Obeležavanje Dana mladih u Nišu

Povodom obeležavanja 1. septembra – Dana mladih Grada Niša, Kancelarija za mlade Grada Niša poziva sve zainteresovane u četvrtak, 1. septembra 2016. godine u periodu od 12 do 14 sati u Obrenovićevoj ulici, na platou TPC Kalča.
Mladi se mogu informisati putem štandova različitih organizacija, neformalnih grupa i institucija koje rade sa mladima i za mlade, kao činilaca omladinske politike u Gradu. Svi zainteresovani mogu dobiti korisne informacije o različitim mogućnostima, objavljenim konkursima, različitim edukacijama, prikupiti brošure, flajere iz oblasti omladinske politike, prevencije polno prenosivih bolesti, bolesti zavisnosti, psihološkog savetovanja i dr. 

 
Prvog septembra startuje zimski red vožnje

U Direkciji za javni  saobraćaj održan je sastanak predstavnika Grada,Direkcije i  prevoznika,koji obavljaju delatnost prevoza putnika u gradskom saobraćaju.
Prvog septembra počinje zimski red vožnje i u tom smislu sve  je spremno za početak ovog u saobraćajnom  smislu opterećenijeg dela kalendarske godine , kada učenici polaze u školu.
Kako je najavio resorni većnik Igor Vojinović građani će moći preko gradskih opština i mesnih zajednica da podnesu predloge u vezi sa trasama i terminima  gradskog saobraćaja u cilju njegovog poboljšanja i podizanja kvaliteta usluge.
“Pozivamo građane da iznesu svoje primedbe u narednih mesec dana kako bi od prvog oktobra prevoz mogao da se odvija punim kapacitetom,mada će i Grad i Direkcija za javni prevoz biti otvoreni za sve sugestije građana i u periodu posle toga.“
„Građani koji su do sada dolazili na prijem u Gradskoj kući imali su primedbe tehničke prirode koje su uglavnom opravdane i na koje će Direkcija odgovoriti pozitivno u skladu sa svojim ovlašćenjima.
Grad je uspeo da izdvajanja za gradski prevoz drastično smanji sa nekih 600 miliona na 30 milona dinara, a pozitivna stvar je i to da Direkcija za javni prevoz sada nema dugovanja prema prevoznicima i da ovo preduzeće sada posluje stabilno“ rekao je Vojinović.
Iz Direkcija za javni gradski prevoz upućen je poziv svim učenicima koji nisu zamenili stare legitimacije za prevoz  da to učine što pre .

 
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Povodom reagovanja u medijima u vezi sa navodno nedovoljnom finansijskom podrškom Vaterpolo klubu „Nais“, Grad Niš izdaje sledeće:

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Za Vaterpolo klub „Nais“ Grad Niš je u 2016. godini opredelio 6.819.000,00 dinara (1.019.000,00 od Komisije za sport na Konkursu i 5.800.000,00 na ime stimulativnih sredstava od Gradonačelnika, što čini ukupnu sumu od 6.819.000,00 dinara).

Ako napravimo komparaciju sa prethodne dve godine, Vaterpolo klub „Nais“ je u toku 2014. godine dobio 6.699.000,00 dinara, a u 2015. godini 5.453.000,00 dinara. Očito je da je za klub u 2016. godini izdvojena najveća suma, imajući u vidu sve tri poslednje godine. Od ukupno opredeljene sume za 2016. godinu, a to je 6.819.000,00 dinara, Grad je do sada isplatio 3.708.000,00 dinara, znači više od polovine ukupne sume, što je za većinu drugih klubova nedostižan san.

Gledajući strukturu budžetskih sredstava, očito je da ogroman deo potiče od stimulativnih sredstava, a samo neznatni deo od Komisije za sport, što ukazuje   da je Grad itekako uvažio interese kluba.

Očekujemo od svih relevantnih društveno odgovornih subjekata u oblasti sporta da pokažu elementarno razumevanje da Grad ima mnogo neizmirenih obaveza prema drugih sportskim klubovima i da nije cilj da se podrži samo jedan sportski klub, već da se pruži potrebna pomoć i drugim sportskim udruženjima kroz koje naši mladi sugrađani stiču zdrave ambicije, takmičarski duh i promovišu najzdravije vrednosti koje proističu iz zahtevnog rada u raznovrsnim sportskim disciplinama.

Grad će podržati sportske klubove u finansijskom i svakom drugom smislu, u okviru mogućeg, odnosno u razmerama koje dozvoljava obim sredstava u budžetu.

Politika davanja obećanja bez pokrića neće biti politika ovog gradskog rukovodstva, bez obzira na pokušaj vršenja pritiska na Grad, na krajnje nekorektan način.

Dakle, podržavamo sport i mlade sportiste, a ne pojedinačne klubove sa ambicijom da budu u povlašćenom položaju u odnosu na druge.
OBAVEŠTENJE 30. AVGUST 2016

U susret Danu mladih Grada Niša, Kancelarija za mlade Grada Niša sprovodi različite aktivnosti. U utorak 30. avgusta, planirane su aktivnosti u saradnji sa Psihološkim savetovalištem za studente i Udruženjem građana za razvoj socijalne i obrazovne inkluzije „Drugačiji zajedno“.
U utorak, 30. avgusta 2016. godine u Obrenovićevoj ulici na platou ispred Kalče, kod Telenora, u periodu od 12 do 15 sati, realizuje aktivnost volontera Psihološkog savetovališta za studente, kroz aktivnost „Podeli osmeh“, takođe radiće psihološke testove, deliće propagandni materijal i informisati mlade o mentalnom zdravlju.
Cilj ovih zajedničkkih aktivnosti je  predstavljanje značaja i mogućnosti Psihološkog savetovališta za studente i učiniti ga pristupačnijim mladima.
18:00, U Naserovoj ulici bb (Bivša kafana Lipov lad) – Udruženje za decu i mlade sa intelektualnim smetnjama „Drugačiji zajedno“ u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša poziva sugrađane da  budu gosti u socijalnom klubu “Kolačić kafe“. Gosti će biti u prilici da probaju kafu i bakin kolač i druže se sa radno angažovanim mladim osobama sa intelektualnim smetnjama. Ne postoji cenovnik već gosti ostavljaju koliko su u mogućnosti.
Udruženje „Drugačiji zajedno“ već nekoliko godina naporno radi na promovisanju socijalne inkluzije i trude se da ukažu na to da mladi sa Daunovim sindromom i ostalim intelektualnim smetnjama jesu deo naše stvarnosti
 

 
Pet godina „Sigurne kuće“ u Nišu

Prezentacijom dosadašnjih rezultata i uslovima u kojima funkcioniše u Sigurnoj kući u Nišu obeleženo pet godina postojanja ove ustanove za zaštitu žrtava porodičnog nasilja.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović,koji je imapo priliku da se na licu mesta uveri u angažovanje zaposlenih u Sigurnoj kući,koja je tokom pet godina od  obične loše uređene zgrade prerasla u dobro organizovanu ustanovu.

Od početka ove godine do danas, pomoć i smeštaj u niškoj Sigurnoj kući zatražile su 43 žene, što je više nego tokom cele prethodne godine. 10% od ukupnog broja žena koje su prošle kroz ovu ustanovu je starije od 60 godina koje trpe nasilje od svoje dece.

Zbog toga će Sigurna kuća u Nišu u saradnji sa nadležnim institucijama pokrenuti edukativne tribine za osnaživanje žena i starih da prijavljuju nasilnike.

Alkoholizam, patološka ljubomora i loša komunikacija neki su od uzroka koji dovode do nasilja u partnerskim odnosima, pokazali su poslednji rezultati istraživanja koje je sprovela Sigurna kuća u Nišu

Žene koje su preživele porodično nasilje ostaju u Sigurnoj kući najviše četiri meseca, a u tom periodu stručni službenici im pružaju pomoć da se osamostale, kako se ne bi vraćale nasilnicima.

Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše odluke da ga prijave, odnosno da se odupru.

Potrebno je još raditi na edukaciji mladih, jer su oni ti koji će sutra sklapati brakove i čuvati svoju decu koja mogu da utiču na menjanje pogrešnih stavova o porodičnom nasilju.

 
Grad odustao od ideje kreiranja baze podataka

 
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na današnjoj pres konferenciji da  neće biti sprovedena u delo ideja o kreiranju baze podataka u kojoj bi bili evidentirani građani kojima grad duguje novac na osnovu utuženja ,ali  koji istovremeno  imaju neizmirene obaveze prema gradu,jer je ova  ideje ocenjena kao suprotna zakonskim odredbama od strane Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.Poverenik je u saopštenju istakao  da se nezavisno od motiva, Grad mora uzdržati od realizacije ove ideje.
U suštini ideja je bila da se objedinjavanjem baze podataka pomogne i građanima i gradu,jer bi se međusobne obaveze lakše izmirile postizanjem određenog dogovora bez dodatnih sudskih  i troškova izvršenja,što bi doprinelo uštedi sredstava i grada,ali i građana.
Već je ranije rečeno da samo na sudske i troškove izvršenja  odlaze pozamašne sume novca ,koje bi bile dobrodošle za obnovu gradske infrastrukture ili izgradnju vrtića.
“Pojedini mediji ovaj predlog su preneli kao  tobože kreiranje nekakvih  „crnih lista“,koje nisu pomenute ni u jednom segmentu mog izlaganja .Ovakve baze već postoje u javno komunalnim preduzećima i pravobranilaštvu i ne predstavljaju nikakvu novost.Ideja je bila da se pomogne i građanima i gradskom budžetu smanjenjem nepotrebnih  troškova ,“ rekao je gradonačelnik.
Bez obzira što je ovaj predlog  o formiranju svojevrsnog saveta za medijaciju između građana i grada imao jasne  i dobre namere da se proces  pojednostavi na  zajedničku dobrobit,on neće biti dalje implementiran zbog procene povereništva da nije u skladu sa zakonom.

 
NIS u lokalnu zajednicu ulaže više od 110 miliona dinara

 Beograd, 23. avgust, 2016. godine

Kako bi doprinela razvoju i unapređenju kvaliteta života lokalne zajednice u kojoj posluje, kompanija NIS će ove godine u okviru korporativnog programa „Zajednici zajedno“ podržati ukupno 106 projekata u gradovima i opštinama širom Srbije.

NIS, uprkos teškoj situaciji na svetskom naftnom tržištu, nije smanjio ulaganja u lokalnu zajednicu i za projekte je izdvojio isti iznos kao i prethodne godine – ukupno 110,5 miliona dinara za realizaciju projekata na teritoriji gradova i opština u kojima kompanija ostvaruje svoju delatnost. To su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Zrenjanin, Kikinda, Novi Bečej, Žitište, Kanjiža i Srbobran. Na ovaj način kompanija potvrđuje društvenu odgovornost kao svoje strateško opredeljenje, a projekte će realizovati institucije, udruženja građana, sportska i strukovna udruženja koja su izabrana na javnom konkursu NIS-a.

Ove godine je na javni konkurs pristigao 971 projekat, a odluku o tome koji će od njih biti podržani donela je komisija sastavljena od predstavnika NIS-a, predstavnika lokalnih samouprava, kao i uglednih ličnosti iz tih zajednica, kao nezavisnih članova. Prilikom odabira projekata, žiri je vodio računa o ravnopravnoj podršci projektima iz pet oblasti važnih za dugoročni i održivi razvoj, kao i za podizanje kvaliteta života u lokalnoj zajednici: sport, kultura, nauka, zaštita životne sredine i pomoć socijalno ugroženim grupama.

Rezultati konkursa mogu se videti na veb stranici http://zajednicizajedno.nis.eu , kao i na sajtovima lokalnih zajednica, a rok za realizaciju projekata je 31. mart 2017. godine.

Dodatna informacija:

Program “Zajednici zajedno” osmišljen je sa ciljem unapređenja kvaliteta života i razvoja lokalnih zajednica u kojima NIS posluje. Svesna da uspeh nije potpun dok se ne podeli sa okruženjem, kompanija već osmu godinu zaredom uspešno realizuje i podržava društveno odgovorne projekte, a do sada je kroz ovaj program uloženo gotovo 800 miliona dinara  i podržano  više od 760 projekata.
Otvorena ambulanta u naselju Milka Protić

U naselju Milka Protić u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i predstavnika opštine Palilula i niškog Doma zdravlja, otvorena je renovirana zdravstvena ambulanta u čiju je rekonstrukciju uloženo milion i trista hiljada dinara.Ova ambulanta je zatvorena pre nekoliko meseci zbog prokišnjavanja zgrade,ali je angažovanjem gradonačelnika i menadžmenta Doma zdravlja ona sada osposobljena za nesmetan prijem pacijenata sa svim nephodnim medicinskim sredstvima za ovakav tip ustanove.

Ambulanta će raditi utorkom i četvrtkom od  7 do 14 i 30 i trenutno ima 250 kartona.

Namera menadžmenta Doma zdravlja je da se broj pacijenata uveća, jer u ovom delu grada gravitira svakako veći broj ljudi nego što to pokazuje  broj kartona.Primera radi u Mramoru gde takođe funkcioniše slična ambulanta ima oko 1000 kartona što je četiri puta više u odnosu na ovu ispostavu Doma zdravlja.
Grad izmirio obaveze prema radnicima JKP „Gorica“

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući obavestio je novinare  da  su obaveze Grada Niša prema JKP „Gorica „ izmirene u potpunosti.
Ovo praktično znači da je grad uplatio ovom preduzeću novac za osam zaostalih plata radnicima u iznosu od oko 197 miliona dinara.
“Za samo mesec i po dana uspeli smo da rešimo problem zaostalih zarada radnika „Gorice“ i da stvorimo preduslove za funkcionisanje ovog javno komunalnog preduzeća.Grad je izmirio svoje dosadašnje obaveze prema svim radnicima u pogledu plata i prevoza. Nažalost na osnovu tužbi pojedinih radnika grad će u narednom periodu na ime sudskih troškova  i kamata morati da plati oko 150 miliona dinara ,što je iznos dovoljan za rekonstrukciju 20 ulica ili izgradnju 5 vrtića“ rekao je gradonačelnik .
Prema njegovim rečima uskoro će biti napravljena baza podataka o tome koliko su svi oni koji tuže grad odgovorni u izvršavanju sopstvenih obaveza prema gradu.
Nenad Glišić direktor JKP“ Gorica“ zahvalio se rukovodstvu grada na energičnom rešavanju problema ovog preduzeća i najavio da će radnici sada moći da nesmetano obavljaju poslove na osnovu postojećih planova.Kako je rekao dugovanje preduzeća prema dobavljačima trenutno iznosi oko 20 milona dinara, ali će ovi dugovi biti rešavani u hodu.
Oliver Cvetković predsednik sindikata „Nezavisnost“ u JKP „Gorica“ izrazio je zadovoljstvo brzom i konkretnom akcijom grada u pogledu rešavanja  zaostalih zarada radnika i zahvalio se gradonačelniku i njegovim saradnicima na odluci da problem  radnika“ Gorice“  bude prioritet u rešavanju.

 
Nova pešačka zona

 Tvrđavski most je od petka pešačka zona. Ulica 7.juli je zatvorena kod Gradske kuće, a izmedđu Šumatovačke i Jadranske saobraćaj je regulisan semaforima.
 Da sve funkcioniše kako je i predviđeno, uverio se gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je sa gradskim većnicima
prošetao pešačkom zonom.
 Ovo je sve u interesu građana, dobro je, bezbednije, protok saobraćaja je na nivou. Zadovoljni smo i našom odlukom jer se potvrđuje da je bila ispravna, kaže Bulatović.