1

Дан Светога Василија Острошког

Православна црква и верници 12. маја по грегоријанском календару славе Светог Василија Острошког, великог чудотворца чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске православне цркве. Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, више од триста година. На данашњи дан 1999.године током НАТО агресије на део града познатији као Дуваниште  изручен је товар касетних бомби  и само великим чудом, догодило се да нико од грађана Ниша није задобио озбиљније повреде. Велики број грађана ово чудо везује за дан Светога Василија благодарећи свецу што их је сачувао од касетних бомби. Ускоро ће у знак захвалности грађана на платоу у близини ДИС-а у Нишу бити подигнут православни храм  посвећен светом чудотворцу.
“ Свима који данас прослављају Светога Василија Острошког од срца честитам данашњи празник са жељом да још дуго буду живи и здрави са својим породицама“, каже се у честитки градоначелника Ниша проф.др Зорана Перишића.
Црквица у Острогу у којој леже мошти  свеца испуњена је пријатним мирисом, који задивљује сваког поклоника.Чињеница нетрулежног тела овог великог светитеља, представља феномен за себе, који људи називају чудом. Овај се феномен једино може схватити и објаснити светим животом острошког свеца. А живот светог Василија био је заиста живот у Богу.
Још веће чудо и доказ светитељства светог Василија јесте чудотворна моћ његовог тела. Он, који је у свом земаљском животу више личио на анђела него на човека, уздигао је свој дух до престола Божјег, а своје тело обесмртио. То свето тело било је за време земаљског живљења храм Духа Светога, а после растанка са душом, постало је ризница благодати.



Међународни дан медицинских сестара

Данас је Међународни дан медицинских сестара који се обележава 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења Флоренс Најтингел .Она се целог живота борила за унапређење своје професије и права жена. Након школовања пријавила се за одлазак у Турску, где је са групом од 38 медицинских сестара бринула о рањеницима и то је била прва група жена, које су као медицински радници отишли на фронт.Честитам свим медицинским сестрама данашњи дан са жељом да положај ове веома битне карике у медицинском систему вуде значајно бољи. Улога коју је сестрама дала Светска здравствена
организација захтева веће знање и већи степен образовања, што се поставило као задатак пред сваку земљу чланицу Светске здравствене организације.Модерно сестринство фаворизује едукацију као приоритет у професионалном животу медицинских сестара, а више и високо образовање медицинских сестара данас је приоритет модерних држава.




Пријем за амбасадора Словеније у Србији

Амбасадор Словеније Владимир Гаспарич боравио је  у Нишу. Пун интересовања за некадашње нишке брендове и све оно по чему је Ниш био познат , али и за будућу заједничку сарадњу. На састанку са градонечелником проф.др Зораном Перишићем највише се разговарало о привреди.
„Економија је увек основ за овакве разговоре. Причали смо и о другим аспектима заједничке сарадње. Екселенција је први пут у Нишу и сигурно да ћемо један озбииљнији контакт тек остварити. Вечерас почињемо културом, а надамо се да ћемо наставити економијом“ рекао је градоначелник.
„Видећемо колика је могућност да Словенија овде буде Економски присутнија. Ми са Србијом већ имамо око милијарду евра размене што значи да је Словенија веома јак партнер Србији. Рецимо, наше Горење је трећи по величини извозник Србије, навео је амбасадор  Гаспарич.
Амбасадор је додао да је са  градоначелником већ разговарао о томе како створити боље услове за њихове активности.



Отворен ЕУ инфо кутак

У Нишу је у присуству шефа делегације ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта отворен ЕУ инфо кутак.После отварања ове канцеларије у којој ће грађани моћи да добију све информације везане за пут Србије ка ЕУ у Официрском дому је отворена изложба “ЕУ и Србија на делу-15 година подршке”.
„Веома је важно да у нашем граду имамо доступна Еу инфо кутак који  ће понудити одговоре на питања везана за ЕУ, пружати помоћ у проналажењу информација и упутстава о приступу програмима и фондовима Европске уније.
Наравно и једна овако лепа изложба има задатак  да упозна грађана Ниша са поступним напретком Србије ка Европи,али и да покаже да што би један пројекат рекао “Растемо заједно” и заједно корачамо ка остварењу стратешки важног циља наше земље“ рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић приликом отварања изложбе.
Наша земља је донела такође  веома важну одлуку – а то је да опредељеност  и интеграција ка ЕУ буде највиши стратешки циљ,који подразумева и реформе и жељу да се  континуирано ради на повећању степена регионалне сарадње.
Важно је рећи да уз себе имамо и Делегацију ЕУ у Србији која пружа  подршку у сваком сегмент нашег  пута ка Европској унији.