Пријем за учеснике Ликовне колоније Сићево 2016

image_pdfimage_print
Давне 1905. године опчињена лепотом Сићевачке клисуре, велика српска сликарка Надежда Петровић управо на овом месту окупила је своје словеначке и хрватске колеге, са којима је студирала у Минхену.
Те године формирана је Прва југословенска уметничка колонија.У том првом сазиву поред Надежде били су још Рихард Јакопич, Иван Грохар, Фердо Весел, Пашко Вучетић и Иван Мештровић.
Опчињени сићевачким крајоликом свако од њих је своје импресије и посвећеност природи пренео и транспоновао у пиктурални језик и скулптуру.
Ликовна колонија Сићево својим целокупним педесетдвогодишњим постојањем пратила и на неки начин подстицала развој савремене уметности код нас, настављаући традицију Надежде Петровић која је опстала више од пола века.
Традиционално учешће на овој манифестацији узимају уметници из земље И иностранства који имају прилку да стварају у прелепом природном окружењу.Овим поводом у Градској кући организован је пријем за учеснике ликовне колоније,а уметнике је примила градска већница реосрно задужена за културу Јелена Митровски.
У раду овогодишње Сићевачке ликовне колоније учествује пет сликара из иностранства-Литваније, Француске, Мексика, Јапана и Румуније, као и седам уметника из наше земље-из Београда, Алексинца и Врања.
Из Литваније је ту Лена Квичева, из Француске Сабрина Сабег, из Мексика Херардо Варгас, из Јапана Харухико Јошинага, а из Румуније Костин Братеану. Учесници колоније из наше земље су Милан Пантелић, Горан Јовић, Радован Трнавац, Никола Жигон и Мирослав Лазовић из Београда, Љиља Стризе из Врања и Јелена Станојевић из Алексинца.

 

You may also like...