1

Програм развоја Града Ниша за 2016 годину

Обавештавамо Вас да Управа за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине организује јавну расправу проводом доношења Програма развоја града Ниша за 2016.годину. Јавна расправа ће се одржати у уторак 08.12.2015.године са почетком у 10,00 сати у сали Скуптине града Ниша у Ул. Николе Пашића бр.24.
Нацрт Програма развоја Града Ниша за 2016.годину

 




Обележен Дан инвалида

Након што су Уједињене нације прогласиле 3. децембар Међународним даном особа с инвалидитетом, комисија УН за људска права је  5. марта 1993. позвала земље чланице да истичу обележавање 3. децембра с циљем постизања пуног и једнаког уживања људских права и учествовања особа с инвалидитетом у друштву.
Према проценама Уједињених нација, 10 одсто укупне светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији  према последњим подацима има око 800.000 људи са неком врстом инвалидитета.
Особе са инвалидитетом, изузев ратних војних инвалида, у већини случајева немају друга примања, осим породичне пензије и права на туђу негу и помоћ, што је врло често недовољно за живот.
 Поред друштвених и финансијских препрека, инвалиди се врло  често сусрећу са физичким препрекама, због чега им је изузетно тешко да се укључе у уобичајене друштвене токове.
„Желимо да помогнемо свим особама са инвалидитетом у Граду и то не само кроз периодичне активности већ перманетно константним акцијама, које би имале за циљ да се пре свега код осталих грађана подигне ниво свести о неопходној солидарности са инвалидима.Један од примарних задатака убудуће биће усмерен ка томе да се на свим значајним локацијама у граду поставе инвалидске рампе како би ова популација несметано могла да обавља своје активности, без бојазни да ће их архитектонске препреке у томе спречити.Правне препреке такође нису занемарљиве, јер су процедуре за добијање неопходних помагала, између осталог и специјалних возила изузетно обимне,“ рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на скупу одржаном у Градској кући.
Веома је важно да овај дан не обележавамо само декларативно,већ да сви заједно будемо на услузи нашим суграђанима којима је помоћ потребна и на тај начин утичемо и на свест свих осталих људи о томе колико је важно разумети проблеме са којима се свакодневно суочавају осебе са инвалидитетом.

 




Јавна расправа о социјалном укључивању Рома

Ову расправу организује Национални савет ромске националне мањине у сарадњи Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и ове расправе ће бити организоване  у оним локалним самоуправама где је заступљена ромска популација,а  у циљу добијања коментара, предлога и допуна и укључивања ромске заједнице у процесу израде стратешког документа и његове промоције у локалним заједницама.
Основни разлог за доношење Стратегије  је стварање услова за  социјалну укљученост Рома – смањење сиромаштва и сузбијање дискриминације ,односно стварање услова за пун приступ остваривању људских права лица ромске националности. Поред тога, разлози због којих се доноси ова Стратегија произилазе из потребе да се створе предуслови за остваривање стратешких циљева, успостављањем  механизама  за спровођење, планирање, надзирање и унапређење усвојених мера и активности;
„Веома је важно да се реализацијом ове стратегије обезбеде средстава у Буџету Републике Србије, буџетима јединица локалне самоуправе, као и међународних развојних партнера који делују у Републици Србији за финансирање стратешких мера унапређења живота Рома
Стратегија предвиђа  и делотворно укључивање  представник ромске заједнице у поступке осмишљавања и спровођења стратешких мера и остваривања гарантованих људских права на рад, становање, образовање, социјалну и здравствену заштиту,“рекао је градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић