Grad odustao od ideje kreiranja baze podataka

image_pdfimage_print
 
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na današnjoj pres konferenciji da  neće biti sprovedena u delo ideja o kreiranju baze podataka u kojoj bi bili evidentirani građani kojima grad duguje novac na osnovu utuženja ,ali  koji istovremeno  imaju neizmirene obaveze prema gradu,jer je ova  ideje ocenjena kao suprotna zakonskim odredbama od strane Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.Poverenik je u saopštenju istakao  da se nezavisno od motiva, Grad mora uzdržati od realizacije ove ideje.
U suštini ideja je bila da se objedinjavanjem baze podataka pomogne i građanima i gradu,jer bi se međusobne obaveze lakše izmirile postizanjem određenog dogovora bez dodatnih sudskih  i troškova izvršenja,što bi doprinelo uštedi sredstava i grada,ali i građana.
Već je ranije rečeno da samo na sudske i troškove izvršenja  odlaze pozamašne sume novca ,koje bi bile dobrodošle za obnovu gradske infrastrukture ili izgradnju vrtića.
“Pojedini mediji ovaj predlog su preneli kao  tobože kreiranje nekakvih  „crnih lista“,koje nisu pomenute ni u jednom segmentu mog izlaganja .Ovakve baze već postoje u javno komunalnim preduzećima i pravobranilaštvu i ne predstavljaju nikakvu novost.Ideja je bila da se pomogne i građanima i gradskom budžetu smanjenjem nepotrebnih  troškova ,“ rekao je gradonačelnik.
Bez obzira što je ovaj predlog  o formiranju svojevrsnog saveta za medijaciju između građana i grada imao jasne  i dobre namere da se proces  pojednostavi na  zajedničku dobrobit,on neće biti dalje implementiran zbog procene povereništva da nije u skladu sa zakonom.

 

Možda Vas zanima i sledeće...