1

Отворен реконструисан и дограђен део школе „Бранко Миљковић“

Данас је у присуству државног секретара Министарства привреде Драгана Стевановића свечано отворен реконструисан део основне школе “Бранко Миљковић” У Нишу.
Средства за реконструкцију обезбедили су заједничким снагама Град Ниш и ресорно министарство.На време је обезбеђен и енргетски пасош па је новотворени део школе урађен на основу савремених стандарда у погледу енергетске ефикасности.
Настава у овој школи, где је због опасности од рушења инспекција још 2012. године затворила 9 учионица, биће  у потпуности нормализована.
То значи да ће после реконструкције школе, вредне око 50 милиона динара, бити услова да ученици у савременим условим похађају наставу.
Овај пројекат обухватио је и реконструкцију и доградњу школе, а Министарство привреде је прописало рокове, начин плаћања и изабрало извођача .
Град Ниш је  уредно обезбедио све дозволе, учешће из градског буџета, потребне изјаве и сагласности.

 




Нишка метеоролошка опсерваторија добила савремени радиосондажни уређај

У метеоролошкој станици у Нишу пуштен је у рад најсавременији систем за висинска радиосондажна мерења реномираног Француског произвођача ” Модем”.
Ради се о метео балонима који се два пута дневно лансирају и са собом носе радио сонде ,како би прикупљали метеоролошке податке на око 30км висине.
Прикупљени подаци се генеришу у оперативни осматрачки систем метеоролошке опсерваторије РХМЗ.Ови подаци ће од 1.априла бити и стратешки важни,јер ће бити део међународне размене метео података.
Нешто после 12 сати лансиран је и први метео балон из нишке опсерваторије.Овом  значајном догађају за метеоролошку станицу у Нишу присутвовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић као и директор РХМЗ Југослав Николић.

 




Наставак сарадње са компанијом НИС

Компанија НИС наставља и у 2016. години да подржава пројекте који кроз систем јавних конкурса доприносе развоју локалних заједница. Тим поводом, Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, потписао је данас Споразуме о сарадњи са представницима десет градова и општина у Србији.У име града Ниша споразум је потписао градоначелник проф.др Зоран Перишић.

Овај програм подразумева одобравање средстава за реализацију пројеката непрофитним организацијама из области спорта ,културе,науке,заштите животне средине и помоћи угроженим категоријама становништва.Захваљујући овом програму Ниш је до сада добио бројне спортске и културне садржаје ,а многи креативни људи добили су прилику да промовишу своје идеје.

Компанија већ осму годину заредом помаже градове и општине широм Србије кроз програм „Заједници заједно“. Од 2009. године је готово 800 милиона динара уложено у око 760 пројеката који су помогли развој локалних заједница, олакшали функционисање бројних установа и унапредили рад културних, образовних и спортских институција широм Србије.

 




Нови правилник о нижој цени боравака деце у вртићим

Градско веће на 177.седници усвојило је  Правилник о изменама и допуни Правилника о регресирању трошкова боравка деце у предшколској установи Пчелица“ Ниш. Овом одлуком Градско веће је  Правилник за обрачун плаћања вртића ускладило са законском регулативом и родитељи ће уместо 29 одсто плаћати 20 одсто економске цене – односно 3.200 динара. Свима који су оштећени предложиће се споразумни начин за измирење разлике.
Оваквим обрачуном, за протекле три године  оштећено је 7-8.000 родитеља. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић каже да та разлика по детету највише може да износи 40.000 динара, али да је углавном реч о 5-6.000 динара. Онима чија деца још иду у вртић највероватније ће понудити да се разлика претвори у аванс за наредне рачуне, за остале ће се потражити други модел.

 




Обилазак радова у Првомајској улици

Грађевинска сезона у Нишу у пуном је јеку, упркос лошем времену. Увелико се раде тргови, колектори и улице. Тренутно се реконструише Првомајска улица код Гимназија Стеван Сремац и Бора Станковић.За само месец дана Првомајска улица требало би да изгуби рупе и добије нови коловоз и тротоаре. После много година коначно ће бити реконструисани кроз програм периодичног одржавања.Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић обишао је са сарадницима радове у овој улици,који су у току.
Реч je о прометној улици која је практично прилаз двема гимназијама и једној основној школи. Дужина улице је 440м и веома је прометна.
Најављено је да ће у наредном периоду бити реконструисне четири велике улице у Нишу и то из кредитног аранжмана.То укључује Сарајевску, Дурмиторску, Бубањских хероја и Хајдук Вељкову.
На раскрсници Првомајске и Вождове улице недавно је постављен и семафор. Постављање семафора финансирао је Савет за безбедност саобраћаја.



Потписан меморандум са немачком организацијом „ Хелп“

Предмет овог Меморандума   је сарадња између потписника кроз  активности усмерене на унапређење положаја угрожене популације .
Конкретне мере које би требало да се инплементирају су унапређење и подстицање запошљавања и самозапошљавања младих, ромског и другог мањинског становништва, особа са инвалидитетом и других незапослених а посебно лица која се теже запошљавају.
Такође потписивањем меморандум биће омогућен и развој социјалног предузетништва, остваривање права на рад и запошљавање, интеграција избеглих и расељених лица, повратника по основу споразума о реадмисији, ромског становништва и других социјално угрожених група.
У оквиру овог Меморандума, потписници су сагласни да ће:
–        Реализовати активности и пројекте у складу са националним правним оквиром, релевантним стратегијама Републике Србије и другим националним и локалним развојним документима, и подржати процес одрживог развоја у целини,
–        Размењивати информације са другим заинтересованим странама које се баве питањима унапређења положаја угрожене популације,
–        Обезбедити информације о најбољим праксама
–        Организовати заједничке акције објављивања пројектних резултата
–        Предлагати и спроводити нове иницијативе засноване на проценама и потребама угроженог становништва у оквиру појединачних овлашћења / мандата
 
Такође Уговор о сарадњи  на пројекту Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва у Србији” који је потписан 27.08.2013 године између немачке организације Хелп и Града Ниша,    допуњује се у Члану 2.   на следећи начин:
Град Ниш ће, уколико постоји потреба, подржаним удружењима кроз пројекат пружити подршку у виду обезбеђивања локације за обављање делатности, а у складу са расположивим могућностима Града. Локација може бити обезбеђена без накнаде или уз минималну накнаду на временски период на пет година са могућношћу продужетка.
Локација са припадајућом инфраструктуром за несметано обављање делатности би требало да буде површине 30-50 ари у индустријској зони уз сагледавање специфичности пословне делатности.
Хелп је са своје стране  током 2014 и 2015 године, по планираном распореду, завршио све припремне активности за обављање делатности ново-основаних удружења, које су подразумевале:
 
1) набавку опреме просечне вредности од 15.000,000 евра, по удружењу, за сва три удружења,
2) обезбеђивање одговарајућих пословних и стручних обука за чланове кооператива и
3) пословно саветовање и вођење кроз процес рада кооператива

 




Реаговање Локалног антикорупцијског форума Ниш поводом Саопштења објављеног на званичном сајту Града Ниша 28. 3. 2016

Ниш, 29. март 2016. године

Реаговање Локалног антикорупцијског форума Ниш поводом Саопштења објављеног на званичном сајту Града Ниша 28. 3. 2016 (које потписује извесна/и ЈОВМИЛОС)

Поштоване грађанке, поштовани грађани,

ЛАФ Ниш је кроз своје последње агажовање да се у састав Стручне комисије за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша у 2016. години уврсти грађански посматрач реализовао меру из Локалног плана за борбу против корупције Града Ниша. ЛАФ Ниш је на тај начин испуњавао своје обавезе из Локалног плана, а није „вршио притисак“ на рад Стручне комисије.

Грађански посматрач је демократска институција оличена у појединцу који се бира из реда компетентних особа у одређеној области. Он представља грађане. Сматрамо недопустивим да органи јавне власти и носиоци јавних функција у Нишу не знају шта садржи Локални план за борбу против корупције, стратешки антикорупцијски документ Града Ниша, који је 2011. године једногласно усвојила Скупштина града као највиши орган власти Града.

Координаторка ЛАФ-а, Зорица Миладиновић, новинарка, није и не може бити у сукобу интереса јер се писаним путем изузела из ангажовања ЛАФ-а у овој ствари, на начин који предвиђају интерни акти ЛАФ-а . Чланови ЛАФ-а нису јавни функционери, те се ни институт „сукоб интереса“ у законском смислу не односи на њих. Упркос томе, чланови ЛАФ-а врло одговорно брину о томе да не буду у сукобу интереса.

ЛАФ Ниш није одговоран због тога што други појединци или организације нису захтевали да присуствују раду Стручне комисије. Напротив, ЛАФ охрабрује све појединце или организације да траже јавност у процесима одлучивања о јавном интересу и јавним средствима. Биро за друштвена истраживања из Београда није „покровитељ“ ЛАФ-а. Ова организација координира процесом мониторинга и евалуације Локалног плана за борбу против корупције и то је предвиђено  самим Планом као њена обавеза.

Локални антикорупцијски форум Ниш је самостално и независно градско тело, а не невладина организација. ЛАФ Ниш је основан да би спроводио Локални план за борбу против корупције. ЛАФ Ниш чине чланови који за свој рад не добијају никакве зараде или хонораре. Они раде без икакве новчане или друге накнаде. ЛАФ Ниш ће, упркос бројним опструкцијама, са скоро свих нивоа власти, наставити да реализује мере и активности из Локалног плана за борбу против корупције јер је за то добио мандат. Јавност у раду представничких тела је темељни принцип демократске борбе против корупције у јавном сектору и друштву уопште.

С поштовањем,

                                                                                           Локални антикорупцијски форум Ниш

                                                                                           Весна Црногорац, заменица координатора

                                                                                           Валентина Крстић, чланица

                                                                                           Драгана Сотировски, чланица

                                                                                           Др Ђокица Јовановић, члан

 

 

link ka dokumentu




Саопштење

Стручна  комисија за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша у 2016. години није конституисана у суботу, 26.03.2016.године, јер је један члан комисије, Петар Јеремић из Београда, напустио заседање. Петар Јеремић је у конкурсној комисији, која има задатак да процени који медијски пројекти у Граду Нишу треба да добију средства на конкурсу, изабран је на предлог медијске коалиције коју чине НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал пресс.
Петар Јеремић је конститутивну седницу комисије напустио, наводно, јер се друга два члана комисије нису сагласила са његовим предлогом да седницама комисије присуствује грађански посматрач кога је предложио Локални актикорупцијски форум.
Управа за културу Града Ниша изражава жаљење због оваквог поступка једног од чланова комисије, јер је процес суфинансирања медија у Нишу потпуно транспарентан, што смо и показали у претходном периоду. Такође, сматрамо да поступање Локалног антикорупцијског форума представља непримерен притисак на стучну комисију која одлучује о подели новца пореских обвезника Града Ниша.
Постављамо питања:
–              Зашто би само ЛАФ имао право да поставља грађанског посматрача (који је притом из УНС-а, као и Петар Јеремић који је председник Извршног одбора УНС-а), а не и друге заинтересоване организације, тела  или  грађанска удружења?
–              Зашто ЛАФ врши толики притисак на Град Ниш и рад независне комисије, када се зна да је координаторка ЛАФ-а, Зорица Миладиновић стално запослена у дневном листу „Данас“, чији се оснивач ДАН ГРАФ из Београда и ове године пријавио на нишком медијском конкурсу? Зар онда овакав притисак на рад независне комисије не говори о очигледном сукобу интереса челнице ЛАФ-а чији послодавац за свој пројекат тражи новац грађана Ниша?
–              Зашто Петар Јеремић није пристао на присуство јавности, када су друга два члана комисије предлагала да се заседања комисије организују у Скупштини Града Ниша или на неком од нишких факултета, где би сви заинтересовани за процес пројектног суфинансирања могли да присуствују седницама, а не само једна организација, чија челница је у очигледном сукобу интереса?
–              Зашто се баш у Нишу врши толики притисак на рад стручне комисије и какви интереси стоје иза покушаја да се опструира Конкурс за суфнансирање медијских пројеката од јавног интереса за грађане Ниша?
–              Који је интерес невладине организације БИРОДИ која се представља као покровитељ ЛАФ-а и већ месецима заговара опструкцију и тражи поништење градског конкурса за информисање? Зашто баш једна београдска организација жели да контролише и усмерава трошење новца грађана Ниша који је намењен нишким медијима и продукцијама које желе да остваре јавни интерес на овој територији?
Град Ниш и Градска управа за културу наставиће да раде по закону и предузеће све мере да се настала ситуација реши, како би се остварио јавни интерес у области информисања.

 




БРАТСКИ ГРАД БЕЛГОРОД ОБЕЛЕЖИО ДАН ГРАДА НИША

У оквиру Фестивала градова побратима, у руском граду Белгороду, 24. марта обележен је Дан града Ниша и српске културе.

У фоајеу Белгородског драмског позоришта М. С. Шћепкина, које већ седам година сарађује са Народним позориштем Ниша, приказана је тематска изложба фотографија нишког фотографа Даворина Динића “Сенке старог Ниша”, као и филм о Нишу, а одржано је и културно-уметничко вече, на коме су учествовали студенти из Србије, који студирају на Белгородском факултету уметности и културе.

Побратими из Белгорода одабрали су 24. март за Дан града Ниша због тога што је то посебан датум у српском календару – тог дана почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије.

Белгород и Ниш незванично, кроз различите институције, сарађују већ скоро десет година, а званичан Споразум о сарадњи потписан је у јуну 2014. године, након чега је сарадња наша два града у свим областима, а посебно у области културе, образовања, спорта, урбанизма и привреде интензивирана.




Честитка поводом Ускрса

Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић упутио је честитку свим верницима који у недељу славе ускрс по грегоријанском календару.
„Свим верницима који празник Христовог васкрсења славе по грегоријанском календару од срца честитам предстојећи празник са жељом да овај празник проведу са онима које воле и поштују уз традиционлану ускршњу трпезу.Нека дух љубави и толеранције испуни срца свих оних који ће у недељу обележити дан када је васкрсењем Христа постављен темељ хришћанске вере. Ускрс је празник над празницима којим прослављамо победу живота над смрћу, празник који представља основу хришћанског веровања,“ каже се у честитки градоначелника Перишића.