„STOP – SVI NA SPORT“

image_pdfimage_print
 Učenici četvrtog razreda trideset osnovnih škola iz Niša i okoline danas se okupilo na sportskim terenima OŠ „Dušan Radović“ kako bi se nadmetali u znanju i sportskim veštinama a u okviru akcije „Stop – svi na sport“  koju drugu  godinu zaredom organizuje Grad Niš i Policijska uprava. Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Zoran Perišić i načelnik Policijske uprave Ninoslav Mitić.
Gradonačelnik Perišić je naglasio da je cilj akcije promocija sporta i zdravog života ali preveniranje negativnih pojava kao što je vršnjačko nasilje.
Okupili smo se da deci objasnimo značaj sporta, ali i da im skrenemo pažnju na problem vršnjačkog nasilja i poštovanje propisa o bezbednosti u saobraćaju. Ovaj uzrast je pravo vreme kada se deci može objasniti šta se sme a šta ne i  šta su posledice nepromišljenih gestova. Želimo da deci pokažemo da televizor, kompjuter i mobilni telefon imaju alternativu… da kod njih razvijemo takmičarski duh, jer je ceo život borba, uvek postoji konkurencija, izazovi pa želimo da ih podstaknemo da budu pobednici – kazao je Perišić.
Marija Randjelović,  oficir odeljenja policije zadužena za rad u zajednici istakla je značaj prevencije u razvijanju kriminalnog ponašanja.
– Projekat smo započeli prošle godine sa pet, a to što je sada ovde 30 škola dokaz je vrednosti onog što smo uradili. Kroz edukativni deo takmičenja obradićemo tme vršnjačkog nasilja, narkomanije, nasilja na sportskim priredbama i bezbednosti saobraćaja, jer su to rizici sa kojima se deca susreću svakog dana. Sa druge strane kroz sportska takmičenja, motivisaćemo decu da favorizuju zdrave stilove života – kazala je Randjelovićeva.
Finale manifestacije zakazano je 1. jun kada će pobednicima biti uručene nagrade.

 

Možda Vas zanima i sledeće...