1

Нови торањ и системи аутоматског навођења ускоро на нишком аеродрому

СМАТСА ,компанија која се бави контролом летења на територији Србије и Црне горе обезбедиће у сарадњи са градом средства за изградњу новог торња за контролу лета на нишком аеродрому.
Очекује се да торањ буде готов следеће године, a такође би до тада требало да буду завршена два система РВР и АЛС намењена мерењу висине облака и аутоматском слетању, чиме ће аеродром Константин Велики бити знатно модернизован и отворен за слетање савремених авиона.
Ово је договорено на састанку на нишком аеродрому којем су присуствовали градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и,директор СМАТСА Радојица Ровчанин и директор аеродрома Константин Велики Владица Ђурђановић.
Торањ ће према најавама бити опремљен најсавременијом опремом ,доксу системи РВР И АЛС неопходни за метеоролшка мерења и аутоматско слетање авиона у готово свим временским условима.Средства за изградњу торња и ових система обезбедиће СМАТСА ,а вредност је према речима директора Ровчанина вишемилионска.

 




Уручене награде најбољим студентима

Најбољим студентима Универзитета у Нишу уручене традиционалне награде на дан Светога Саве.Награда се састоји од плакете и новчаног дела.Награде су уручили градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и председник Скупштине Града проф.др Миле Илић.

У обраћању студентима градоначелник је рекао да”Сваки  човек  има  два  почетка: дан   када  се  родио и дан   када  је  открио  зашто  је рођен.
Убеђен сам да ви сада добро знате зашто сте рођени и како би требало у будућности да обликујете свој животни пут.Бити успешан у било којој области није нимало лако,јер поред свакодневног рада и одрицања  то је и пут препун изненадних препрека и замки које живот носи са собом.
Велика је част за све нас чињеница да иако нисмо материјално богата земља ,оно што нам не мањка јесу паметни и образовани млади људи.
У складу са традицијом  и  ове године на дан Светога Саве првог српског просветитеља  и утемељивача наше српске средњевоковне државе,желимо да покажемо опредељеност Града да препозна вредне  успешне младе људе и покаже симболичним наградама да  цени њихов  труд и залагање ” рекао је градоначелник Ниша.

 




Х&М ускоро отвара продавницу у Нишу

Вишеспратни објекат у центру града, некадашња робна кућа Београд, требало би да током ове године оживи. На заједничкој конференцији за новинаре директор „Робне куће Београд“ Крста Сандић и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић најавили су долазак једног од најпознатијих модних брендова Х & М који би како се очекује могао да средином године почне са радом.
Шведски модни бренд  Х и М или Хенес  и Мауриц , најавио је отварање три нове продавнице у Србији, а једна од њих биће у Нишу и то у центру града тачније у некадашњој робној кући.
Ова модна компанија користиће три спрата робне куће што је укупно око 3000 метара квадратних.Овај модни бренд присутан је у Србији од 2013. године, а тренутно има шест продавница у четири града. Ове године још три би требало да буду отворене, од којих једна у Нишу.

 




У школама обележен дан посвећен Светом Сави

У свим школама у Нишу свечано је обележен дан посвећен Светом Сави утемељивачу наше просвете и духовности.Заједничким снагама Угоститељска,Трговинска и Економска школа у Нишу свечаним пресецањем славског колача обележиле су школску славу Светога Саву.

Ученици ових школа током свечаног дела програма рецитовали су песме познатих аутора о Светом Сави ,а приређено је и извођење мини драме по тексту самих ученика.

 После пригодног програма у сали за услуживање ученици Угоститељске школе презентовали су свој раскошни таленат у области кулинарства.

 




Конкурс за идејно решење споменика ослободиоцима Ниша у Другом светском рату

Сећање на оне који су 14. октобра 1944. године ослободили Ниш нападајући немачке трупе с југа носиће споменик ослободиоцима који ће бити постављен на Синђелићевом тргу.
На конкурс је приспело укупно 12 радова, а жири ће у ужи избор уврстити 3 рада,приспели радови биће изложени у павиљону.
Конкурс за идејно решење споменика већ је у току , а о најбоља три и оном које ће бити и искоришћено одлучиваће жири који чине два вајара, књижевник, архитекта и заменик градоначелника Љубивоје Славковић, као председник Одбора за постављање споменика.
Локација је одређена на основу мишљења Завода за урбанизам, Дирекције за изградњу и Завода за заштиту споменика културе.
Најбоља три предога биће награђена са 600,400 и 200 хиљада динара.
Одазив на конкурс је према оцени чланова жирија био веoма добар, а у наредних неколико дана биће донета одлука о најбољим радовима.
Свих 12 радова биће изложено у изложбеном павиљону у Тврђави где ће новинари и грађани моћи да виде идејна решења аутора који су узелу учешће на конкурсу.

 




Седница Локалног савета за безбедност

У Градској кући одржан је састанак Локалног савета за безбедност на којем су поред градоначелника Ниша и председника Скупштине Града  учествовали и начелник Полицијске управе Ниш,начелник Нишавског округа,представници Војске,судства,тужилаштва,градских институција и невладиног сектора.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић рекао је да је циљ окупљања релевантних чиниоца када је у питању очување безбедности у граду  успостављање новог нивоа сарадње,са жељим да се подигне ниво безбедности у граду.
“Задатак оваквог тела је да пружи неопходне савете грађанима ,али и охрабри сарадњу свих институција на сузбијању насиља и његовој превенцији“,рекао је градоначелник.
Анкете урађене на репрезентативном узорку просечне старости  47 година  у граду показале су да су грађани по питању безбедности посебно изразили бојазан од општег криминалитета,наркоманије ,али и појаве паса луталица на улицама.Иако се одређени део грађана на основу анкете осећа небезбедно полиција као кључна институција у овом погледу  је добро оцењена .
Локални Савет за безбедност  ће представљати институционални оквир  за деловање свих актера како би се идентификовали проблеми  ,али и развили пројекти и механизми превенције  свих појавних облика насиља.
Ово је прва седница овог савета ,а планирано је да се у редовном временском периоду одржавају састанци како би се конкретно означили проблеми и заједничким радом утицало на њихово решавање.




Омладински клуб у оквиру Канцеларије за младе Града Ниша

Овај пројекат има за циљ да побољша услове за имплементацију омладинске политике на локалу кроз успостављање Омладинског клуба у оквиру Канцеларије за младе Града Ниша.
 Омладински клуб биће простор у коме се реализују политике усмерене на директан рад са младима, а такође ће представљати везу између локалног акционог плана за младе и његове реализације кроз конкретне програме и омладинске иницијативе.
Успостављање Омладинског клуба финансира Министарство омладине и спорта са 1.197.000 динара
Основни задатак клуба биће да промовише активизам младих и подржава развој и рад иницијатива младих и омладинског сектора на локалном нивоу,
Развија програме неформалног образовања на тему од интереса за младе и подржава и спроводи програме међународног омладинског рада и мобилности младих,
У оквиру реализације овог пројекта  предвиђена је  адаптација и опремање простора Омладинског клуба (12 столова, 12 столица, 12 лаптопова, 1 пројектор, комплет звучника, 1 орман, 1 бела табла), затим едукацију тима Канцеларије за младе Града Ниша за руковођење Омладинским клубом
Пројекат укључује и промотивну кампању како би се млади укључили у радионице у Омладинском клубу кроз које би учествовали у конципирању Програма Омладинског клуба и како би стекли знања из области омладинске политике, писања пројеката, омладинског активизма.

 




Пројекат „породични сарадник“ у дому „Душко Радовић“

Охрабрујући су резултати пилот пројекта “породични сарадник”,који се реализује у дому „Душко Радовић“ у Нишу. Највећи интерес је да деца из породица у проблему остану у својој биолошкој породици и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања даће све од себе да ту услугу прошири, рекао је данас у Нишу министар Александар Вулин.
Вулин је рекао да се “породични сарадник” пилотира у четири средине и да се спроводи у 430 породица, од ког броја је 700 одраслих и 900 деце.
“Наш највећи интерес је да дете остане у својој биолошкој породици. То је интерес сваке социјалне заштите на свету. Нигде дете не може боље да напредује, него што то може у својој биолошкој породици”, рекао је Вулин.
Према његовим речима, ако је биолошка породица у проблему, треба јој помоћи и како каже, институција породичног сарадника служи управо томе да помогне породици да се избори са својим проблемима, да пружи техничку, психолошку, стручну и сваку другу помоћ.

 




Честитка поводом Српске нове године

Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић упутио је грађанима кои Нову годину славе по јулијанском календару новогодишњу честитку.

“Свима  који Нову годину славе по јулијанском календару желим срећну Нову годину. Почните од овог секунда мислити на боље,јер живот је кратак ,зато будите храбри и волите, јер вредимо онолико колико знамо волети.
Будите у новој години бољи људи,волите људе око себе,будите добар пословни партнер, неким лепим гестом обрадујте комшије и рођаке, будите веселији.
Да се више заједно радујемо и радимо одговорније и боље. Срећна вам Српска нова година.”

 

 




Дочек Православне Нове године на Тргу краља Милана

Поводом дочека Православне Нове године од 20:00 сати биће затворене улице Вожда Карађорђа и Милојка Лешјанина. Прослава почиње у 21:00 час, када ће наступити Дејан Петровић и “Биг Бенд”. Након њиховог наступа од 22:30 сати уследиће наступ Светлане Цеце Ражнатовић. Прославу Нове године по Јулијанском календару уживо са Трга Краља Милана преносиће РТВ Пинк.