1

Ускоро почиње изградња комплекса „Нови Ниш“

У присутву министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и симболичним полагањем временске капсуле на простору некадашње касарне „Бубањски хероји „ означен је почетак радова на пројекту „Нови Ниш“.

„Нови Ниш“ простираће се на око 300.000 квадрата на земљишту површине 15 хектара и биће нови центар општине Палилула, једне од пет градских општина. У изградњи стамбеног дела комплекса биће употребљени монтажни елементи у складу са техникама које се користе у Америци.

Прва усељења требало би да уследе 2018. година, а цео комплекс, према најавама инвеститора требало би да буде готов 2021. године.

На седници Градског већа Ниша усвојен је закључак Анекса првог уговора о преносу права на коришћење непокретности у државној својини, што је омогућило почетак радова.

„ Да би се пројекат “Новог Ниша” наставио била су потребна три корака – закључак Владе Србије (донет 15.априла), седница Градског већа  и трећи корак је анекс уговора између америчке компаније „Clean earth capital“ и града Ниша који ускоро очекујемо

Стари уговор предвиђао је да се до 2016. године испоруче станови, што није испуњено, а нови анекс прецизира да ће испорука станова Министарству одбране, које добија станове као накнаду за уступљену касарну, почети 2018. Године” рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на свечаности.

Министарство одбране добиће за почетак 4.000 квадрата станова, 8.000 квадрата биће изграђено до 2020. и преосталих 5.000 квадрата за Министарство одбране до 2021. године

Најпре ће бити изграђени станови на парцели од 2,5 хектара од укупних 15 хектара колико заузима касарна.

Инвеститор ће дати нову гаранцију, уколико се посао не оконча до 2021. године, а у овом тренутку продужена је стара гаранција. Основни уговор са инвеститором потписан је у марту 2012. године и по том уговору у периоду од четири године није било реално могуће урадиту сву припремну документацију и огроман пројекат, што је одужило почетак градње.

До сада се  инвеститор жалио на инертност и немогућност да добије планове самог објекта , али сада је све завршено и градња може да почне.