Uskoro počinje izgradnja kompleksa „Novi Niš“

U prisutvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i simboličnim polaganjem vremenske kapsule na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji „ označen je početak radova na projektu „Novi Niš“.

„Novi Niš“ prostiraće se na oko 300.000 kvadrata na zemljištu površine 15 hektara i biće novi centar opštine Palilula, jedne od pet gradskih opština. U izgradnji stambenog dela kompleksa biće upotrebljeni montažni elementi u skladu sa tehnikama koje se koriste u Americi.

Prva useljenja trebalo bi da uslede 2018. godina, a ceo kompleks, prema najavama investitora trebalo bi da bude gotov 2021. godine.

Na sednici Gradskog veća Niša usvojen je zaključak Aneksa prvog ugovora o prenosu prava na korišćenje nepokretnosti u državnoj svojini, što je omogućilo početak radova.

„ Da bi se projekat “Novog Niša” nastavio bila su potrebna tri koraka – zaključak Vlade Srbije (donet 15.aprila), sednica Gradskog veća  i treći korak je aneks ugovora između američke kompanije „Clean earth capital“ i grada Niša koji uskoro očekujemo

Stari ugovor predviđao je da se do 2016. godine isporuče stanovi, što nije ispunjeno, a novi aneks precizira da će isporuka stanova Ministarstvu odbrane, koje dobija stanove kao naknadu za ustupljenu kasarnu, početi 2018. Godine” rekao je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić na svečanosti.

Ministarstvo odbrane dobiće za početak 4.000 kvadrata stanova, 8.000 kvadrata biće izgrađeno do 2020. i preostalih 5.000 kvadrata za Ministarstvo odbrane do 2021. godine

Najpre će biti izgrađeni stanovi na parceli od 2,5 hektara od ukupnih 15 hektara koliko zauzima kasarna.

Investitor će dati novu garanciju, ukoliko se posao ne okonča do 2021. godine, a u ovom trenutku produžena je stara garancija. Osnovni ugovor sa investitorom potpisan je u martu 2012. godine i po tom ugovoru u periodu od četiri godine nije bilo realno moguće uraditu svu pripremnu dokumentaciju i ogroman projekat, što je odužilo početak gradnje.

Do sada se  investitor žalio na inertnost i nemogućnost da dobije planove samog objekta , ali sada je sve završeno i gradnja može da počne.