Koordinacija gradskih i republičkih preduzeća nužan preduslov uspešnog rada

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić koji će u narednom periodu biti zadužen i za koordinaciju i usmeravanje rada javnih preduzeća istakao je danas u Nišu da je cilj Vlade Srbije da se uspostavi bolja koordinacija između republičkih i gradskih javnih preduzeća. On je na sastanku sa direktorima svih javnih preduzeća u Nišu, čiji je osnivač, kako Grad Niš, tako i Republika Srbija, razgovarao o stvarnim problemima sa kojima se ona suočavaju kako bi se u narednom periodu preduzeli pravi koraci za prevazilaženje tih problema. Krkobabić je istakao da se sva javna preduzeća moraju suočiti sa suštinskim reformama, poslovnim i finansijskim i da je cilj da sva ta preduzeća budu profitabilna, da se dalje razvijaju i da doprinose budžetu. Istovremeno, istakao je da je jako bitno da preduzeća budu i društveno odgovorna i da se od njih očekuje da poboljšaju kvalitet svojih usluga.  Cilj ove Vlade je da se preduzeća stave na zdrave noge i dobro je što u ovom poslu, koji nije lak, imamo podršku zaposlenih i reprezentativnih sindikata, rekao je Krkobabić. Krkobabića su u Gradskoj kući primili članovi Gradskog veća Svetozar Aleksov i Igor Vojinović.
Premijer Srbije održao sastanak sa rukovodstvom Grada Niša

Javne finansije u Nišu nisu u dobrom stanju, rekao je premijer Vučić prilikom posete Gradskoj kući u Nišu , ali je  i istakao da postoji veliki broj projekata čija bi realizacija doprinela tome da se Niš uporedi sa Beogradom ili Sofijom i da bude ne samo centar jugoistoka zemlje, već i u odnosu na okolne zemlje. Premijer je ukazao na to da Grad Niš u budžetu ima veći deficit od Srbije, i ponovio da Vlada Srbije može da pomogne i da to i čini, tako da će najveći deo sredstava u iznosu od dve milijarde dinara, koja su odvojena za jug Srbije, ostati u Nišu.
On je podsetio na to da će u narednim danima biti potpisan ugovor sa fabrikom “Leoni”, koja će otvoriti 2.200 radnih mesta, i najavio da će Vlada dovesti i investitore sa Filipina i iz Nemačke, što će Niš ponovo uvrstiti među velike industrijske centre.
Takođe, kako je dodao, sredstva će se investirati u IT sektor, odnosno u Tehničku školu i Elektronski fakultet, kao i u izgradnju tehnološkog parka. Vlada će i dalje ulagati u važne državne projekte, poput Koridora 10, pružnog prelaza, aerodroma u Nišu, a nastaviće da subvencioniše i dolazak novih investitora, poručio je Vučić.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da će sve primedbe i sugestije uvažiti i da će predlog budžeta, kada bude napravljen, proslediti Vladi Srbije kako bi njene službe dale mišljenje i predloge.On je preneo da je sa premijerom, osim o javnim finansijama i kreiranju budžeta, razgovarao i o budućnosti grada, boljem životu i standardu građana.

 
Obilazak osnovne škole „Ivo Andrić“

Ministarka saobraćaja i infrastruktire Zorana Mihajlović, Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević i Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetili su danas novo zdanje isturenog odeljenja osnovne škole „Ivo Andrić“ u Nišu.
Direktorka ove škole Milica Petković upoznala je visoku delegaciju Vlade Srbije sa funkcionisanjem ove škole koja od nedavno ima novi objekat u svom sastavu sa modernim učilima i dobro opremljenom fiskulturnom salom.
Učenici su priredili u sportskoj hali škole prigodne prezentacije sportova kojima se bave u okviru školskih aktivnosti . Ministar Šarčević je na opšte odobravanje prisutnih  najavio  da će se fond časova nedeljno dodatno obogatiti sportskim aktivnostima u okviru  predmeta fizičkog vaspitanja.
U sastavu delegacije koja je obišla školu bili su i gradski većnici Branislav Kačar i Bojan Krstić, kao i načelnici Uprava za obrazovanje, sport  i predstavnici Kancelarije za mlade.
Ova poseta je iskorišćena i da prisutni ministri uruče  sportske rekvizite i lopte koje će biti korišćene u redovnoj nastavi ove škole.

 
Ministar prosvete Mladen Šarčević u Nišu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Gradskoj kući sa zamenikom gradonačelnika Niša prof.dr Milošem Banđurom i njegovim saradnicima o realizaciji projekata od najvišeg značaja za grad, Univerzitet i školstvo. Jedan od prioriteta ministarstva je realizacija projekta izgradnje aneksa na Elektronskom fakultetu u Nišu gde bi bili smešteni laboratorije i naučno-istraživački centri za malede naučnike, rekao je ministar. Istovremeno, najavio je povećanje kvota za upis studenata za studije iz oblasti IT sektora. Ministar je obećao i da će tim pravnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u narednom periodu utvrditi iz kog je razloga projekat izgradnje stanova za mlade naučne radnike zaustavljen 2011. godine, budući da je zamenik gradonačelnika istakao da je gradskom rukovodstvu jako važno da se ovaj slučaj ispita do kraja jer je u projekat uložen veliki novac. Ministar je najavio nove sastanke sa gradskim rukovodstvom kako bi se konkretizovala saradnja na više polja.
Grad Beograd poklonio mercedesov autobus Nišu

Kao što je i obećao juče, premijer Srbije, Aleksandar Vučić već danas je uručio ključeve autobusa marke „Mercedes“ Direkciji za javni prevoz Niša.Ovaj moderan klimatizovani autobus poklon je Grada Beograda Nišu i biće korišćen na linijama gradskog prevoza .U prisutvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića izvršena je predaja ključeva u samom vozilu ,čiji su unutrašnjost zajedno razgledali premijer i gradonačelnik.

Autobus je već jutros stigao iz Beograda ,a primopredaja vozila je izvršena na parkingu preko puta Gradske kuće.

 
Poslovni forum Srbija-Albanija u Nišu

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na otvaranju Poslovnog foruma Srbija–Albanija u Nišu da su poslovni ljudi i investitori iz Albanije dobrodošli i uputio im poziv da investiraju u srpsku privredu.

Vučić je, obraćajući se učesnicima ovog skupa, kojem prisustvuje i premijer Albanije Edi Rama, rekao da su vrata Vlade Srbije i srpsko tržište široko otvoreni za albansku poslovnu zajednicu.

Prema njegovim rečima, Srbi i Albanci su dva najveća naroda na Balkanu i ne treba da dozvole da im odnose i budućnost uređuju drugi.

On je ukazao na to da su dve zemlje uspele da izgrade prijateljstvo i da sada moraju da rade na razvijanju privredne saradnje i povećanju trgovinske razmene.

Bez obzira na političke razlike, uspeli smo da izgradimo poverenje jer verujem da želimo prijateljstvo, rekao je premijer, istakavši da dve zemlje povezuje i činjenica da su strateški opredeljene za ulazak u EU.

Vučić je preneo zahvalnost privrednicima iz Srbije i Albanije na tome što u velikom broju učestvuju na ovom forumu, navodeći da su i on i premijer Albanije veoma ponosni na to što je sala u kojoj se održava skup puna.

On je ujedno izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ovaj poslovni događaj održava u Nišu, na jugoistoku Srbije, u gradu koji je, kako je rekao, raskrsnica puteva i dobrog biznisa, ali i mesto koje će predstavljati središte napretka i Srbije i čitavog regiona.
Dan oslobođenja

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana u centru grada i u spomen-kompleksu Bubanj, obeležena je godišnjica oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili članovi delegacije Grada Niša na čelu sa zamenikom gradonačelnika prof.dr Milošem Banđurom,zatim predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Saveza boraca, Nišavskog okruga i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Niš je oslobođen 14. oktobra 1944. godine kada je 22. divizija narodno-oslobodilačkog pokreta ušla u grad i iz pravca juga napala nemačke trupe.