1

Ускоро из Ниша авионом и до Берлина

Највећа светска лоу-кост авиокомпанија “Рајан ер” почеће у септембру  да лети са нишког аеродрома за Берлин, потврдили су из ове компаније.
На званичној прес  конференцији у Градској кући, представници ове ирске авио-компаније рекли су да ће летови почети 04.септембра, а да ће карта коштати 24,99 евра.
То ће бити прва линија Рајан ер-а из Србије. Овај авиопревозник познат је по ниским ценама летова и то углавном са регионалних аеродрома.
То је, после мађарског Wizzаir-a који са “Константина великог” већ лети за Базел и Малме и који је од јесени најавио нову авио-линију за Дортмунд, други авио-превозник који уводи редовне летове из Ниша.



Ник Вујичић у Нишу

У Градској кући приређен је пријем за Ника Вујичића познатог мотиватора.
„Имамо велику част и задовољство да у име Града Ниша поздравимо Ника Вујичића великог мотивационог говорника српског порекла, који ће се по први пут обратити у Нишу свима онима који желе да чују речи које охрабрују и надахњују.
Како поред најбољег мотивационог говорника на свету уопште и рећи нешто што ће бити прихватљиво слушаоцима који пуно очекују.
Али стара мисао Хермана Хесеа која ми пролази кроз главу каже
У животу не постоји никаква дужност , осим дужности: бити срећан. Ако човек може бити добар, може то само онда када је срећан, када у себи има склада, када воли. Оно што је Ник постигао у животу постало је инспирација многим људима, без обзира на боју коже, верску и националну припадност, године“, рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић.
Ник Вујичић данас је најпознатији светски говорник-мотиватор , а преломни тренутак се догодио када му је његова мајка показала чланак о човеку који пати од сличног синдрома. Тада је схватио да није једини који се мучи што му је дало надахнуће за даљи живот. Постао је активнији и укључио се у добротворне организације прикупљајући средства за разне програме који помажу људима с инвалидитетом.
Са седамнаест година је почео да држи предавања о својим проблемима и основао непрофитну организацију „Живети слободно“.
– У животу је овај човек научио да ако не можеш да добијеш чудо којем се надаш, учини да ти то сам будеш другој особи.



Научни клуб

„Ниш од данас има и свој „Научни клуб“ и то је велика част за овај град који је на пољу науке кроз рад својих образовних институција изнедрио велики број успешних стручњака и научних радника.
Из прве руке од професора, доктора наука и истраживача чућете оно што вас занима, а наш задатак је да  пробамо да нашу децу усмеримо на прави начин И не учимо их  шта да мисле већ како да мисле „ рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на отварању Научног клуба.
Научни клуб је  место које се састоји од неколико предмета, радионичарског стола, простора за креативни одмор и библиотеке, уз наставнике.
 Идеја је да научни клубови буду места која ће ослушкивати потребе ученика и наставника и где ће, кроз предавања и радионице, на неформалан начин стицати нова знања.
Поред Ниша Научни клубови ће бити отворени и у 11 осталих градова , а последњи у тој мрежи биће београдски клуб који ће, после једногодишње паузе у раду, бити отворен на новој адреси.



Ускоро почиње изградња комплекса „Нови Ниш“

У присутву министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и симболичним полагањем временске капсуле на простору некадашње касарне „Бубањски хероји „ означен је почетак радова на пројекту „Нови Ниш“.

„Нови Ниш“ простираће се на око 300.000 квадрата на земљишту површине 15 хектара и биће нови центар општине Палилула, једне од пет градских општина. У изградњи стамбеног дела комплекса биће употребљени монтажни елементи у складу са техникама које се користе у Америци.

Прва усељења требало би да уследе 2018. година, а цео комплекс, према најавама инвеститора требало би да буде готов 2021. године.

На седници Градског већа Ниша усвојен је закључак Анекса првог уговора о преносу права на коришћење непокретности у државној својини, што је омогућило почетак радова.

„ Да би се пројекат “Новог Ниша” наставио била су потребна три корака – закључак Владе Србије (донет 15.априла), седница Градског већа  и трећи корак је анекс уговора између америчке компаније „Clean earth capital“ и града Ниша који ускоро очекујемо

Стари уговор предвиђао је да се до 2016. године испоруче станови, што није испуњено, а нови анекс прецизира да ће испорука станова Министарству одбране, које добија станове као накнаду за уступљену касарну, почети 2018. Године” рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на свечаности.

Министарство одбране добиће за почетак 4.000 квадрата станова, 8.000 квадрата биће изграђено до 2020. и преосталих 5.000 квадрата за Министарство одбране до 2021. године

Најпре ће бити изграђени станови на парцели од 2,5 хектара од укупних 15 хектара колико заузима касарна.

Инвеститор ће дати нову гаранцију, уколико се посао не оконча до 2021. године, а у овом тренутку продужена је стара гаранција. Основни уговор са инвеститором потписан је у марту 2012. године и по том уговору у периоду од четири године није било реално могуће урадиту сву припремну документацију и огроман пројекат, што је одужило почетак градње.

До сада се  инвеститор жалио на инертност и немогућност да добије планове самог објекта , али сада је све завршено и градња може да почне.

 




Отворен Сајам запошљавања и професионалне орјентације

У Нишу је отворен дводневни Сајам запошљавања на којем ће сви заинтересовани моћи из прве руке да добију информације о доступним радним местима.

„Овај сајам има задатак да вам омогући директан контакт са већим бројем послодаваца који имају потребу за запошљавањем кадрова Ваше струке. Имаћете прилику да се представите, изнесете своје професионалне карактеристике, оставите утисак, уђете у ужи избор кандидата или на лицу места договорите услове запошљавања.Вазно је реци да на истом месту и у исто време имате прилику да лично предате пријаву за запослење и радну биографију  за већи број слободних послова према властитом избору“ рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на отварању сајма.

На овом сајму запошљавања понуђено је  близу 500 радних места за различита занимања. Тражиће се: дипломирани инжењери машинства, електронике и архитектуре, економисти, правници, фармацеути, возачи, радници у производњи, текстилни радници, електро и машински техничари, виљушкаристи, трговци, комерцијалисти, радници за рад на одржавању и други.