1

Седница Локалног савета за безбедност

У Градској кући одржан је састанак Локалног савета за безбедност на којем су поред градоначелника Ниша и председника Скупштине Града  учествовали и начелник Полицијске управе Ниш,начелник Нишавског округа,представници Војске,судства,тужилаштва,градских институција и невладиног сектора.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић рекао је да је циљ окупљања релевантних чиниоца када је у питању очување безбедности у граду  успостављање новог нивоа сарадње,са жељим да се подигне ниво безбедности у граду.
“Задатак оваквог тела је да пружи неопходне савете грађанима ,али и охрабри сарадњу свих институција на сузбијању насиља и његовој превенцији“,рекао је градоначелник.
Анкете урађене на репрезентативном узорку просечне старости  47 година  у граду показале су да су грађани по питању безбедности посебно изразили бојазан од општег криминалитета,наркоманије ,али и појаве паса луталица на улицама.Иако се одређени део грађана на основу анкете осећа небезбедно полиција као кључна институција у овом погледу  је добро оцењена .
Локални Савет за безбедност  ће представљати институционални оквир  за деловање свих актера како би се идентификовали проблеми  ,али и развили пројекти и механизми превенције  свих појавних облика насиља.
Ово је прва седница овог савета ,а планирано је да се у редовном временском периоду одржавају састанци како би се конкретно означили проблеми и заједничким радом утицало на њихово решавање.