Отворен 9. Међународни студентски фестивал фолклора

image_pdfimage_print
Дефилеом кроз Обреновићеву улицу и наступом ансамбала на амфитеатру на Кеју, почео је 9. који ће се завршити 20. јула великим концертом на Летњој позорници. Ове године Нишлије ће моћи да виде фолклорне ансамбле из шест земаља, а највећа атракција фестивала су учесници из Сан Хозеа (Костарика), који су први пут у Србији.
Пред препуним амфитеатром на Кеју своју богату фолклорну традицију представили су  ансамбли из Бугарске, Мађарске, Словеније, Румуније, Костарике и Србије.У име града Ниша присутне је поздравила градска већница ресорно задужена за културу Јелена Митровски.
Фолклорни ансамбл „Драгатуш“ из истоименог места у близини Чрномља (Словенија), следеће године слави 60 година постојања. Иако Драгатуш броји тек 250 становника, њихов ансамбл има 50 чланова, а игре увежбавају викендима.
Село Драгтуш четврто је по величини у области Бела Крајина у Словенији, а у овој области која има 26.000 становника активно ради осам фолклорних група. Ансамбл „Драгатуш“ је 2014. године био представник Словеније на Фолклоријади у Мађарској.
Посебну пажњу привлаче јако интересантни гости из Костарике.Ова латино-америчка земља  се налази у Средњој Америци, окружена Никарагвом, Панамом, Карипским морем и Тихим океаном. Поднебље је свакако утицало на живописне ношње, музику и ритмове који подсећају на мексичке. Фолклорни ансамбл „Рејкуре“долази на Фестивал из главног града Сан Хосеа.
20. јула на Летњој позорници сви ансамбли ће имати целовечерњи концерт, а цена улазнице је 200 динара. Организатор Међународног студентског фестивала фолклора је девету годину за редом Студентски културни центар Ниш.

Можда Вас занима и следеће...