1

Сабрана дела Бранка Миљковића

Поводом изласка из штампе првог тома Сабраних дела Бранка Миљковића, у Кабинету председника Скупштине града проф. др Милета Илића, одржан је пријем за представнике институција које раде на његовој реализацији.
            Како је речено, ово издање је капитални пројекат за културу и књижевност Ниша и наше земље, а изласком из штампе првог тома,  заокружује се обележавања 80 –те годишњице Миљковићевог рођења.
            Што се самог издања тиче, стручна јавност је сагласна да се ради о изузетном делу, уређивачки и графички квалитетно конципираном.  При том, у Нишком културном центру кажу да су при крају припреме за још 2 тома, која ће бити објављена до краја ове , а 3 завршна  тома до краја наредне године.
            Иначе, гост пријема је био и Горан Миљковић, братанац Бранка Миљковића. Он се захвалио свима који раде на овој едицији рекавши да се тиме Ниш на најбољи начин одужио свом песнику.

 




Улога локалне самоуправе у подстицању инвестиционог амбијента

Стална конференција градова и општина, у сарадњи са Министарством привреде, организoвала је конференцију под називом „Улога локалне самоуправе у подстицању инвестиционог амбијента”,  у Сава центру.  Овај догађај финансијски подржава Швајцарска агенција за развој и сарадњу у оквиру пројекта „Институционална подршка СКГО – фаза 2″.
Овом приликом присутним представницима градова и општина обратио Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, Жељко Сертић, министар привреде и Милош Петровић, в.д. директора Развојне агенције Србије (РАС).
Иако је побољшање инвестиционог амбијента стратешки приоритет Владе Републике Србије, ниво инвестиција још увек није на задовољавајућем нивоу. Имајући у виду чињеницу да без значајнијег прилива инвестиција нема ни значајније стопе привредног раста, Министарство привреде је крајем прошле године донело Закон о улагањима, чијом применом би требало да се обезбеде услови за ефикаснију реализацију инвестиција и постизање позитивних економских ефеката. Сарадња и координација свих ималаца јавних овлашћења у припреми, али и реализацији улагања, изузетно је важна за успешност овог процеса.
Закон о улагањима даје одређене смернице за рад локалних самоуправа, као једног од најважнијих ималаца јавних овлашћења, те ће поменута конференција бити прилика да се детаљније дискутује о свим аспектима примене закона, али и о другим значајним аспектима који се могу решавати само кроз истински партнерски однос централних и локалних органа власти, уз подршку других заинтересованих актера.



ФОНД ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ

Током наредне седмице, у Нишу ће званично бити промовисана иницијатива за оснивање Фонда за младе научнике, најављено је приликом данашњег пријема код председника Скупштине града проф. др Милета Илића за иницијаторе оснивања овог фонда.
Ову иницијативу покренуо је млади научник Јован Милић, у сарадњи са својим колегама ученицима и студентима Средње машинске школе и Машинског факултета из Ниша. Према његовим речима, велики је број младих талентованих научника, који потичу из породица слабог имовног стања,  којима ће бити намењена помоћ из овог фонда. Та помоћ ће, у почетку бити у виду надокнаде трошкова учешћа на такмичењима а, зависно од подршке институција и појединаца, фонд ће покушати да пружи и додатну материјалну помоћ најугроженијима.
Према речима предсеника Скупштине града проф. др Милета Илића, ова идеја је комплементарна са Одлуком о оснивању Фонда за подршку талентованим ученицима и студентима, која ће бити  усвојена на наредној седници Скупштине града Ниша. Те две иницијативе свакако заслужују пуну подршку свих градских институција јер успех наших младих и талентованих ученика и студената репрезентује и град у коме живе и раде.

 




Ново возило за нишку хитну помоћ

Нишка хитна помоћ је, после скоро осам година, почела да подмлађује свој возни парк. На поклон од компаније „Јура“ стигло је комплетно опремљено амбулантно возило.Вредност донације је око 35.000 евра и обухвата возило марке Ситроен са комплетном опремом за интервенције у ургентним медицинским случајевима.
Ово није прва донација компаније „Јура“ здравственим установама. Раније је поклонила инкубатор Дечијој клиници у Нишу и, како каже градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић, показала друштвену одговорност.
„Ова донација помоћи ће да модернизујемо своје екипе на терену и да правовремено пружамо помоћ свим грађанима  Ниша“ изјавио је директор Завода Славољуб Живадиновић.
„Посебну захвалност дугујемо градоначелнику Ниша који је својим сугестијама утицао на наше пријатеље из Јуре да жељу да грађанима Ниша помогну реализују управо кроз један овакав  поклон, који ће бити од велике користи свим грађанима Ниша“ закључио је Живадиновић приликом примопредаје возила.

 




Пријем за нишке пливаче са инвалидитетом

Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић приредио је у Градској кући пријем  за младе спортисте ,чланове  удружења особа са инвалидитетом „Наис“ .“Град ће наставити да помаже нишке пливаче са инвалидитетом, који су осветлали образ града и са турнира у Малмеу донели 11 медаља“,рекао је градоначелник приликом пријема.
Чланови удружења “Наис” освојили су шест златних медаља, четири сребра и једну бронзу. Никола Љубисављевић је најмлађи члан екипе и каже да му две медаље које је освојио представљају подстрек за даљи рад.
А најуспешнији међу њима Немања Тадић ће за месец данана турниру у Грчкој покушати да освоји норму за параолимпијске игре. Јер, Малме је био само загревање.
Остале су неке финесе да се одраде, ако све буде како треба, спустићу време и приближићу се тој тзв. “А” норми за олимпијске игре, каже Тадић.
Ипак, без притиска, јер Грчка није последња шанса. Норма може да се исплива најкасније месец дана пре олимпијаде.

 




Потписан споразум о сарадњи са француским градом Арлом

У Градској кући потписан је споразум о сарадњи Града Ниша и француског Арла,затим споразум о сарадњи Грађевинско архитектонског факултета Ниш и Високе школе архитектуре из Стразбура ,као и споразум о сарадњи ГТШ Неимар и школе из Авињона.
 Ова посета представља завршну активност пројекта децентрализоване сарадње градова Арл и Ниш на тему трансфера знања и добре праксе у валоризацији историјског градитељског наслеђа. Сарадња ова два града датира још с краја 2007. године, када је на иницијативу француске амбасаде у Србији, успостављен контакт с намером да Ниш овлада политиком  за одрживи развој заједнице кроз валоризацију свог богатог градитељског историјског наслеђа.
 Циљ овог пројекта, подржан средствима француског Министарства за спољне послове, био је јачање служби Управе за културу Града Ниша и ТОН и успостављање партнерства француских и српских актера у образовању и обучавању будућих стручњака градитељског наслеђа.
Активности реализоване у оквиру ове сарадње обухватају радионице, студијске посете, међународне активности у оквиру Алијансе европских градова културe.

 




Пријем за амбасадора Украјине

Градску кућу у Нишу посетио је данас амбасадор Украјине у Србији његова екселенција Олександар Александровић.
У пријатељском и срдачном разговору са градоначелником Ниша проф.др Зораном Перишићем размотрене су могућности сарадње појединих области у Украјини и града Ниша.“Украјина је велика земља са око 45 милиона становника ,а износ годишње трговинске размене наше земље и Украјине је 270 милиона долара,што говори о добро развијеној трговинској сарадњи две земље и наша је жеља да са појединим градовима у Украјини успоставимо пре свега привредну сарадњу,“рекао је градоначелник Перишић.
Закључено је да простора има и за друге облике сарадње  попут области културе и спорта,а једна од идеја је да се украјинска кинематографија представи Нишлијама не неком од будућих мини фестова који се огранизују у Нишу.
Амбасадор Украјине захвалио се на срдчаном пријему и истакао велике историјске и језичке сличности два народа и истакао да простора за сарадњу итекако има.Током дана господин Александровић посетиће и Привредну комору , као и Универзитет у Нишу.

 




Раст туристичког промета у Нишу настављен и у 2015. години

Након драматичног пада броја туриста у Нишу током деведесетих, економски тешких година узрокованих великим ратним дешавањима у окружењу и у Србији у граду је наступио период вишегодишње стагнације туристичког промета, обележен приватизацијом највећег хотелског предузећа Србијатурист у Нишу и затварањем њихових великих хотелских капацитета. Почевши од 2013.год у Нишу је забележен сада већ, вишегодишњи стабилан тренд пораста туристичког промета који је у 2014 био увећан за +10% броја туриста од чега +24,4% више страних туриста у односу на 2013.год а снажни тренд раста туристичког промета настављен је и током 2015. год када је према најновијем САОПШТЕЊУ Број 18 – од 29.01.2016.год Републичког завода за статистику током 2015. год у Нишу забележено повећање укупног број туриста у односу на исти период у 2014. год за +10,6%, при чему је број долазака домаћих туриста порастао за +11,6% а број иностраних гостију повећао се за +9,8%. У Нишу је током 2015. Године остварено и +13,8%  укупно више ноћења него у истом периоду 2014. године, при чему је број ноћења домаћих туриста порастао за +15,8% а број ноћења иностраних туриста је повећан за +11,3%. Пораст броја евидентираних долазака и остварен број ноћења који  исказује одличан раст од +13,8% са просечном дужином боравка туриста од 1,95 дана овај резултат чини значајнијим и у погледу туристичке потрошње у граду због веће потрошачке моћи  иностраних  гостију, посебно имајући у виду да је у Републици Србији у  2015. године, у односу на 2014. године, број туриста био већи за 11,2%, а укупни број ноћења већи  за 9,3%.Овакви успешни резултати током 2015 године директна су последица свеукупних напора и активности  који су од стране ТОН-а учињени на пољу афирмације града као добре туристичке дестинације као и свих промотивних активности које је ТОН спроводио последњих пар година на многобројним манифестацијама и фестивалима у Србији, домаћим и међународним сајмовима, комуникацијом са међународним промотерима, тоур операторима и новинарима из целог света.

ТУРИСТИЧКИ ПРОМЕТ /БРОЈ ТУРИСТА И БРОЈ НОЋЕЊА/ У НИШУ TOKOM 2015. годинe

  ЈАН-ДЕЦ2014 ЈАН-ДЕЦ2015 ЈАН-ДЕЦ2014 ЈАН-ДЕЦ 2015  
   Број туриста      /Доласци/   Број остварених ноћења  
Укупно 68.688 75.969 + 10.6 % 130.246 148.193 + 13.8 %
Домаћи 31.297 34.924 + 11.6 % 71.714 83.053 + 15.8 %
Страни 37.391 41.045 + 9.8 % 58.532 65.140 + 11.3 %