Sabrana dela Branka Miljkovića

Povodom izlaska iz štampe prvog toma Sabranih dela Branka Miljkovića, u Kabinetu predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića, održan je prijem za predstavnike institucija koje rade na njegovoj realizaciji.
            Kako je rečeno, ovo izdanje je kapitalni projekat za kulturu i književnost Niša i naše zemlje, a izlaskom iz štampe prvog toma,  zaokružuje se obeležavanja 80 –te godišnjice Miljkovićevog rođenja.
            Što se samog izdanja tiče, stručna javnost je saglasna da se radi o izuzetnom delu, uređivački i grafički kvalitetno koncipiranom.  Pri tom, u Niškom kulturnom centru kažu da su pri kraju pripreme za još 2 toma, koja će biti objavljena do kraja ove , a 3 završna  toma do kraja naredne godine.
            Inače, gost prijema je bio i Goran Miljković, bratanac Branka Miljkovića. On se zahvalio svima koji rade na ovoj ediciji rekavši da se time Niš na najbolji način odužio svom pesniku.

 
Uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizovala je konferenciju pod nazivom „Uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta”,  u Sava centru.  Ovaj događaj finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – faza 2″.
Ovom prilikom prisutnim predstavnicima gradova i opština obratio Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Željko Sertić, ministar privrede i Miloš Petrović, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS).
Iako je poboljšanje investicionog ambijenta strateški prioritet Vlade Republike Srbije, nivo investicija još uvek nije na zadovoljavajućem nivou. Imajući u vidu činjenicu da bez značajnijeg priliva investicija nema ni značajnije stope privrednog rasta, Ministarstvo privrede je krajem prošle godine donelo Zakon o ulaganjima, čijom primenom bi trebalo da se obezbede uslovi za efikasniju realizaciju investicija i postizanje pozitivnih ekonomskih efekata. Saradnja i koordinacija svih imalaca javnih ovlašćenja u pripremi, ali i realizaciji ulaganja, izuzetno je važna za uspešnost ovog procesa.
Zakon o ulaganjima daje određene smernice za rad lokalnih samouprava, kao jednog od najvažnijih imalaca javnih ovlašćenja, te će pomenuta konferencija biti prilika da se detaljnije diskutuje o svim aspektima primene zakona, ali i o drugim značajnim aspektima koji se mogu rešavati samo kroz istinski partnerski odnos centralnih i lokalnih organa vlasti, uz podršku drugih zainteresovanih aktera.FOND ZA MLADE NAUČNIKE

Tokom naredne sedmice, u Nišu će zvanično biti promovisana inicijativa za osnivanje Fonda za mlade naučnike, najavljeno je prilikom današnjeg prijema kod predsednika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića za inicijatore osnivanja ovog fonda.
Ovu inicijativu pokrenuo je mladi naučnik Jovan Milić, u saradnji sa svojim kolegama učenicima i studentima Srednje mašinske škole i Mašinskog fakulteta iz Niša. Prema njegovim rečima, veliki je broj mladih talentovanih naučnika, koji potiču iz porodica slabog imovnog stanja,  kojima će biti namenjena pomoć iz ovog fonda. Ta pomoć će, u početku biti u vidu nadoknade troškova učešća na takmičenjima a, zavisno od podrške institucija i pojedinaca, fond će pokušati da pruži i dodatnu materijalnu pomoć najugroženijima.
Prema rečima predsenika Skupštine grada prof. dr Mileta Ilića, ova ideja je komplementarna sa Odlukom o osnivanju Fonda za podršku talentovanim učenicima i studentima, koja će biti  usvojena na narednoj sednici Skupštine grada Niša. Te dve inicijative svakako zaslužuju punu podršku svih gradskih institucija jer uspeh naših mladih i talentovanih učenika i studenata reprezentuje i grad u kome žive i rade.

 
Novo vozilo za nišku hitnu pomoć

Niška hitna pomoć je, posle skoro osam godina, počela da podmlađuje svoj vozni park. Na poklon od kompanije „Jura“ stiglo je kompletno opremljeno ambulantno vozilo.Vrednost donacije je oko 35.000 evra i obuhvata vozilo marke Sitroen sa kompletnom opremom za intervencije u urgentnim medicinskim slučajevima.
Ovo nije prva donacija kompanije „Jura“ zdravstvenim ustanovama. Ranije je poklonila inkubator Dečijoj klinici u Nišu i, kako kaže gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić, pokazala društvenu odgovornost.
„Ova donacija pomoći će da modernizujemo svoje ekipe na terenu i da pravovremeno pružamo pomoć svim građanima  Niša“ izjavio je direktor Zavoda Slavoljub Živadinović.
„Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Niša koji je svojim sugestijama uticao na naše prijatelje iz Jure da želju da građanima Niša pomognu realizuju upravo kroz jedan ovakav  poklon, koji će biti od velike koristi svim građanima Niša“ zaključio je Živadinović prilikom primopredaje vozila.

 
Prijem za niške plivače sa invaliditetom

Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić priredio je u Gradskoj kući prijem  za mlade sportiste ,članove  udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“ .“Grad će nastaviti da pomaže niške plivače sa invaliditetom, koji su osvetlali obraz grada i sa turnira u Malmeu doneli 11 medalja“,rekao je gradonačelnik prilikom prijema.
Članovi udruženja “Nais” osvojili su šest zlatnih medalja, četiri srebra i jednu bronzu. Nikola Ljubisavljević je najmlađi član ekipe i kaže da mu dve medalje koje je osvojio predstavljaju podstrek za dalji rad.
A najuspešniji među njima Nemanja Tadić će za mesec danana turniru u Grčkoj pokušati da osvoji normu za paraolimpijske igre. Jer, Malme je bio samo zagrevanje.
Ostale su neke finese da se odrade, ako sve bude kako treba, spustiću vreme i približiću se toj tzv. “A” normi za olimpijske igre, kaže Tadić.
Ipak, bez pritiska, jer Grčka nije poslednja šansa. Norma može da se ispliva najkasnije mesec dana pre olimpijade.

 
Potpisan sporazum o saradnji sa francuskim gradom Arlom

U Gradskoj kući potpisan je sporazum o saradnji Grada Niša i francuskog Arla,zatim sporazum o saradnji Građevinsko arhitektonskog fakulteta Niš i Visoke škole arhitekture iz Strazbura ,kao i sporazum o saradnji GTŠ Neimar i škole iz Avinjona.
 Ova poseta predstavlja završnu aktivnost projekta decentralizovane saradnje gradova Arl i Niš na temu transfera znanja i dobre prakse u valorizaciji istorijskog graditeljskog nasleđa. Saradnja ova dva grada datira još s kraja 2007. godine, kada je na inicijativu francuske ambasade u Srbiji, uspostavljen kontakt s namerom da Niš ovlada politikom  za održivi razvoj zajednice kroz valorizaciju svog bogatog graditeljskog istorijskog nasleđa.
 Cilj ovog projekta, podržan sredstvima francuskog Ministarstva za spoljne poslove, bio je jačanje službi Uprave za kulturu Grada Niša i TON i uspostavljanje partnerstva francuskih i srpskih aktera u obrazovanju i obučavanju budućih stručnjaka graditeljskog nasleđa.
Aktivnosti realizovane u okviru ove saradnje obuhvataju radionice, studijske posete, međunarodne aktivnosti u okviru Alijanse evropskih gradova kulture.

 
Prijem za ambasadora Ukrajine

Gradsku kuću u Nišu posetio je danas ambasador Ukrajine u Srbiji njegova ekselencija Oleksandar Aleksandrović.
U prijateljskom i srdačnom razgovoru sa gradonačelnikom Niša prof.dr Zoranom Perišićem razmotrene su mogućnosti saradnje pojedinih oblasti u Ukrajini i grada Niša.“Ukrajina je velika zemlja sa oko 45 miliona stanovnika ,a iznos godišnje trgovinske razmene naše zemlje i Ukrajine je 270 miliona dolara,što govori o dobro razvijenoj trgovinskoj saradnji dve zemlje i naša je želja da sa pojedinim gradovima u Ukrajini uspostavimo pre svega privrednu saradnju,“rekao je gradonačelnik Perišić.
Zaključeno je da prostora ima i za druge oblike saradnje  poput oblasti kulture i sporta,a jedna od ideja je da se ukrajinska kinematografija predstavi Nišlijama ne nekom od budućih mini festova koji se ogranizuju u Nišu.
Ambasador Ukrajine zahvalio se na srdčanom prijemu i istakao velike istorijske i jezičke sličnosti dva naroda i istakao da prostora za saradnju itekako ima.Tokom dana gospodin Aleksandrović posetiće i Privrednu komoru , kao i Univerzitet u Nišu.

 
Rast turističkog prometa u Nišu nastavljen i u 2015. godini

Nakon dramatičnog pada broja turista u Nišu tokom devedesetih, ekonomski teških godina uzrokovanih velikim ratnim dešavanjima u okruženju i u Srbiji u gradu je nastupio period višegodišnje stagnacije turističkog prometa, obeležen privatizacijom najvećeg hotelskog preduzeća Srbijaturist u Nišu i zatvaranjem njihovih velikih hotelskih kapaciteta. Počevši od 2013.god u Nišu je zabeležen sada već, višegodišnji stabilan trend porasta turističkog prometa koji je u 2014 bio uvećan za +10% broja turista od čega +24,4% više stranih turista u odnosu na 2013.god a snažni trend rasta turističkog prometa nastavljen je i tokom 2015. god kada je prema najnovijem SAOPŠTENJU Broj 18 – od 29.01.2016.god Republičkog zavoda za statistiku tokom 2015. god u Nišu zabeleženo povećanje ukupnog broj turista u odnosu na isti period u 2014. god za +10,6%, pri čemu je broj dolazaka domaćih turista porastao za +11,6% a broj inostranih gostiju povećao se za +9,8%. U Nišu je tokom 2015. Godine ostvareno i +13,8%  ukupno više noćenja nego u istom periodu 2014. godine, pri čemu je broj noćenja domaćih turista porastao za +15,8% a broj noćenja inostranih turista je povećan za +11,3%. Porast broja evidentiranih dolazaka i ostvaren broj noćenja koji  iskazuje odličan rast od +13,8% sa prosečnom dužinom boravka turista od 1,95 dana ovaj rezultat čini značajnijim i u pogledu turističke potrošnje u gradu zbog veće potrošačke moći  inostranih  gostiju, posebno imajući u vidu da je u Republici Srbiji u  2015. godine, u odnosu na 2014. godine, broj turista bio veći za 11,2%, a ukupni broj noćenja veći  za 9,3%.Ovakvi uspešni rezultati tokom 2015 godine direktna su posledica sveukupnih napora i aktivnosti  koji su od strane TON-a učinjeni na polju afirmacije grada kao dobre turističke destinacije kao i svih promotivnih aktivnosti koje je TON sprovodio poslednjih par godina na mnogobrojnim manifestacijama i festivalima u Srbiji, domaćim i međunarodnim sajmovima, komunikacijom sa međunarodnim promoterima, tour operatorima i novinarima iz celog sveta.

TURISTIČKI PROMET /BROJ TURISTA I BROJ NOĆENJA/ U NIŠU TOKOM 2015. godine

  JAN-DEC2014 JAN-DEC2015 JAN-DEC2014 JAN-DEC 2015  
   Broj turista      /Dolasci/   Broj ostvarenih noćenja  
Ukupno 68.688 75.969 + 10.6 % 130.246 148.193 + 13.8 %
Domaći 31.297 34.924 + 11.6 % 71.714 83.053 + 15.8 %
Strani 37.391 41.045 + 9.8 % 58.532 65.140 + 11.3 %