1

Отворен реконструисан и дограђен део школе „Бранко Миљковић“

Данас је у присуству државног секретара Министарства привреде Драгана Стевановића свечано отворен реконструисан део основне школе “Бранко Миљковић” У Нишу.
Средства за реконструкцију обезбедили су заједничким снагама Град Ниш и ресорно министарство.На време је обезбеђен и енргетски пасош па је новотворени део школе урађен на основу савремених стандарда у погледу енергетске ефикасности.
Настава у овој школи, где је због опасности од рушења инспекција још 2012. године затворила 9 учионица, биће  у потпуности нормализована.
То значи да ће после реконструкције школе, вредне око 50 милиона динара, бити услова да ученици у савременим условим похађају наставу.
Овај пројекат обухватио је и реконструкцију и доградњу школе, а Министарство привреде је прописало рокове, начин плаћања и изабрало извођача .
Град Ниш је  уредно обезбедио све дозволе, учешће из градског буџета, потребне изјаве и сагласности.

 




Нишка метеоролошка опсерваторија добила савремени радиосондажни уређај

У метеоролошкој станици у Нишу пуштен је у рад најсавременији систем за висинска радиосондажна мерења реномираног Француског произвођача ” Модем”.
Ради се о метео балонима који се два пута дневно лансирају и са собом носе радио сонде ,како би прикупљали метеоролошке податке на око 30км висине.
Прикупљени подаци се генеришу у оперативни осматрачки систем метеоролошке опсерваторије РХМЗ.Ови подаци ће од 1.априла бити и стратешки важни,јер ће бити део међународне размене метео података.
Нешто после 12 сати лансиран је и први метео балон из нишке опсерваторије.Овом  значајном догађају за метеоролошку станицу у Нишу присутвовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић као и директор РХМЗ Југослав Николић.

 




Наставак сарадње са компанијом НИС

Компанија НИС наставља и у 2016. години да подржава пројекте који кроз систем јавних конкурса доприносе развоју локалних заједница. Тим поводом, Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, потписао је данас Споразуме о сарадњи са представницима десет градова и општина у Србији.У име града Ниша споразум је потписао градоначелник проф.др Зоран Перишић.

Овај програм подразумева одобравање средстава за реализацију пројеката непрофитним организацијама из области спорта ,културе,науке,заштите животне средине и помоћи угроженим категоријама становништва.Захваљујући овом програму Ниш је до сада добио бројне спортске и културне садржаје ,а многи креативни људи добили су прилику да промовишу своје идеје.

Компанија већ осму годину заредом помаже градове и општине широм Србије кроз програм „Заједници заједно“. Од 2009. године је готово 800 милиона динара уложено у око 760 пројеката који су помогли развој локалних заједница, олакшали функционисање бројних установа и унапредили рад културних, образовних и спортских институција широм Србије.

 




Нови правилник о нижој цени боравака деце у вртићим

Градско веће на 177.седници усвојило је  Правилник о изменама и допуни Правилника о регресирању трошкова боравка деце у предшколској установи Пчелица“ Ниш. Овом одлуком Градско веће је  Правилник за обрачун плаћања вртића ускладило са законском регулативом и родитељи ће уместо 29 одсто плаћати 20 одсто економске цене – односно 3.200 динара. Свима који су оштећени предложиће се споразумни начин за измирење разлике.
Оваквим обрачуном, за протекле три године  оштећено је 7-8.000 родитеља. Заменик градоначелника Љубивоје Славковић каже да та разлика по детету највише може да износи 40.000 динара, али да је углавном реч о 5-6.000 динара. Онима чија деца још иду у вртић највероватније ће понудити да се разлика претвори у аванс за наредне рачуне, за остале ће се потражити други модел.