Prijem za novog konzula Bugarske u Nišu

Gradonačelnik Niša prof .dr Zoran Perišić primio je danas u Gradskoj kući novog bugarskog konzula u Nišu Edvina Sugareva.
U srdačnom razgovoru gradonačelnik je poželeo dobrodošlicu novom konzulu i poželeo uspešan rad na ovoj diplomatskoj funkciji.
 Srbija i Bugarska imaju dobru saradnju ,a ono što je veoma važno je činjenica  da je  na raspolaganju obema državama 34 miliona evra iz IPA projekata prekogranične saradnje, ali je pored toga i prioritet povezivati privrednike obe zemlje.
Novi bugarski konzul, rekao je da  će učiniti sve da ionako dobre odnose Srbije, Niša i Bugarske, dodatno unapredi.
Edvin Sugarev je u svojoj diplomatskoj karijeri bio ambasador Bugarske u indiji i Mongoliji. Bio je i lider parlamentarnog Nacionalnog pokreta Ekoglasnost, a pre promena u Bugarskoj učestvovao je i u disidentskim demonstracijama protiv nekadašnjeg komunističkog  lidera ove zemlje Todora Živkova.

 
Radovi na Trgu Republike i Patrijarha Pavla

Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić obišao je radove  na Trgu Republike i Trgu Patrijarha Pavla.
U toku   su pripremni radovi na popločavanju Trga Republike i trotoara ispred zgrade Skupštine grada Niša u Ulici Nikole Pašića.
Prostor će biti popločan „behaton“ pločama. Ukupno 3500 metara kvadratnih površine od čega Trg Republike 2000, a trotoar ispred zgrade Skupštine 1500 metara kvadratnih. Izvođač radova je preduzeće „CD HIS“. Vrednost ugovorenih radova je 9,5 miliona dinara
 Radovi su planirani Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2016.godinu. Trg Patrijarha Pavla U toku su radovi na izvođenju radova na uređenju Trga Patrijarha Pavla u Nišu. U sklopu radova biće skinuta kompletna postojeća konstrukcija i postavljene betonske ploče tipa „Rojal“ četvrtaste na površini od oko 3000 metara kvadratnih.
Betonske ploče će biti postavljene u beloj, bordo i crnoj boji, kako bi se što prirodnije uklopile u postojeći ambijent. Betonske žardinjere i dalje ostaju sa postojećim zelenilom. Vrednost radova na uređenju Trga Patrijarha Pavla je oko 7,5 miliona dinara.
Radovi su planirani Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2016.godinu. Izuvođač radova je preduzeće „Arhibet“ DOO iz Niša. Rok za završetak radova je 60 radnih dana.

 
Subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima

Grad Niš potpisao je sa vlasnicima privatnih vrtića koji ispunjavaju uslove , ugovore o subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima. 
Subvencionisanje dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice vrši se na osnovu Odluke o naknadi dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice.
U cilju realizacije ove Odluke potpisan je Ugovor između Grada Niša i privatnih predškolskih ustanova „Meda“, „Maza“ i „Dečiji kutak“, kojim se bliže regulišu međusobna prava i obaveze.U ovaj program planira se i naknadno uključenje privatne predškolske ustanove „Sunce“.
Za radnu 2015/2016 godinu u budžetu Grada Niša za ove namene predviđeno je 30.000.000 dinara što će pokriti troškove boravka oko 270 deteta.Pravo će se priznavati roditeljima na osnovu podnetog zahteva ukoliko su ispunjeni uslovi predviđeni pomenutom Olukom.
Uslovi za ostvarivanje  prava definisani su ugovorom i osim standardnih ličnih podataka  važno je reći daće moći da konkurišu oni roditelji čiji ukupni  prihodi porodice ostvareni u mesecu decembru 2015.godine nisu veći od 30.000 dinara po članu porodice.
Zahtevi za ostvarivanje prava podnosiće se u Upravi za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.