Uređenje korita Nišave

Uređenjem korita Nišave na potezu od Železničkog do mosta u Medoševcu Grad Niš će dobiti novi kej ali i zaštitu od poplavnih talasa.
Vrednost investicije je 320 miliona dinara,a realizacija se očekuje u narednih 16 meseci.
Radove je obišao sa saradnicima gradonačelnik Niša Darko Bulatović, a prisutni su bili i predstavnici dveju opština koje Nišava razdvaja prof.dr Miroslav Milutinović predsednik GO Crveni krst i Andrijana Anastasov predsednica Skupštine GO Palilula.
Gradonačelnik se upoznao na licu mesta sa ovim veoma važnim projektom za Grad Niš koji realizuje JP „Srbijavode“i koji će kada se završi osim sigurnosti od vodene stihije ,Nišlijama priuštiti još jedan lep prostor za šetnju i razonodu.
Nišava će na svom toku kroz Niš prema rečima stručnjaka biti potpuno ukroćena, jer su preduzeti veoma zahtevni i  obimni radovi na uređenju korita reke u dužini od dva kilometra. Nadležni takođe kažu da će to sprečiti svako izlivanje reke, čak i kod takozvanih hiljadugodišnjih poplava.

 
Prijem građana u Gradskoj kući

U Gradskoj kući danas je organizovan prijem za građane,koji su imali prliliku da svoje probleme izlože direktno gradonačelniku i gradskim većnicima. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović razgovarao je sa 45 građana koji su podneli zahtev da neposredno razgovaraju sa prvim čovekom grada.
„Problemi koje su danas građani izneli uglavnom su socijalne prirode i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ovim ljudima pomognemo u skladu sa finansijskim mogućnostima grada“, rekao je gradonačelnik i dodao da „ono što je posebno važno jeste to da će ubuduće podneti zahtevi biti praćeni, tačnije resorni većnici će imati svu neophodnu dokumentaciju, što znači da ovi razgovori neće biti samo formalni, već će u skladu sa pokušajima da se pronađe rešenje, građani  biti obaveštavani o statusu njihovog zahteva, modalitetima za njihovo rešenje i eventualno o sitauacijama kada je potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju“.

 
Obeležena godišnjica Austrougarske objave rata Srbiji 1914.godine

Na današnji dan, pre 102. godine, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Ova istorijska depeša uručena je Vladi tadašnje Kraljevine Srbije koja je bila smeštena u zgradi današnjeg Univerziteta U Nišu.
Ovim povodom gradski većnik Svetozar Aleksov , predsednik GO Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović i predstavnik Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačakih ratova Srbije položili su venac na spomen ploči, koja je na stogodišnjicu ovog istorijskog događaja postavljena na zgradi Univerziteta.
Austrougarska objava rata je inače stigla na način na koji nikada ranije jedna zemlja nije objavila rat drugoj – poštom, tako da su je svi mogli pročitati. Zbog neobičnog načina na koji je stigla austrougarska depeša mnogi, u prvom trenutku nisu poverovali u njenu autentičnost. Ovo tim pre što se stanovništvo, mada je znalo da je rat na pomolu, i dalje potajno nadalo da do oružanog obračuna neće doći. Zato je naslov vanrednog, besplatnog izdanja „Politike” od 28. jula, objavljen preko cele strane glasio „Rat nije objavljen”.
Nažalost, još istog dana pokazalo se da je depeša koja je stigla iz Beča – istinita. Austrijski monitori (ratni brodovi ) otpočeli su 28. jula uveče bombardovanje Beograda koje je bez prestanka trajalo narednih sedam dana. To bombardovanje bilo je uvod u rat, najveći koje je čovečanstvo do tada videlo…

 
Prijem za osvajače medalja na Evropskim univerzitetskim igrama

U Gradskoj kući organizovan je prijem za niške sportiste koji su na Evropskim studentskim igrama u Hrvatskoj osvojili medalje.
Gradonačelnik Niša Darko Bulatović zahvalio se sportistima za dostojno predstavljanje grada i odlične rezultate koje su postigli u veoma jakoj konkurenciji.
U Niš je stiglo ukupno osam medalja i to pet zlatnih, dve bronzane i jedna srebrna, a odličija su osvojena u rukometu, odbojci, plivanju i džudou.
Rukometaši iz Niša osvojili su zlatnu medalju. Izabranici trenera  prof. dr Saše Markovića blistali su i u finalnom meču savladavši ekipu Univerziteta u Kelnu (Nemačka) 38:35 i tako zaključili pobedonosni niz od šest pobeda na turniru.
Bronzanu medalju osvojili su odbojkaši koje je predvodio trenerski tandem Vladimir Gogić i Slobodan Jovanović, dok je plivač Nemanja Tadić osvojio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. U džudou medaljom se okitio David Tekić koji je osvojio bronzu.
U znak zahvalnosti za osvojene medalje Grad je sportiste darivao zlatnikom sa likom Cara Konstantina, dok je predsednik Univerzitetskog sportskog saveza U Nišu Nebojša Jovanović gradonačelniku Bulatoviću uručio oficijelni dres naše reprezentacije.

 
Gradonačelnik obišao radnike „Gorice“

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović ,zamenik gradonačelnika Miloš Banđur i resorni većnik Igor Vojinović posetili su danas radnike JKP“ Gorica“ na Novom groblju i razgovarali sa njima o aktuelnim problemima preduzeća koje se unazad nekoliko meseci nalazi u finansijskoj krizi.
„Ovo nije jedna od onih poseta po principu sada ,pa kroz dve godine, ja želim da kontinuirano sarađujemo i da vas redovno posećujem i otvoreno razgovaram sa vama o postojećim problemima“rekao je gradonačelnik okupljenim radnicima.
“Postigli smo dogovor da ćemo iz meseca u mesec ući u redovno izmirivanje obaveza za plate. Za ova tri meseca koja su ostala napravićemo određenu dinamiku da se uz redovnu platu primi i deo zaostalog duga,” rekao je gradonačelnik Bulatović.
„Do sada smo u vrlo kratkom vremenskom periodu uspeli da obezbedimo tri mesečene plate za radnike „Gorice“ i imamo nameru da nastavimo sa dinamikom mesečnih isplata“ , rekao je Bulatović i istakao da dok traje njegov mandat ovo preduzeće sigurno neće biti opterećeno novim obavezama i da će u skladu sa propisima biti obustavljeno svako novo zapošljavanje radnika po bilo kom osnovu.
Gradonačelnik je rekao da su za poslednjih 25 dana, otkako on upravlja budžetom grada, izmirili tri zaostale zarade. Od 194 miliona, sa koliko grad treba da dokapitalizuje Goricu i izvuče je iz problema, do sada su, kaže Bulatović, uplaćena 33 miliona.
Radnici „Gorice „u razgovoru sa gradonačelnikom ukazali su na svoje probleme,koji se tiču neisplaćenih zarada ,nadokanade za prevoz  i nedostatka repromaterijala za nesmetan rad ,ali su takođe izrazili i zahvalnost zbog želje novog gradskog rukovodstva da se pomogne u postojećoj teškoj situaciji i da se zajedničkim naporima preduzeće oporavi u potpunosti.

 
Uskoro novi toranj na niškom aerodromu

Danas je u prostorijama JP ,,Aerodroma Niš“ realizovan radni sastanak sa Aerodromskom kontrolom letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd povodom izgradnje Tornja na kompleksu aerodroma Niš.
Aerodromskom kontrolom letenja Srbije i Crne Gore SMATSA  je prezentovala idejno rešenje Tornja na osnovu kojeg će biti izrađen urbanistički projekat koji će se odnositi na izgradnju Tornja na preciziranoj lokaciji od 2ha zemlje na kompleksu Aerodroma Niš.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Aerodromske kontrole letenja Srbije i Crne gore SMATSA , na čelu sa direktorom vazdušnog saobraćaja Nenadom Šakićem , dok je delegaciju grada predvodio gradonačelnik Niša Darko Bulatović.
 „Grad će ispuniti svoje obaveze u pogledu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa i plana vezanog za izgradnju tornja, a nadležne službe će ovaj posao završiti u roku od  oko 40 dana „rekao je gradonačelnik Bulatović.
Direktor aerodroma Vladica Đurđanović rekao je da će izradnjom novog tornja aerodrom u Nišu biti tehnički opremljen da prihvati avione koji zbog vremenskih uslova ne mogu da slete u Beograd,ali i one vazduhoplove koji saobraćaju prema Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.“Vrednost radova je oko 4 miliona evra,a sredstva će za ovu namenu izdvojiti SMATSA.Predviđeni rok za završetak radova je dve godine“ ,rekao je Đurđanović.
Podsećanja radi, 29.januara 2016.godine u prostorijama aerodroma realizovan je sastanak na kojem je predstavljen usvojeni Plan detaljne regulacije kompleksa Aerodroma Niš na kome se nalazi planirana lokacija budućeg Tornja AKL Niš.
Tada su i definisani planovi i uslovi za izgradnju Tornja na kompleksu Aerodroma Niš.

 
Novi semafori za bolju bezbednost u saobraćaju

Postavljanjem novih semaforskih lanterni na uglu Bulevara Medijana i Knjaževačke ulice počela je modernizacija saobraćajne signalizacije u gradu koja će do nove godine obuhvatiti gotovo sve važne raskrnice i punktove u blizini škola.Zamena starih lanterni koje su do sada  funkcionisale preko običnog unutrašnjeg osvetljenja novim LED osvetljenjem,omogućava bolju vidljivost signalizacije ali i uštedu u potrošnji električne energije.
„Do sada je rad semafora na ovoj raskrsnici u pogledu potrošnje električne energije koštao 15 hiljada dinara mesečno , a sada će pomoću novog led osvetljenja ova suma biti značajno smanjena pa će mesečno za ove potrebe biti izdvajano 2 hiljade dinara „rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović tokom obilaska raskrsnice.Prema rečima gradonačelnika ovo je veoma važno ne samo zbog potrošnje struje već i zbog bolje bezbednosti učesnika u saobraćaju ,jer je sada uočljivost semafora tokom dana znatno bolja.
Sredstva za zamenu lanterni obezbedio je  Savet za baezbednost u saobraćaju i za ovu namenu izdovojeno je oko 8 miliona dinara,dok je ukupna vrednost svih radova na modernizaciji saobraćajne signalizacije oko 15 miliona dinara.

 
Podrška vrhunskom niškom atletičaru

Na preporuku Ministra omladine i sporta, g/dina Vanje Udovičića, a na inicijativu Grada Niša i Sportskog saveza Niša, Sportski savez Srbije obezbedio je finansijska sredstva kako bi  naknada zbog odsustva sa rada bila nadomeštena Nenadu Filipoviću, atletičaru AK „Niški maraton“.
Da podsetimo, Nenad Filipović kvalifikovao se za Olimpijske igre u Riju u disciplini brzo hodanje. Olimpijski komitet Srbije kompletno je finansirao pripreme svih ostalih, pa i  Niškog olimpijca, ali je Nenad, koji je zaposlen u privatnoj kompaniji, morao da uzme neplaćeno odsustvo kako bi pripreme za olimpijadu i realizovao, tako da je njegova porodica u ovom periodu ostala bez osnovnih sredstava za život.
Na inicijativu koja je potekla iz Niša, reagovao je resorni ministar, pa će uz pomoć nadležnih institucija Filipoviću biti praktično refundirana sredstva koja bi zaradio da nije morao da uzima neplaćeno odsustvo.
„Ovo je zaista lep gest i od ministra sporta i od novih gradskih vlasti u Nišu. Sigurno da će mi predstavljati podstrek za još jači rad. Ovo su mi treće Olimpijske igre i po principu “treća sreća“ očekujem dobar rezultat, ali očekujem i da ću nakon toga, uz pomoć ljudi iz grada, kao zaslužni sportista, uspeti da pronađem i zaposlenje u struci“-kratko je prokomentarisao Filipović, koji se nalazi na završnim pripremama na Vlasinskom jezeru.
Grad Niš i Sportski savez Niša izražavaju zadovoljstvo što su bili u mogućnosti da pomognu vrhunskom atletičaru koji godinama unazad reprezentuje Grad Niš na najbolji mogući način, uvereni  da će tako biti i na Olimpijskim igrama u Riju.

 
Najveći infrastrukturni objekat do sada iz oblasti zaštite životne sredine Srbije će se graditi u Nišu

Danas su u poseti gradu Nišu bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, dr Stana Božović, Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ričard Maša, kao i predstavnici Kancelarije za Evropske integracije Vlade Republike Srbije.
Povod za posetu gradu Nišu je predstavljanje Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu. Studija treba da omogući da se Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže grada Niša.
Ukoliko dobije podršku za finansiranje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije, ovaj projekat bi predstavljao NAJVEĆI INFRASTRUKTURNI PROJEKAT iz oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske Unije.
„Saradnjom Vlade Republike Srbije i grada Niša, a uz podršku Evropske Unije, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što smo do sada finansirali, a sredstva će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU“, istakla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović, i čestitala novom gradonačelniku Niša, gospodinu Bulatoviću, što je svojim zalaganjem, i uz podršku Vlade Republike Srbije, pokazao spremnost grada Niša da iznese ovako vredan infrastrukturni projekat, koji će obezbediti čiste reke, održivost vodnih resursa, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana.
Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.
Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID, „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula 2016. i vredi skoro 3 miliona evra.

 
Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi

Stalna konferencija gradova i opština i Savet Evrope u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi”, organizuju seminare “U susret primeni Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave”, u cilju upoznavanja sa novim Zakonom i predviđenim aktivnostima u okviru projekta.
Seminar je organizovan i u Nišu u hotelu „Aleksanadar“ gde su predsednici opština iz ovog regiona i njihovi saradnici mogli iz prve ruke da se upoznaju sa primenom   Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.
Prisutne je pozdravio i predsednik SKGO gradonačelnik Niša Darko Bulatović,kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.
Skupi u Nišu su prisustvovali  i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i delegacija  Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.