Министарка Михајловић најавила почетак измештања железничког чвора из центра Ниша

image_pdfimage_print

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је данас измештање пруге из центра Ниша и додала да ће ти радови, вредни 80 милиона евра, почети најкасније 2018. године.

Нова пруга у дужини од 22 километра, која ће бити изграђена од Просека према северној зони града, биће двоколосечна и електрифицирана пошто је део железничког Коридора 10.

Већ су започети преговори са Европском инвестиционом банком о обезбеђивању новца за тај пројекат.

Михајловић је током обиласка Палилулске рампе, где пруга дели Ниш  на два дела, рекла да ће експропријација земљишта бити завршена у 2017. години и да ће након тога моћи да почне измештање о којем се говори већ 30 година.

Министарка је истакла да је веома важно да се та пруга измести због безбедности грађана, с обзиром да деца ту свакодневно прелазе пругу, али и да је та пруга део железничког Коридора 10 и да је то још један разлог за њено измештање.

“Ми смо детектовали све ризичне тачке када је реч о рампама у целој Србији. Почели смо да улажемо новац у њихово отклањање, а градимо и нови диспечарски центар који ће потпуно другачије управљати железничком инфраструктуром и свим прелазима”, навела је Михајловић.

Град ће обавити експропријацију земљишта и обезбедити део средстава за реализацију пројекта, додала је Михајловић.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је рекао да та пруга већ деценијама угрожава безбедност људи.

Он је истакао да ће Град све обавити у предвиђеном року.

“То је пројекат од националног и државног интереса, то је траса Коридора 10, а не обилазница. Хвала премијеру Александру Вучићу и министарки Михајловић”, закључио је Булатовић.

You may also like...