Обележена годишњица Аустроугaрске објаве рата Србији 1914.године

image_pdfimage_print
На данашњи дан, пре 102. године, Аустроугарска је објавила рат Србији. Ова историјска депеша уручена је Влади тадашње Краљевине Србије која је била смештена у згради данашњег Универзитета У Нишу.
Овим поводом градски већник Светозар Алексов , председник ГО Црвени крст проф. др Мирослав Милутиновић и представник Удружења за неговање традиције ослободилачаких ратова Србије положили су венац на спомен плочи, која је на стогодишњицу овог историјског догађаја постављена на згради Универзитета.
Аустроугарска објава рата је иначе стигла на начин на који никада раније једна земља није објавила рат другој – поштом, тако да су је сви могли прочитати. Због необичног начина на који је стигла аустроугарска депеша многи, у првом тренутку нису поверовали у њену аутентичност. Ово тим пре што се становништво, мада је знало да је рат на помолу, и даље потајно надало да до оружаног обрачуна неће доћи. Зато је наслов ванредног, бесплатног издања „Политике” од 28. јула, објављен преко целе стране гласио „Рат није објављен”.
Нажалост, још истог дана показало се да је депеша која је стигла из Беча – истинита. Аустријски монитори (ратни бродови ) отпочели су 28. јула увече бомбардовање Београда које је без престанка трајало наредних седам дана. То бомбардовање било је увод у рат, највећи које је човечанство до тада видело…

 

You may also like...