Zavod za udžbenike donirao knjige Narodnoj biblioteci

image_pdfimage_print
Zavoda za udžbenike  donirao je Narodnoj  biblioteci u Nišu komplete školske lektire i svoja kapitalna izdanja koje će moći da koriste učenici Niša i svi članovi biblioteke u okviru svoje edukacije.
 „Upravo je školska lektira onaj sastavni deo početka stvaranja navike da se čita i preko klasičnih dela upoznaje sa književnim  dostignućima domaćih i stranih stvaralaca.
Ovu životni fazu zvanu lektira svi smo na neki način prošli,neko čitajući sa pažnjom ,a neko pokušavajući da zaobilaznim putem preko raznih sažetaka bude u toku o radnji dela,ali u svakom slučaju pročitali u potpunosti ili ne ,nema tog učenika koji sa sobom iz škole nije poneo makar delić onoga što je pročitao kroz lektiru.
Danas niška biblioteka ima respektabilan broj  korisnika, koji se menja iz dana u dan, ja procenjuje se  na preko 20.000.
Biblioteku dnevno poseti preko 400 korisnika, a broj izdatih knjiga dnevno bude oko 800.
Zahvaljujem se u ime grada Niša Zavodu za udžbenike na ovoj donaciji , sa željom da i ubuduće nastavimo dobru saradnju na zadovoljstvo niške čitalačke publike,“ rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović prilikom primopredaje knjiga.
Pomoć institucijama kulture od posebnog je značaja ,jer se na taj način neguje ono najznačajnije , a to je sama duhovna srž jednog naroda,čijim se razvojem  kompletira i razvitak države u celini.
Poznato je da je upravo duh donatorstva i zadužbinarstav krasio istaknute ličnosti našeg naroda  i da je njihovim ličnim zalaganjem  budućim generacijama ostavljeno kulturno-istorijsko nasleđe.
Upravo je zdanje Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ nastalo  na sličan način ,jer je Niški vladika, Jeronim Jovanović, davne 1894. godine, testamentom zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje biblioteke,koja je  svečano otvorena  1904. godine.Još jedna veoma važna donacija stigla je 1906. godine kada je nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

Možda Vas zanima i sledeće...