Саопштење

image_pdfimage_print
Стручна  комисија за оцену пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша у 2016. години није конституисана у суботу, 26.03.2016.године, јер је један члан комисије, Петар Јеремић из Београда, напустио заседање. Петар Јеремић је у конкурсној комисији, која има задатак да процени који медијски пројекти у Граду Нишу треба да добију средства на конкурсу, изабран је на предлог медијске коалиције коју чине НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал пресс.
Петар Јеремић је конститутивну седницу комисије напустио, наводно, јер се друга два члана комисије нису сагласила са његовим предлогом да седницама комисије присуствује грађански посматрач кога је предложио Локални актикорупцијски форум.
Управа за културу Града Ниша изражава жаљење због оваквог поступка једног од чланова комисије, јер је процес суфинансирања медија у Нишу потпуно транспарентан, што смо и показали у претходном периоду. Такође, сматрамо да поступање Локалног антикорупцијског форума представља непримерен притисак на стучну комисију која одлучује о подели новца пореских обвезника Града Ниша.
Постављамо питања:
–              Зашто би само ЛАФ имао право да поставља грађанског посматрача (који је притом из УНС-а, као и Петар Јеремић који је председник Извршног одбора УНС-а), а не и друге заинтересоване организације, тела  или  грађанска удружења?
–              Зашто ЛАФ врши толики притисак на Град Ниш и рад независне комисије, када се зна да је координаторка ЛАФ-а, Зорица Миладиновић стално запослена у дневном листу „Данас“, чији се оснивач ДАН ГРАФ из Београда и ове године пријавио на нишком медијском конкурсу? Зар онда овакав притисак на рад независне комисије не говори о очигледном сукобу интереса челнице ЛАФ-а чији послодавац за свој пројекат тражи новац грађана Ниша?
–              Зашто Петар Јеремић није пристао на присуство јавности, када су друга два члана комисије предлагала да се заседања комисије организују у Скупштини Града Ниша или на неком од нишких факултета, где би сви заинтересовани за процес пројектног суфинансирања могли да присуствују седницама, а не само једна организација, чија челница је у очигледном сукобу интереса?
–              Зашто се баш у Нишу врши толики притисак на рад стручне комисије и какви интереси стоје иза покушаја да се опструира Конкурс за суфнансирање медијских пројеката од јавног интереса за грађане Ниша?
–              Који је интерес невладине организације БИРОДИ која се представља као покровитељ ЛАФ-а и већ месецима заговара опструкцију и тражи поништење градског конкурса за информисање? Зашто баш једна београдска организација жели да контролише и усмерава трошење новца грађана Ниша који је намењен нишким медијима и продукцијама које желе да остваре јавни интерес на овој територији?
Град Ниш и Градска управа за културу наставиће да раде по закону и предузеће све мере да се настала ситуација реши, како би се остварио јавни интерес у области информисања.

 

You may also like...