1

Отворен Међународни сајам образовања

 МОЈА КАРИЈЕРА – МОЈ ИЗБОР, назив је сајма образовања где ће будући академци имати прилику да се упознају са понудом преко 40 високих школа и најуспешнијих приватних и државних факултета из Ниша, Србије и иностранства.Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић отварајући сајам поручио је будућим академцима да је знање једина инвестиција која је увек исплатива и да верује да ће одабрати праву професију у будућности.
У оквиру дешавања на Сајму у посебном простору, биће организована пратећа дешавања – бесплатне креативне радионице, презентације факултета, промоције књига, а сајам ће пратити округли столови и трибине различитих тематика.
Оно што је новина на овом Сајму   агенције које се баве едукацијом из области учења страних језика, школе рачунара, социјалних вештина, техника преговарања,  неформалног образовања, презентоваће свој рад И своје потенцијале.
Посебно је важно да су бројне средње школе из Ниша и региона организовале посету овом сајму како би се средњошколци директно упознали са програмима високошколских установа.



ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ

У Градској кући данас је потписан ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ између ЈКП Дирекција за јавни превоз Града Ниша, Дирекције за јавни превоз Града Београда и Градске агенције за саобраћај Крагујевац.
Полазећи од чињенице да је градски и приградски превоз путника једна од најважнијих комуналних делатности за функционисање сваког града и да су Београд, Ниш и Крагујевац три од четири највећа града у Републици Србији, стране потписнице су се споразумеле о циљевима, областима и облицима будуће сарадње, на следећи начин:
Овим протоколом се успоставља основ за трајну сарадњу страна потписница у циљу:
• стварања услова за што ефикасније и квалитетније пружање услуга превоза грађанима,
• даљег унапређења система јавног превоза путника,
• проналажења најбољег начина организовања јавног превоза у сваком граду и
• координираног наступа према локалним самоуправама и надлежним републичким органима у погледу стварања инситуционалних услова за обезбеђење што квалитетнијег и јефтинијег превоза путника.




СТУДИЈА ИЗВОДЉИВОСТИ ЗА ПРОЈЕКАТ ПРИКУПЉАЊА И ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА ЗА ГРАД НИШ

Данас је у Градској кући представљена СТУДИЈА ИЗВОДЉИВОСТИ ЗА ПРОЈЕКАТ ПРИКУПЉАЊА И ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА ЗА ГРАД НИШ
Ову студију финансира: Шведска развојна агенција за међународну сарадњу (СИДА) кроз Програм техничке помоћи. 
Корисници техничке помоћи су Министарство пољопривреде и заштите животне средине и Град Ниш.
Приоритетни програм за инвестирање представља изградња:
1) колектора, 
2) постројења за третман отпадних вода (ППОВ) и 
3) постројења за додатни третман муља.
Државна секретарка у Министарству пољопривреде Стана Божовић окарктерисла је овај пројекат као велики корак за Град Ниш у погледу решавања проблема отпадних вода и одала признање градоначелнику Ниша и његовим сарадницима на посвећености овом пројекту.Госпођа Божовић је нагласила да ће и ресорно министартво и Влада Републике Србије дати пуну подршку реализацији овог пројекта.



Отворен кутак за родитеље и децу

У оквиру пројекта подршка одговорном родитељству данас је отворен простор за дружење деце и родитеља у контролисаним условима како би се поново успоставило поверење и контакт између родитеља и деце- “Кутак за мене маму и тату “Ово је адекватан простор који задовољава потребе деце и ствара подржавајући амбијент у ситуацији када се дете суочава са новонасталом ситуацијом прекида заједнице живота његових родитеља.
Простор Центра за социјални рад у Нишу у коме се реализују виђења у контролисаним условима не задовољава потребе деце. Шта више, овај простор изазива код деце и додатну трауматизацију, с обзиром да се налази у службеним просторијама Центра за социјални рад у којем су и друге службе Центра са којима дете долази у контакт током поступку развода родитеља. Проблем додатно компликује и однос родитеља према Центру за социјални рад који из позиције органа старатељства учествује у поступку развода дајући налаз и стручно мишљењео родитељским компетенцијама. Неки родитељи на најсуптилнији начин угрожавају право детета на несметан контакт са другим родитељем, отежавају детету да разуме шта се догађа и који је циљ доласка у ову институцију.

Према актуелним подацима из Књиге дежурстава за 2016. годину, у Центру за социјални рад тренутно се 40 деце виђа у контролисаним условима са родитељем са којим не живи. 




Отворена нова фабрика у Нишу

У кругу нишке Електронске индустрије министар привреде Жељко Сертић  отворио је нову фабрику лед расвете – „Енсон лед”. У фабрику је уложено 3,2 милиона евра мешовитог српско словеначког капитала. Тренутно запошљава педесетак радника, а до краја треће године ту би требало да ради 550 људи.Инвестиција је мешовита домаћа и страна. Око 3,2 милиона је већ инвестирано, планира се још отприлике толико, каже један од власника фабрике “Енсон лед” Саша Рајковић.
Енсон лед раднициМинистар Сертић је са власницима разговарао о томе како држава може да помогне развој  фабрике.
Све оно што важи за директне стране инвестиције важи и за домаће произвођаче, јер и по Закону о улагањима имају једнака права. Могу да се јаве Развојној агенцији Србије, ми смо већ остварили контакте, каже Сертић.
Сертић најављује помоћ државе кроз субвенције за развој предузећа у Србији, а први састанци о томе биће одржаи већ за који дан.

 




Ускоро из Ниша летови и до Дортмунда

Aвиокомпанија Виз Ер (Wizz air) саопштила је данас да ће са аеродрома “Константин Велики” у Нишу од 20. августа почети да лети до Дортмунда у Немачкој.
“Очекујемо да ће попуњеност авиона до Дортмунда бити још и већа него до Базела и Малмеа, мада су и на овим линијама авиони стално попуњени више од 90 одсто,” рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић .
Виз Ер је почео да лети са аеродрома у Нишу јуна 2015. и са новом линијом од Ниша до Дортмунда је увећао своју понуду са тог и београдског аеродрома на 14 линија до шест земаља.
Током лета нишки аеродром имаће најмање седам чартер летова из Русије, пошто туристичке агенције из те земље увелико продају аранжмане за летовања у Србији.




Представљен пројекат новог железничког чвора

У Градској кући одржана је конференција за новинаре на којој су градоначелник  Ниша проф.др Зоран Перишић и заменик градоначелника Љубивоје Славковић заједно са архитектом пројекта представили нацрт железничког чвора који би требало да буде измештен ван централног градског језгра.

Пруга која дели нишку Палиулулу на два дела за две године могла би да оде у историју. Након три године рада, пројекат измештања пруге из центра Ниша је завршен. По њему, садашњи колосек од станице до Сићева биће угашен, а уместо њега возови ће саобраћати новом трасом, дужине 22, 4 километра.Пруга ће ићи северним делом града, преко аеродрома, Насеља Бранко Бјеговић, Матејевачке петље, па даље ка Бугарској.
Пројекат треба да одобри још ревизорска комисија, која заседа јуна. Ако она да зелено светло, први корак је експропријација земљиша којим ће нова траса пролазити. У питању је око 1000 парцела за чији откуп је обезбеђен новац.