1

Честитка поводом 8.марта

Поводом осмог марта,међународног дана жена градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић упутио је свим женама честитку.

“Смисао осмог марта заправо је борба за остваривање права жена широм света.Током развоја цивилизације жене су успеле да заузму условно речено радна места која су припадала мушкарцима.
Ипак у нашем друштву где су патријархална схватања још увек доминантна,заслуге жена које се баве специфицним занимањима резервисаним углавном за мушкарце добијају на значају.Жене су данас подједнако супруге и мајке, али и чувари јавног реда,одбрамбене моћи земље,екстремне спортисткиње,комуналнеполицајке ,возачи аутобуса,итд.Жене су данас одважне и храбре.
Али храброст није сакривање модрица пудером,или ћутање на страшне увреде или остајање у лошим браковима због осуде средине .Храбре жене данас морају да се боре, а ми као локлана самопурава смо ту да им помогнемо и улијемо самопоуздање кроз рад сигурне куће,али и системском борбом и заједничким деловањем против насиља са свим осталим надлежним чиниоцима у друштву.
Желим да у име града на данашњи дан када се сећамо почетка борбе за остваривање права жена ,још једном одамо признање дамама у нашем граду и нашој земљи. Осим букета цвећа и поклона овог дана, жени треба дати признање за храброст, борбу, допринос човечанству и сагледати је у свим њеним величинама: у њеној нежности и лепоти ,али и у њеној снази и истрајности”.