1

Пет година „Сигурне куће“ у Нишу

Презентацијом досадашњих резултата и условима у којима функционише у Сигурној кући у Нишу обележено пет година постојања ове установе за заштиту жртава породичног насиља.

Свечаности је присуствовао и градоначелник Ниша Дарко Булатовић,који је имапо прилику да се на лицу места увери у ангажовање запослених у Сигурној кући,која је током пет година од  обичне лоше уређене зграде прерасла у добро организовану установу.

Од почетка ове године до данас, помоћ и смештај у нишкој Сигурној кући затражиле су 43 жене, што је више него током целе претходне године. 10% од укупног броја жена које су прошле кроз ову установу је старије од 60 година које трпе насиље од своје деце.

Због тога ће Сигурна кућа у Нишу у сарадњи са надлежним институцијама покренути едукативне трибине за оснаживање жена и старих да пријављују насилнике.

Алкохолизам, патолошка љубомора и лоша комуникација неки су од узрока који доводе до насиља у партнерским односима, показали су последњи резултати истраживања које је спровела Сигурна кућа у Нишу

Жене које су преживеле породично насиље остају у Сигурној кући највише четири месеца, а у том периоду стручни службеници им пружају помоћ да се осамостале, како се не би враћале насилницима.

Важна порука за све који трпе породично насиље јесте да га прво препознају и да се не плаше одлуке да га пријаве, односно да се одупру.

Потребно је још радити на едукацији младих, јер су они ти који ће сутра склапати бракове и чувати своју децу која могу да утичу на мењање погрешних ставова о породичном насиљу.