Obeležena godišnjica Austrougarske objave rata Srbiji 1914.godine

image_pdfimage_print
Na današnji dan, pre 102. godine, Austrougarska je objavila rat Srbiji. Ova istorijska depeša uručena je Vladi tadašnje Kraljevine Srbije koja je bila smeštena u zgradi današnjeg Univerziteta U Nišu.
Ovim povodom gradski većnik Svetozar Aleksov , predsednik GO Crveni krst prof. dr Miroslav Milutinović i predstavnik Udruženja za negovanje tradicije oslobodilačakih ratova Srbije položili su venac na spomen ploči, koja je na stogodišnjicu ovog istorijskog događaja postavljena na zgradi Univerziteta.
Austrougarska objava rata je inače stigla na način na koji nikada ranije jedna zemlja nije objavila rat drugoj – poštom, tako da su je svi mogli pročitati. Zbog neobičnog načina na koji je stigla austrougarska depeša mnogi, u prvom trenutku nisu poverovali u njenu autentičnost. Ovo tim pre što se stanovništvo, mada je znalo da je rat na pomolu, i dalje potajno nadalo da do oružanog obračuna neće doći. Zato je naslov vanrednog, besplatnog izdanja „Politike” od 28. jula, objavljen preko cele strane glasio „Rat nije objavljen”.
Nažalost, još istog dana pokazalo se da je depeša koja je stigla iz Beča – istinita. Austrijski monitori (ratni brodovi ) otpočeli su 28. jula uveče bombardovanje Beograda koje je bez prestanka trajalo narednih sedam dana. To bombardovanje bilo je uvod u rat, najveći koje je čovečanstvo do tada videlo…

 

Možda Vas zanima i sledeće...