Obeležena godišnjica Boja na Čegru

image_pdfimage_print
 Dvesta sedam godina od boja na Čegru obeleženo je komemorativnim okupljanjem danas kod spomenika Stevanu Sinđeliću u okviru Spomen-kompleksa na Čegru . Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Niša i opštine Pantelej, kao i predstavnici udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba.U ime Grada Niša prisutnima se obratio gradonačelnik prof.dr Zoran Perišić,a na platou kod spomenika je priređen i dramski program.
Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije.
Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, je jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka.
Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskom otporu nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku. Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici su pružili primer bezmerne hrabrosti i patriotizma, koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije.

Možda Vas zanima i sledeće...