Dan pobede nad fašizmom

image_pdfimage_print
Povodom Dana pobede nad fašizmom delegacije grada i udruženja građana položile su vence na spomenik oslobodiocima.Gradonačelnik Niša prof .dr Zoran Perišić rekao je da je „ovo  ujedno i  dan hrabrosti i slave svih  naroda koji su dali svoj doprinos  borbi protiv nacizma,kao najveće ideološke pretnje koja se pojavila u novijoj  istoriji.
Značajnu ulogu  u pobedi nad fašizmom imao je i naš narod sa hiljadama boraca koji su svoj život dali za slobodu  i poštovanje ljudskog dostojanstva.
Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i dosledno se zalaže za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje globalne stabilnosti u svetu.
Zadatak nove generacije je  jačanje tradicije prijateljstva, saradnje i bratstva sa svim narodima koji zajedno sa nama obeležavaju praznik pobede“ rekao je gradonačelnik.
9. maj je Dan pobede nad fašizmom ali i Dan Evrope .
9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija jer je uvod u Montansku uniju.

Možda Vas zanima i sledeće...