BRATSKI GRAD BELGOROD OBELEŽIO DAN GRADA NIŠA

U okviru Festivala gradova pobratima, u ruskom gradu Belgorodu, 24. marta obeležen je Dan grada Niša i srpske kulture.

U foajeu Belgorodskog dramskog pozorišta M. S. Šćepkina, koje već sedam godina sarađuje sa Narodnim pozorištem Niša, prikazana je tematska izložba fotografija niškog fotografa Davorina Dinića “Senke starog Niša”, kao i film o Nišu, a održano je i kulturno-umetničko veče, na kome su učestvovali studenti iz Srbije, koji studiraju na Belgorodskom fakultetu umetnosti i kulture.

Pobratimi iz Belgoroda odabrali su 24. mart za Dan grada Niša zbog toga što je to poseban datum u srpskom kalendaru – tog dana počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Belgorod i Niš nezvanično, kroz različite institucije, sarađuju već skoro deset godina, a zvaničan Sporazum o saradnji potpisan je u junu 2014. godine, nakon čega je saradnja naša dva grada u svim oblastima, a posebno u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, urbanizma i privrede intenzivirana.
Čestitka povodom Uskrsa

Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim vernicima koji u nedelju slave uskrs po gregorijanskom kalendaru.
„Svim vernicima koji praznik Hristovog vaskrsenja slave po gregorijanskom kalendaru od srca čestitam predstojeći praznik sa željom da ovaj praznik provedu sa onima koje vole i poštuju uz tradicionlanu uskršnju trpezu.Neka duh ljubavi i tolerancije ispuni srca svih onih koji će u nedelju obeležiti dan kada je vaskrsenjem Hrista postavljen temelj hrišćanske vere. Uskrs je praznik nad praznicima kojim proslavljamo pobedu života nad smrću, praznik koji predstavlja osnovu hrišćanskog verovanja,“ kaže se u čestitki gradonačelnika Perišića.