70. godina Udruženja penzionera u Nišu

image_pdfimage_print

Udruženje penzionera Grada Niša obeležilo je 70. godina postojanja. Zamenik gradonačelnika Niša prof. dr Miloš Banđur pozdravio je na svečanoj akademiji sve prisutne i istakao da smo ponosni na činjenicu  da je Udruženje penzionera Grada Niša jedno je od najstarijih u Srbiji i da  danas upravo obeležava 70. godina postojanja.

„ Sedam decenija nije mali period i svakako da su i pređašnje generacije naših penzionera itekako zaslužene za stabilan i dugogodišnji rad udruženja. Po najnovijim statističkim podacima, u Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera i zato je veoma  važno sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje siromaštva, a posebno siromaštva starijih lica i penzionera, kao i mere koje će obezbeđivati kvalitet, brži razvoj i ravnomerniji teritorijalni razmeštaj ustanova socijalne zaštite i približavanje usluga i kapaciteta korisnicima.

Najadekvatniji odgovor, ne samo za bolji život penzionera već svih kategorija društva je održiv ekonomski rast društva. Suštinsko ekonomsko pitanje je pravedna i održiva podela resursa između zaposlenih i nezaposlenih i svaki napor učinjen da se obezbedi da ekonomski rast i produktivnost budu održivi.

Važno je da omogućimo da se svi članovi društva uključe u stvaranje boljeg i humanijeg odnosa prema penzionerima i kreiranju  znatno povoljnijeg položaja u društvu ove izuzetno važne društvene kategorije ljudi.“ rekao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima vremena su teška, ali Grad Niš je spreman da koliko je to u njegovoj moći izađe u susret potrebama penzionera i da u okviru svojih nadležnosti pruži svaku vrstu logističke i druge pomoći. Treće doba jeste uslovno rečeno doba starosti, ali nikako ne smemo da zaboravimo da ovo doba iziskuje određene obaveze društva i da je potrebno da vreme koje stariji ljudi provode bude jednako kvalitetno  i sadržajno, kao kod mlađe populacije.

Možda Vas zanima i sledeće...