1

Обележена годишњица Боја на Чегру

 Двеста седам година од боја на Чегру обележено je комеморативним окупљањем данас код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен-комплекса на Чегру . Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, града Ниша и општине Пантелеј, као и представници удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.У име Града Ниша присутнима се обратио градоначелник проф.др Зоран Перишић,а на платоу код споменика је приређен и драмски програм.
Организатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије.
Бој на Чегру, који се одиграо 31. маја 1809. године, је један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка.
Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, упркос херојском отпору нису успели да остваре победу у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку. Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма, који је остао уткан у колективну свест нације.



Продужен рок за пријаву пројеката у оквиру конкурса „Заједници заједно“

Београд, 31. мај, 2016. године

Компанија НИС je, због великог интересовања јавности, продужила рок за пријаву пројеката у оквиру конкурса „Заједници заједно“ до 21. јуна.

Све  заинтересоване  непрофитне организације и институције из 11 градова и општина у Србији у којима НИС послује – Београд, Нови Сад, Чачак, Ниш, Панчево, Зрењанин, Кикинда, Кањижа, Србобран, Житиште и Нови Бечеј, могу да конкуришу са пројектима  из области културе, науке, спорта, заштите животне средине и помоћи социјално угроженим групама. Oдлука о продужењу рока донета је како би свима заинтересованима било омогућено да пријаве своје пројекте.

О избору пројеката који ће бити подржани одлучиваће комисија, у којој су представници НИС-а и локалних самоуправа, као и угледне личности из локалних заједница. Упркос кризи на светском нафтном тржишту, компанија није смањила износ средстава за подршку локалним заједницама и он као и 2015. године износи више од 110 милиона динара.

НИС већ осму годину заредом помаже градове и општине у Србији кроз програм „Заједници заједно“ и на овај начин учвршћује партнерске односе са локалним самоуправама у којима послује. До сада је подржано готово 760 пројеката и у развој локалних заједница уложено 800 милиона динара.

Сви услови и пропозиције јавног конкурса „Заједници заједно“ могу се наћи на  сајту www.zajednicizajedno.nis.eu.