1

Дан ослобођења Ниша од Турака

Поводом 11.јануара,Дана ослобођења Ниша од Турака, делегације Града,општина,војске,полиције и удружења грађана положиле су венце на споменик ослободиоцима у центру Ниша.
Пре тачно 138 година српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве.
После вишевековног ропства,стигла је слобода.
 Српску заставу на Стамбол капију нишке трвђаве поставио је  Тодор  Станковић, члан тајног комитета за ослобођење. Тада је у борби за Ниш погинуло је 120 српских војника, а 791 је рањено.
Ослободилац нашег града  , књаз Милан Обреновић испред тврђаве је  са поносом рекао -„Ова застава за нас  је знак, да сваки грађанин, ма које вере био, може рачунати на благонаклону заштиту кнеза. Ја вас поздрављам као заступник правде, као бранилац слободе једнаке за све грађане, за све вероисповести”.
Србија је већ тада наговестила да ће бити балкански пионир демократије  и  да ће следити принципе модерних европских друштава,што је касније  учињено проглашењем Сретењског устава.
Данас централна улица и трг у Нишу с правом носе име  славног српског књаза,нашег ослободиоца. Али и даље од центра ,готово на сваком кораку нашег града остало је знамење борбе и жеље народа да буде слободан.