1

“Да се не заборави”

У Дому Војске отворен је изложба под називом “Да се не заборави” Милана Чуљића, где фотографије и записи  подсећају Нишлије на  страшне дане Нато агресије.
Ова изложба је посвећена најпре жртвама. Међутим, и материјална штета бомбардовања је огромна, а еколошке последице се не могу ни сагледати јер је период распада осиромашеног уранијума милијарде година. Бачено је много осиромашеног уранијума чија се прашина диже и разилази по целом Балкану, рекао је члан Клуба генерала и адмирала, генрал у пензији Петар Шкрбић.
Изложба слика настала је на десетогодишњицу почетка НАТО бомбардовања и обишла бројне градове и државе. Организатори изложбе у Нишу су Клуб адмирала и генерала и Копнена Војска Србије. Изложба је отворена на дан када је гађано складиште Југопетрола у Нишу. За само два дана Ниш ће кроз изложбу моћи да се присети дана када су бачене и касетне бомбе.
Током 76 дана бомбардовања, сирене за ваздушну опасност у Нишу огласиле су се 129 пута. Град је био изложен ваздушним нападима 52 дана, пет сати и 14 минута. Погинуло је педесет шесторо Нишлија, повређено више од 200. Жртве у читавој Србије су много веће.
Отварању Изложбе слика “Да се не заборави” присуствовали су градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и председници ГО Медијана и Палилула, начелник Нишавског округа, председник СГ, представници цркве. Нишлије ће изложбу у Дому Војске моћи да виде до 15. маја.