1

Пет година Дирекције за јавни градски превоз

У сали Универзитета у Нишу  свечано је обележен јубилеј,пет година постојања Дирекције за јавни градски превоз.

У присутву бројних званица и градоначелника Дарка Булатовића презентовани су резултати рада  дирекције и уручене захвалнице заслужним појединцима.

Од свог оснивања 2011.године Дирекција константно предузима мере у циљу побољшања квалитета система јавног превоза у Нишу.

Од 2013. године Дирекција преузима управљање Приградском аутобуском станицом са које се сада врши прихват и отпрема аутобуса и путника ка приградским насељима.

Данас је ова станица  функционално опремљена, оспособљена је климатизована чекаоница, уведен бесплатан Wi – Fi интернет, уграђен разгласни систем и постављени дисплеји са измењивим садржајем за информисање путника.

Од 1. септембра 2014. године Дирекција, прва у Србији организује систем јавног превоза по моделу јавно – приватног партнерства. Овим новим системом јавног превоза комплетна реализација превоза путника на територији града Ниша, која подразумева и приходовање средстава од продаје карата и плаћање превозницима за извршене услуге превоза, поверава се ЈКП-у Дирекција за јавни превоз Града Ниша.

Увођењм новог  система ефекти по буџет града су знатно повољнији  па су примера ради  издвајања из буџета мања  за 260 милиона динара у 2015. у односу на  2012. Годину.

Повећани су приходи од продаје појединачних, полумесечних и месечних карата; повећан је укупан број остварених појединачних вожњи; створене су могућности за умањење прихода превозницима у случају да не пруже услуге превоза уговореног квалитета; смањен је број изгубљених полазака аутобуса; укинута је толеранција од 2% на остварење планираног реда вожње; повећан је број контрола путника и број издатих доплатних карата и опомена путницима који у моменту контроле немају исправну возну исправу.

Даља модернизација обухвата електронски систем продаје карата . Предност овог система у односу на пређашњи је у томе да сада постоји евиденција у реалном времену о броју продатих карата, тј. кретању путника по линијама, као и да је смањена могућност злоупотребе приликомпродаје карата од стране возача и кондуктера.




Парламентараци Европске уније у Нишу

У Нишу су данас боравили некадашњи европски парламентарци ,са којима се сусрео градоначелник Ниша Дарко Булатовић

“За наш и град и земљу у целини веома је важна  ваша посета, која долази у важном тренутку у процесу европских интеграција Србије.

Чланство у Европској унији представља приоритет у спољној политици наше земље ,а посредно је значајно и за функционисање великих градова попут Ниша,јер се отвара низ инвестиционих и тржишних могућности. То је посебно важно у светлу скорашњих изазова који нас очекују у процесу преговарања по поглављима.

Важна порука за грађане Србије је то што је Европска унија одобрила отварање поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са Србијом, на Међувладиној конференцији у Бриселу у јулу ове године. Имајући у виду да су ово два најважнија поглавља на којима почива Европска унија, а то су уважавање права и слобода свих грађана и владавина права, то отварање ових поглавља представља и велико признање нашој влади и нашој земљи и њеном напретку у спровођењу реформи” рекао  је градоначелник Булатовић.

Према његовим речима кроз усвајање стратешки важних докумената и акционих планова који су у складу са документима Европске уније ,ми као локална градска средина,желимо да допринесемо убрзању процеса реформи и показжемо да смо добар партнер влади Србије на локалном нивоу у њеним настојањима да нас приближи чланству у ЕУ.

Састанку је присуствовао и председник Скупштине Града Ниша Раде Рајковић, а током сусрета презентовани су и привредно-економски потенцијали  овог дела Србије.