Дан Треће бригаде копнене војске

image_pdfimage_print
7.октобра 1912.године у зору Други пешадијски пук „Књаз Михаило“ је започео свој ратни пут кроз балканске и Први светски рат. У Првом балканском рату пук је учествовао у Кумановској, Прилепској и Битољској бици. У Другом балканском рату у Брегалничкој бици, због силине и енергичности својих бораца, пук добија епитет „гвоздени“. У Првом светском рату пук учествује у Церској бици, бици на Горничеву, а 1918. године учествује у ослобађању Ниша, и у свом ратном путу стиже све до Темишвара. У част Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, 7. октобар се Војсци Србије обележава као Дан Треће бригаде копнене војске.
У касарни „Књаз Михаило“ свечано је обележен овај датум уз присуство градоначелника Ниша Дарка Булатовића и других бројних званица.
Командант копнене војске генерал потпуковник Милосав Симовић поздравио је присутне и истакао да је Трећа бригада копнене војске успешно извршила све постављене задатке у претходном периоду и подвукао да су нове дужности ове бригаде обезбеђивање државне границе према Македонији и Бугарској.
Поводом Дана бригаде заслужним појединцима,како професионалним војницима тако и техничком особљу уручене су награде и признања.

You may also like...