1

Обележен Дан инвалида

Након што су Уједињене нације прогласиле 3. децембар Међународним даном особа с инвалидитетом, комисија УН за људска права је  5. марта 1993. позвала земље чланице да истичу обележавање 3. децембра с циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учествовања особа с инвалидитетом у друштву.
Према проценама Уједињених нација, 10 одсто укупне светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији  према последњим подацима има око 800.000 људи са неком врстом инвалидитета.
Особе са инвалидитетом, изузев ратних војних инвалида, у већини случајева немају друга примања, осим породичне пензије и права на туђу негу и помоћ, што је врло често недовољно за живот.
 Поред друштвених и финансијских препрека, инвалиди се врло  често сусрећу са физичким препрекама, због чега им је изузетно тешко да се укључе у уобичајене друштвене токове.
„Желимо да помогнемо свим особама са инвалидитетом у Граду и то не само кроз периодичне активности већ перманетно константним акцијама, које би имале за циљ да се пре свега код осталих грађана подигне ниво свести о неопходној солидарности са инвалидима.Један од примарних задатака убудуће биће усмерен ка томе да се на свим значајним локацијама у граду поставе инвалидске рампе како би ова популација несметано могла да обавља своје активности, без бојазни да ће их архитектонске препреке у томе спречити.Правне препреке такође нису занемарљиве, јер су процедуре за добијање неопходних помагала, између осталог и специјалних возила изузетно обимне,“ рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на скупу одржаном у Градској кући.
Веома је важно да овај дан не обележавамо само декларативно,већ да сви заједно будемо на услузи нашим суграђанима којима је помоћ потребна и на тај начин утичемо и на свест свих осталих људи о томе колико је важно разумети проблеме са којима се свакодневно суочавају осебе са инвалидитетом.