Дан Светога Василија Острошког

image_pdfimage_print
Православна црква и верници 12. маја по грегоријанском календару славе Светог Василија Острошког, великог чудотворца чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске православне цркве. Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, више од триста година. На данашњи дан 1999.године током НАТО агресије на део града познатији као Дуваниште  изручен је товар касетних бомби  и само великим чудом, догодило се да нико од грађана Ниша није задобио озбиљније повреде. Велики број грађана ово чудо везује за дан Светога Василија благодарећи свецу што их је сачувао од касетних бомби. Ускоро ће у знак захвалности грађана на платоу у близини ДИС-а у Нишу бити подигнут православни храм  посвећен светом чудотворцу.
“ Свима који данас прослављају Светога Василија Острошког од срца честитам данашњи празник са жељом да још дуго буду живи и здрави са својим породицама“, каже се у честитки градоначелника Ниша проф.др Зорана Перишића.
Црквица у Острогу у којој леже мошти  свеца испуњена је пријатним мирисом, који задивљује сваког поклоника.Чињеница нетрулежног тела овог великог светитеља, представља феномен за себе, који људи називају чудом. Овај се феномен једино може схватити и објаснити светим животом острошког свеца. А живот светог Василија био је заиста живот у Богу.
Још веће чудо и доказ светитељства светог Василија јесте чудотворна моћ његовог тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола Божјег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са душом, постало је ризница благодати.

You may also like...