СКУП ЕВРОПСКИХ ГРАДОВА КУЛТУРЕ У МАЂАРСКОЈ

  • img_3311
  • img_3310
  • img_3305
image_pdfimage_print

У Мађарском граду Сомбатхељу (Szombathely) одржана је дводневна конференција Асоцијације европских градова културе (AVEC), чији је Град Ниш пуноправни члан.

Од 01. до 03. октобра састанцима ове Асоцијације присуствовали су и представници Града Ниша, односно кабинета председника Скупштине Града и Општине Медијана, која је посебан члан Асоцијације. AVEC има своју специфичност, јер се бави искључиво областима које су од значаја и за Град Ниш, а то су – културно-историјско наслеђе и одрживост туризма у мањим градовима. Концепт одрживости ових области представља важан задатак за будућност, кроз постављање и испуњавање посебних стандарда, уз помоћ којих долази до бољег схватања историјског и културног наслеђа, као и до убрзаног развоја туризма. Све то за крајњи циљ има привредно-економски бољитак оних локалних самоуправа које примењују те стандарде.

С обзиром да ова Асоцијација тесно сарађује са Унеском, на конференцији у Мађарској су разматране области у којима, између осталих, и Град Ниш може кроз билатералну или мултилатералну сарадњу, у оквиру ове мреже градова, да конкурише за фондове ЕУ и Унеско. Од недавно, Асоцијација је проширила област сарадње и на одређене пољопривредне гране које имају туристички потенцијал, као што је винарство.

Представници Града Ниша су на поменутом скупу имали активно учешће, кроз презентацију најновијих потенцијала града, имајући у виду развој авио саобраћаја и осавремењивање рада Туристичке организације Ниш. Упућен је и јавни захтев да интернет презентација AVEC-а, као и наредне публикације AVEC-a буду надаље проширене и верзијом на српском језику. Размењене су идеје и искуства са градоначелником Сомбатхеља, везано за унапређење рада музеја и сарадње локалних самоуправа са министарствима за спољне послове, културу и туризам, док ће конкретизација пројектних идеја бити посебно наглашена током посете председника AVEC Кристијана Морисара Нишу од 01. до 04. новембра ове године.

You may also like...