1

Град измирио обавезе према радницима ЈКП „Горица“

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући обавестио је новинаре  да  су обавезе Града Ниша према ЈКП „Горица „ измирене у потпуности.
Ово практично значи да је град уплатио овом предузећу новац за осам заосталих плата радницима у износу од око 197 милиона динара.
“За само месец и по дана успели смо да решимо проблем заосталих зарада радника „Горице“ и да створимо предуслове за функционисање овог јавно комуналног предузећа.Град је измирио своје досадашње обавезе према свим радницима у погледу плата и превоза. Нажалост на основу тужби појединих радника град ће у наредном периоду на име судских трошкова  и камата морати да плати око 150 милиона динара ,што је износ довољан за реконструкцију 20 улица или изградњу 5 вртића“ рекао је градоначелник .
Према његовим речима ускоро ће бити направљена база података о томе колико су сви они који туже град одговорни у извршавању сопствених обавеза према граду.
Ненад Глишић директор ЈКП“ Горица“ захвалио се руководству града на енергичном решавању проблема овог предузећа и најавио да ће радници сада моћи дa несметано обављају послове на основу постојећих планова.Како је рекао дуговање предузећа према добављачима тренутно износи око 20 милона динара, али ће ови дугови бити решавани у ходу.
Оливер Цветковић председник синдиката „Независност“ у ЈКП „Горица“ изразио је задовољство брзом и конкретном акцијом града у погледу решавања  заосталих зарада радника и захвалио се градоначелнику и његовим сарадницима на одлуци да проблем  радника“ Горице“  буде приоритет у решавању.

 




Нова пешачка зона

 Тврђавски мост је од петка пешачка зона. Улица 7.јули је затворена код Градске куће, а измедђу Шуматовачке и Јадранске саобраћај је регулисан семафорима.
 Да све функционише како је и предвиђено, уверио се градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је са градским већницима
прошетао пешачком зоном.
 Ово је све у интересу грађана, добро је, безбедније, проток саобраћаја је на нивоу. Задовољни смо и нашом одлуком јер се потврђује да је била исправна, каже Булатовић.

 




Нова авио-линија из Ниша

 Авио-компанија „Wizz air“  почела је са новим летом из Ниша до Дортмунда. Путници ће до овог града у Немачкој и назад до Ниша моћи да лете уторком и суботом.
По традицији, авион је дочекан “воденим поздравом”. Летови ће, кажу путници, многима олакшати контакте са породицом и обављање послова у великим европским градовима.
Пре две недеље, Виз ер увео је летове и до Мемингена и Ајндховена, а прошле године до Малмеа и Базела. Процене су да ће до краја ове године кроз нишки аеродром проћи око 125.000 путника.
Попуњеност ове линије је преко 90 одсто што је био случај и са другим линијама. То доказује да има путника и ми смо презадовољни, каже директор ЈП Аеродром Ниш Владица Ђурђановић.
Ово је још једна дестинација, још једно отварање града, још један прозор у свет, још један корак ка циљу да наш град град постане привредни и економски центар, каже градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
Поред овог мађарског авио-превозника, летове из Ниша ка Братислави, Дизелдорфу, Милану и Берлину ускоро би требало да започне и нискотарифна компанија “Ryanair”.

 




Отворени 51.Филмски сусрети

51.Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма традиционално је започео  пријемом у Градској кући. Поред глумаца ,редитеља и филмских радника пријему су присуствовали и људи из  јавног живота Града, а  добродошлицу гостима је пожелео градоначелник Ниша, Дарко Булатовић.
Нешто касније на бини летње позорнице председница жирија Слобода Мићаловић, примила је кључеве Ниша које већ 51 годину председнику жирија уручује градоначелник Ниша.
Предајући кључеве града, градоначелник Булатовић је рекао:„Оно што вечерас могу да кажем, као домаћин, у своје , а и у име свих вас, да ћемо се трудити да следеће године одржимо најспектакуларније Филмске сусрете од њиховог оснивања, јер то заслужују и глумци Србије , а заслужујете и ви који сте најбоља филмска публика на свету.“
Слобода Мићаловић је захвалила на гостопримству и истакла да јој је драго да се и ове године налази у Нишу:„Надам се да ћемо заједно уживати у добрим филмовима, хвала вам што негујете филм и глумце и останите увек овако весели, а ми ћемо се увек радо враћати у Ниш . Господо глумци, Тврђава је наша“. казала је Мићаловић.
На свечаном отварању Фестивала, уручена је и награда „Павле Вуисић“ за изузетна глумачка остварења и допринос филмској уметности коју је ове године добио глумац Лазар Ристовски. Њему је награду уручио уметнички директор ФС, Владан Живковић, подсећајући да је Ристовски до сада остварио преко 70 филмских улога.