ПРОТИВГРАДНА ОДБРАНА ПОЈАЧАНА НОВИМ РАКЕТАМА

Девет функционалних лансирних станица, које у оквиру система противградне одбране штите територију Града Ниша, од данас располажу са још 50 нових ракета дугог домета.

Управа за пољопривреду и развој села је и ове године извршила набавку пројектила, за које је из буџета Града Ниша издвојено 1.830 хиљада динара. Ракете су већ додељене Републичком хидрометеоролошком заводу – Радарском центру Ниш и данас су распоређене на терену.

”Станице које врше одбрану од града сада располажу са по 17 пројектила. Укупан број ракета које Ниш има је 153, од чега је 16 кратког а остале дугог домета. У овом тренутку, не постоји ни један град или општина у Србији која има већи број пројектила по лансирном месту, а  ја се искрено надам да ћемо их неискоришћене пренети у следећу сезону. Када су градоносне падавине у питању, временске прилике су ове године релативно стабилне, али у случају погоршања, са садашњим бројем ракета се може адекватно деловати у смислу спреачвања ове елементарне непогоде. Задатак нам је да заштитимо територију читавог Ниша – имовину наших грађана и на градском и на сеоском подручју, али као и увек, посебно апелујем на пољопривреднике да осигурају своје засаде јер је то најбољи начин да управљају рицима од елементарних непогода”- изјавио је Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села.
Потписан меморандум са новим инвеститором

Министар привреде Горан Кнежевић, градоначелник Ниша Дарко Булатовићи директор компаније “Кооператиф ИМИ Европа” Ерик де Кандидо потписали су данас Меморандум о разумевању о отварању новог производног погона те холандске компаније, која би у Нишу наредних година требало да запосли 1.250 људи.
Кнежевић је том приликом рекао да му је драго да тако једна значајна компанија дође у Ниш, као и да ће тај град бити један од градова где ће влада пружити сву помоћ  да поново буде на “стазама старе славе”.
“Ниш то заслужује, географски полжај и огромни капацитети у људским ресурсима. Уверен сам да за  Србију долазе нови дани. Да већ следеће године положимо камен темељац и отворимо фабрику, која ће пуно значити”, рекао је Кнежевић након потписивања Меморандума у Градској кући.
Истакао је да је један од највећих, горућих проблема грађана, и то не само у Србији – незапосленост, као и да влада Србије има јасан програм како да се она сузбије.
“Све политике које ћемо спроводити преко Министарства привреде управо иду у правцу повећања производње и запослености. За то је потребна политичка стабилност, наставак финансијских реформи. Град Ниш циљано ће бити један од градова где ће влада пружити сву помоћ да поново град буде на стазама старе славе. Ниш то заслужује, географски полжај и огромни капацитети у људским ресурсима”, рекао је министар.
Градоначелник Нисса Дарко Булатовић рекао је да му је велико задовољство потписан Меморандум са јасно израженом вољом да се у Нишу спроведе инвестиција вредна више од 30 милиона евра и запосли 1.250 људи, од чега ће, истиче, више од 30 одсто бити високообразовани стручњаци, инжињери.
“Ми као локална самоуправа дајемо пуни допринос економској политици владе, запошљавању грађана као приоритет, преузели смо и чинимо све да на време испунимо обавезе и да већ почетком следеће године компанија почне да гради објекат на територији града Ниша”, рекао је Булатовић.
Генерални дирекор “Кооператиф ИМИ Европа” Ерик де Кандидо истакао је да су их на сјајан начин дочекале локалне власти, адекватно их информисали о законима, начинима пословања, упознали са правим људима из свих сфера пословања, универзитетског живота, представили су их инвеститиорима који већ послују.
“Све то, као и присуство квалификоване радне снаге нас је определило да се одлучимо за град Ниш, да то буде место нашег новог инвестиционог пројекта. Наша компанија има велико искуство и отварању својих погона у иностранству, ови наши критеријуми били задовољени и то нам је веома битно”, рекао је де Кандидо.
Нагласио је да пројекат његове компаније подразумева “зелену” инвестицију, изградњу постројења на 20.000 квм, те да очекује да ће у периоду од  10 година запослити 1.250 радника.

 
Нишлијка на крову Европе у спортском пењању

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић и градски већник Бранислав Качар примили су данас нишку спортискињу Сташу Гејо чланицу клуба за спортско пењање ПАЕК која је освојила прво место у генералном пласману ИФСЦ-а.
Веома успешној нишкој спортискињи, чији је отац један од пионира спортског пењања Слободан Гејо уручена је захвалница Града Ниша за изузетан допринос промоцији и унапређењу нишког спорта.
На шампионату Европе за младе у болдерингу у Лангефелду у Аустрији, нишка пењачица Сташа Гејо је после тешке борбе у квалификацијама и финалу успела да савлада изузетно припремљене конкуренткиње из Аустрије, Британије, Швајцарске, Шведске… и освоји шампионат Европе. Сташи је ово седма узастопна победа у такмичењима за младе Европе и света.
Сташа је у овој години је победила на сва четири такмичења у Европским куповима и првенству тако да је са укупно четири такмичења са максималних 400 бодова освојила прво место у ИФСЦ генералном пласману за 2016. годину.

 
Старо гробље требало би да буде претворено у меморијални парк

Старо гробље требало би да буде претворено у меморијални парк, а активности ка решавању овог питања почињу наредне недеље, изјавио је градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Он је обишао радове на рашчишћавању Старог гробља, где су ангожавани радници ЈКП Медиане, осуђеници Казнено – поправног завода и незапослена лица кроз јавне радове и пројекат Националне службе за запошљавање.