1

Додељене Видовданске награде

Ученици из Ниша који су освојили једно од прва три места на републичким и међународним такмичењима, 225 нишких основаца и средњошколаца добили су новчане награде од Града – Видовданске награде.

На свечаности уприличеној у Официрском дому награде су уручили градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и начелница Управе за образовање Марина Костић.
Награђено је 120 ученика основних и 105 ученика средњих школа у укупном износу од преко 2,5 милиона динара.Они који су на републичким такмичењима освојили прво место, добили су по 9.000 динара, за друго место награда је 7.500 динара, а 6.000 динара за треће.
За прву награду на међународним такмичењима, ученици су добили 12.000 динара, за другу 25.000 динара, а за треће освојено место 20.000 динара.
Награде од 30.000, 25.000 и 20.000 динара припале су онима који су освојили прво, друго односно треће место у екипним и другим такмичењима.Отворен мост на Кутинској реци

Завршен је мост на Кутинској реци, који за мештане насеља Никола Тесла значи и спас од поплава и пречицу до њива. Нови мост заменио је пропуст са три цеви, који би код сваке јаче кише био зачепљен, а река се излилвала и плавила насеље. Мештани кажу да су преко воде морали тракторима или околним, пет километара дужим путем.
Званичном пуштању моста у саобраћај присуствовали су градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишићи председник општине Нишка Бања Дејан Јовановић
“Грађани ће сада бити безбедни када буде висок водостај Кутинске реке”, рекао је градоначелник Зоран Перишић приликом отварања моста.
Нису сви сасвим задовољни. Има и замерке мештана да је насип уз мост слаб и да га наредне кише могу урушити. Међутим, у Дирекцији за изградњу града кажу да ће се И то решити у нередних неколико дана. Ово насеље добило је и нове саобраћајнице – које ће мештанима омогућити лакшу везу са осталим деловима града.Отворена Градска цвећара

У Тврђави је отворена прва Градска цвећара где ће бити упошљени бивши радници ЈКП “Горице”. Након деобног биланса биће отворене и друге цвећаре у граду, наредна је она код хотела Амбасадор, кажу у ЈКП „Медиана”.
 “Идеја је прелепа. Позивам Нишлије да дођу, не морају да купе ништа нека само дођу и уживају овде у Градској башти”, рекао је на отварању градоначелник Ниша проф.др  Зоран Перишић.
„Прва Градска цвећара је отворена у сарадњи са расадничарима из околине, а најбитнија је да једно јавно предузеће буде самоодрживо.Ово је знак да може, ово је пример да у једном сектору рада јавног предузећа може да се уради пуно. Много зависи од менаџмента предузећа, овде је препознато да овај простор може да се оплемени. Поздрављам све што води ка самоодрживости”, рекао је градоначелник Ниша.
Поред саксијског собног цвећа и дендро материјала, у понуди су керамичке и стаклене посуде, украсне свеће, аранжмани од сувог цвећа као и пратећа баштенска опрема и галантерија. Цвећара ће бити отворена радним данима и викендом од 8 до 20 сати.Нови летови из Ниша до Дизелдорфа и Милана

У присуству градоначелника Ниша проф.др Зорана Перишића и менаџмента аеродрома “Констанин Велики”, највећа нискотарифна авио компанија на свету “Рајан ер” најавила је на данашњој прес конференцији да од краја октобра и почетком новембра ове године уводи још две авио линије из Ниша. У питању су два пута недељно летови до Дизелдорфа и Милана, па ће поред линија за Берлин и Братиславу из Ниша летети укупно осам авиона недељно ка овим атрактивним европским градовима. Процена је да би “Рајан ер” из Ниша на годишњем нивоу са новим летовима могао да превезе око 120 000 путника. У промотивном периоду карта ће до Дизелдорфа и Милана коштати 19,99 еура или 2466 динара у једном правцу. Летови до Милана су предвиђени уторком и суботом, а до Дизелдорфа четвртком и недељом. Представница Рајан ера Кјара Равара изјавила је да се радује  објављивању нове две авио линије из Ниша и да су линије иделне како за приватне тако и за пословне потрошаче. Карте ће бити доступне од 14.јуна на официјелном сајту Рајан ера.
Обилазак дечјег одмаралишта „Дивљана“

Одмаралиште у Дивљани полако стабилизује своје пословање.Дуговања из претходног периода су знатно смањена,а објекти су санирани и оспособљени за пријем деце.
Тренутно у Дивљани борави 28 штићеника установе “Мара” заједно са васпитачима, а менаџмент одмаралишта најављује долазак одређених спортских екипа током лета,како би спровели припреме у идеалним висинским условима.
Објекте у Дивљани је обишао градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић који је посетио и штићенике из установе „Мара“ који овде бораве.“Изменом градског статута која се ускоро очекује предвидећемо и средства за кориснике установе „Мара“како би могли да бораве у природи и овом објекту који припада граду“,рекао је градоначелник.
Штићеници ове установе тренутно у Дивљани бораве захваљујући донацијама.Према њиховим речима храна је веома укусна , а задовољни су и смештајем као и природним лепотама које поседује овај крај.
Менаџмент одмаралишта упознао је градоначелника са тренутном ситуацијом и са проблемима са којима се сусреће.Ситуација је знатно боља него раније,јер одмаралиште је санирано и оспосбљено за рад са децом.Упошљено је укупно седамнаест радника, а поједини раде у две смене како би се што рационалније пословало.Ниш и Византија

Овај научни скуп по 15.пут окупља истакнуте истраживаче наше прошлости на Дан св. цара Константина и царице Јелене, са циљем да се европска научна јавност упозна о значају Ниша за свеколики хришћански свет.
До сада је преко 600 еминентних научника учествовало на овом самиту посвећеном Нишу и Византији,објављено је 13 зборника на преко 6000 страна,што говори о озбиљности и величини овог научног скупа
Циљ организатора научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе.
То подразумева интердисциплинарност и присуство историчара уметности, историчара, архитеката, археолога, класичних филолога, историчара књижевности, теолога, филозофа.
Окупљање угледних научника, посебно оних са Балкана, и усмеравање њихових знања на просторе града Ниша, од непроцењивог је значаја у расветљавању многих непознаница из историјско-уметничке прошлости Ниша и области која му гравитира.
Само на темељима знања о богатој хришћанској прошлости може се доћи до праве слике о граду Нишу.
Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет.
Није довољно да се поносимо тиме што је Цар Константин рођен у Нишу, већ да кроз сопствена дела  кренемо у духовни преображај и својим поступањима будемо пример будућим генерацијама,како се поштује културно историјско наслеђе.Градска слава

Град Ниш обележио је своју славу Свети цар Константин и царица Јелена. Свечана славска литургија, славска литија и резање славског колача одржани су у храму Светог цара Константина и царице Јелене, а богослужење је са својим јерејима обавио владика Теодосије.

После литургије улицама града кренула је традиционална литија којој су се придружили окупљени грађани.
Претходно је у истом храму служено бденије ,а затим је предат лабарум градоначелнику Ниша проф.др Зорану Перишићу ,чиме је симболично означен почетак славских свечаности. Традиционално гости Ниша током славских дана су и гости из Русије из града Курска, а поред црквених богослужења организују се и бројне манифестације научног и културног карактера.Саветовање економиста

Традиционално нишко саветовање економиста прилика је да се стручњаци из ове области окупе и покушају да пронађу неке нове модалитете у функционисању привреде,као есенцијалног сектора друштва ,који условљава развој свих сегмената друштва.
Ове године тема саветовање је ПРЕДУЗЕТНИШТВО, РАСТ КОНКУРЕНТНОСТИ И РАЗВОЈ ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић присуствовао је овом скупу и истакао да  је тема развоја овог дела Србије ,од директног значаја и за сам град Ниш који годинама уназад покушва да се наметне као погодно место за инвестирање и који већ поседује комплетно доступне гринфилд и браунфилд локације за инвестирање.
У смислу убрзања привредног развоја град је драстично убрзао рад најгломазнијег и најспоријег сектора ,а то је администрација .
“За нас је посебно интересантно како креатори економске политике, врхунски теоретичари и практично оријентисани економисти, виде начине за повећање економског раста реалног и финансијског сектора бољим коришћењем постојећих ресурса и новим инвестицијама.
Верујем да Србија има шансу да буде макар на нивоу држава региона, али је за то потребно привлачење инвестиција, бржа приватизацију и  стабилност и безбедност, јачање конкуренције, развој тржишта и разбијање монопола,  трансформацију и завођење реда у јавним предузећима”,рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић.ДЕСЕТ ГОДИНА САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НИША И КУРСКА

Поводом прославе Славе града Ниша Свети цар Константин и царица Јелена, заменик градоначелника Љубивоје Славковић примио је делегацију пријатељског града Курска.

У разговорима који су вођени том приликом, заменик Славковић је изразио наду да би ово дугогодишње пријатељство у наредном периоду могло да буде подигнуто на виши ниво, успостављањем сарадње између привредних субјеката из два града.

Начелник Управе за располагање градским земљиштем Курска Михаил Аљабјев, који предводи ову делегацију, подржао је ту иницијативу и позвао нишке привреднике да учествују у Међурегионалном привредном сајму који се одржава у Курску крајем јуна.

Овом приликом Аљабјев је прочитао и поздравно писмо које је градоначелнику Ниша упутио градоначелник Курска.

„Данас са потпуном сигурношћу можемо да кажемо да су званични контакти који су успостављени пре десет година, потписивањем Споразума о пријатељству и сарадњи, прерасли у јако пријатељство грађана наших градова и дали значајан допринос учвршћивању руско – српских односа“, каже се у овом писму.

Пријатељски односи између Ниша и Курска датирају још из 1920. године када је икона Мајке Божије, „Знамење“- Курскаја Коренаја, била на чувању у Нишу. У међувремену, ти односи су прекинути услед бројних ратова, али из те везе проистекла је даља сарадња између два града.

У септембру 2006. године дугогодишњи пријатељски односи коначно су добили и своју  правну форму, потписивањем Споразума о сарадњи између Града Ниша и Града Курска.