полагањем венаца на Споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана у центру града и у спомен-комплексу Бубањ, обележена је годишњица ослобођења Ниша у Другом светском рату.

Венце су положили чланови делегације Града Ниша на челу са замеником градоначелника проф.др Милошем Банђуром,затим представници Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Савеза бораца, Нишавског округа и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Ниш је ослобођен 14. октобра 1944. године када је 22. дивизија народно-ослободилачког покрета ушла у град и из правца југа напала немачке трупе.