Ministarka Mihajlović najavila početak izmeštanja železničkog čvora iz centra Niša

image_pdfimage_print

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas izmeštanje pruge iz centra Niša i dodala da će ti radovi, vredni 80 miliona evra, početi najkasnije 2018. godine.

Nova pruga u dužini od 22 kilometra, koja će biti izgrađena od Proseka prema severnoj zoni grada, biće dvokolosečna i elektrificirana pošto je deo železničkog Koridora 10.

Već su započeti pregovori sa Evropskom investicionom bankom o obezbeđivanju novca za taj projekat.

Mihajlović je tokom obilaska Palilulske rampe, gde pruga deli Niš  na dva dela, rekla da će eksproprijacija zemljišta biti završena u 2017. godini i da će nakon toga moći da počne izmeštanje o kojem se govori već 30 godina.

Ministarka je istakla da je veoma važno da se ta pruga izmesti zbog bezbednosti građana, s obzirom da deca tu svakodnevno prelaze prugu, ali i da je ta pruga deo železničkog Koridora 10 i da je to još jedan razlog za njeno izmeštanje.

“Mi smo detektovali sve rizične tačke kada je reč o rampama u celoj Srbiji. Počeli smo da ulažemo novac u njihovo otklanjanje, a gradimo i novi dispečarski centar koji će potpuno drugačije upravljati železničkom infrastrukturom i svim prelazima”, navela je Mihajlović.

Grad će obaviti eksproprijaciju zemljišta i obezbediti deo sredstava za realizaciju projekta, dodala je Mihajlović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da ta pruga već decenijama ugrožava bezbednost ljudi.

On je istakao da će Grad sve obaviti u predviđenom roku.

“To je projekat od nacionalnog i državnog interesa, to je trasa Koridora 10, a ne obilaznica. Hvala premijeru Aleksandru Vučiću i ministarki Mihajlović”, zaključio je Bulatović.

Možda Vas zanima i sledeće...