1

У Нишкој бањи обележен дан Светог Илије

Дан посвећен Светом Илији Тесвићанину  или у народу познатијем као Свети Илија Громовник обележен је данас у Нишкој бањи.
Ово туристичко место годинама уназад  слави овај  дан захваљујући цркви  Светог Илије која је подигнута 1934 године.Традиционално се  у бањском парку организује вашар,а сваке године општина приређује културно-уметнички програм.
У просторијама општине његово преосвештенство владика Теодосије  исекао је славски  колач уз саслужење свештеника нишке епархије.
Домаћин свечаности био је председник ГО Нишка бања Дејан Јовановић, а бању је посетио и градоначелник Ниша Дарко Булатовић који је свим грађанима и општинском руководству честитао дан посвећен Светом Илији.
Градоначелник је у друштву владике потом обишао месни храм посвећен Светом Илији ,који је после неколико реконструкција од 1934 до данас постао духовно стециште бањаца,али и свих туриста који желе да се молитвом у овом храму духовно окрепе.

 




Пријем за Генералног конзула Бугарске у Нишу

У Градској кући данас је приређен пријем за Генералног конзула Републике Бугарске у Нишу Едвина Сугарова.
Са конзулом који је од недавно на овој функцији сусрео се градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
У отвореном и срдачном разговору било је речи о досадашњој сарадњи града и конзулата  и даљем унапређењу сарадње.
„Град Ниш и Град Софија имају одличну дугогодишњу сарадњу, а од интереса за две земље је и прекогранична сарадња која се огледа кроз заједничке пројекте које финансира Европска унија и који су веома значајни за унапређење суживота  два народа у пограничним подручијима“рекао је градоначелник Булатовић и посебно истакао да је договрено формирање два тима са једне и са друге стране који ће заједнички радити на унапређењу сарадње Ниша и буграског конзулата и помоћи реализацију свих пројеката који су обострано значајни.
У Граду  успешно послују и две компаније у власништу бугарских држављана ПЗП „Трејс“ и Нишка пивара,па је и у привредном смислу унапређење односа две земље итекако важно.
Конзул Бугарске у Нишу Едвин Сугаров честитао је градоначелнику на избору за првог човека града и пожелео пуно успеха у даљем раду изражавајући уверење да ће сарадња и убудуће бити на високом нивоу.