1

Пријем за ватерполисте

У Градској кући приређен је пријем за српске ватерполисте који ће учествовати на хуманитарном мечу.
Заменик градоначелника Ниша Љубивоје Славковић примио је ватерполисте  и захвалио се на жељи да помогну угроженима уз констатацију да би иколико освоје злато у Рију,Ниш био спреман да их попут Београду дочека на тераси позоришта.
Карте ће бити у продаји на дан утакмице на билетарници базена, али је цена још непозната, кажу у ватерполо клубу “Наис”.
На списку тренера Дејана Савића за предстојеће мечеве су – Бранислав Митровић, Гојко Пијетловић, Димитрије Ристичевић, Лазар Добожанов, Душко Пијетловић, Марко Манојловић, Небојша Тохољ, Немања Вицо, Немања Убовић, Милан Алексић, Никола Јакшић, Сава Ранђеловић, Радомир Драшовић, Ђорђе Вучинић, Владан Митровић, Андрија Прлаиновић, Стефан Митровић, Страхиња Рашовић, Огњен Стојановићм, Гаврил Суботић, Филип Филиповић, Виктор Рашовић, Живко Гоцић, Драгољуб Рогач, Филип Радојевић, Никола Лукић, Душан Мандић, Драшко Гогов. За други део припрема екипи ће се придружити Слободан Никић. Ватерполисти су турнеју почели  у понедељак у Новом Саду, дан касније су у Београду, а 23. марта посетили су  Лепосавић, Грачаницу и Косовску Митровицу. Након тога долазе у Ниш, а у петак турнеју завршавају у Крагујевцу. По завршетку „МТС Турнеје шампиона” национални тим ће од 28. марта до 1. априла тренирати са селекцијом Аустралије.



Годишњица бомбардовања

Данас је обележена  годишњица почетка бомбардовања тадашње СР Југославије од стране Нато алијансе. Два миленијума град Ниш постоји , али у својој историји није запамтио тако концентрисано и тако неразумно разарање какво се догодило пре равно седамнаест година.
Сирене које су означавале долазак авиона НАТО огласиле су се у граду, почев од 24. марта, па до краја ваздушне кампање, укупно 129 пута, а Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу, што је око 70 одсто укупног времена. Ниш је гађан из ваздуха, за 78 дана бомбардовања, 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању. Током ваздушне кампање погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета, 8 графитних пројектила.
Срушено је око 120 објеката, а преко 3. 400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено
  У име града Ниша венац на спомен капели и споменку поред Универзитета положио је градски већник Милош Банђур и заменик председника Скупштине Града Ненад Станковић.
Бројне делегације званичника,војске ,полиције и грађана положиле су венце на споменике, а претходно су свештеници нишке епархије служили помен невино страдалим Нишлијама.

 




Састанак са генералним секретаром Савета Европе Андресом Кифером

Делегација Србије која борави у Стразбуру на 30.Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе, а на чијем челу се налази градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић сусрела се данас у присуству амбасадора при сталној мисији Србије са Саветом Европе Зорана Поповића са генералним секретаром Савета Европе Андреасом Кифером.
Наша делегација уручила је позив господину Киферу за мониторинг предстојећих локалних и паралмаентарних избора који ће бити одржани 24.априла.На позив премијера Александра Вучића очекује се током ове године и посета господина Кифера Србији највероватније у октобру јесењег заседања Савета Европе.
Било је и разговора о Повељи и деловима повеље на које Србија има одређене примедбе.У току вечери нашу делегацију примио је и градоначелник Стразбура.