1

Улога локалне самоуправе у подстицању инвестиционог амбијента

Стална конференција градова и општина, у сарадњи са Министарством привреде, организoвала је конференцију под називом „Улога локалне самоуправе у подстицању инвестиционог амбијента”,  у Сава центру.  Овај догађај финансијски подржава Швајцарска агенција за развој и сарадњу у оквиру пројекта „Институционална подршка СКГО – фаза 2″.
Овом приликом присутним представницима градова и општина обратио Зоран Перишић, председник СКГО и градоначелник Ниша, Жељко Сертић, министар привреде и Милош Петровић, в.д. директора Развојне агенције Србије (РАС).
Иако је побољшање инвестиционог амбијента стратешки приоритет Владе Републике Србије, ниво инвестиција још увек није на задовољавајућем нивоу. Имајући у виду чињеницу да без значајнијег прилива инвестиција нема ни значајније стопе привредног раста, Министарство привреде је крајем прошле године донело Закон о улагањима, чијом применом би требало да се обезбеде услови за ефикаснију реализацију инвестиција и постизање позитивних економских ефеката. Сарадња и координација свих ималаца јавних овлашћења у припреми, али и реализацији улагања, изузетно је важна за успешност овог процеса.
Закон о улагањима даје одређене смернице за рад локалних самоуправа, као једног од најважнијих ималаца јавних овлашћења, те ће поменута конференција бити прилика да се детаљније дискутује о свим аспектима примене закона, али и о другим значајним аспектима који се могу решавати само кроз истински партнерски однос централних и локалних органа власти, уз подршку других заинтересованих актера.