1

Подршка градоначелника Ниша премијеру Вучићу

Премијер Србије Александар Вучић својим залагањем и  радом допринео је да наша Србија  данас бележи привредни раст, буде политички стабилна, привлачи стране инвестиције, успешно  савладава нагомилане проблеме које су оставиле претходне гарнитуре власти.
Наша земља добила је  отварање поглавља од ЕУ , али одржава добре  односе  са Русијом  и Кином.
Премијер Србије се у водећим европским земљама означава као кључ политичке стабилности и наставка спровођења започетих реформи  у свим сегментима друштва.
Али, они који не желе добро оваквој Србији спремни су  да свим средствима изазову дестабилизацију  и медијским хајкама и измишљеним аферама ,целу земљу доведу у колосек политичких сукоба  и нестабилности.
Уверен сам да грађани Србије препознају  ко је способан да их води путем просперитета, а ко фабрикује афере и подмеће лажи зарад личног материјалног интереса.
Као градоначелник Ниша ,али пре свега као човек који воли своју земљу пружам апсолутну подршку премијеру Александру Вучићу и његовој борби  за бољу и снажнију Србију и верујем да ће истрајати на том путу .
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић

 
Испраћај српских „плавих шлемова“

Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су испраћају  пешадисјке чете и вода за заштиту снага Треће бригаде Копнене војске у мултинационалну операцију у Либан.
Испраћају српских мировних снага присуствовао је и градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић који је у име Града Ниша пожелео срећан пут припадницима војске који одлазеу Либан.
Испраћај контигента  приређен је у нишкој касарни Књаз Михаило, а припадници ВС ће у Либану провести укупно шест месеци.
Ова мултинационална операција УН у Републици Либан (УНИФИЛ) успостављена је Резолуцијама СБ УН из 1978. године, а припадници ВС започели су учешће у тој мисији 2010. године у оквиру шпанског контигента

 
110 година Кола српских сестара у Нишу

Коло српских сестара је институција од великог значаја, која негује непролазне вредности нашег друштва.Коло српских сестара један је од добитника највеће градске награде 11. Јануар, а и градски кеј носи име овог друштва,што само по себи показује какав је траг кроз историју својим деловањем оставила ова организација.
Историја Кола српских сестра јако је богата и славна.Међу оснивачима су многе племените мајке и жене ,међу којима најпознатија свакако чувена сликарка Надежда Петровић.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на свечаној академији у Светосавском дому је рекао да „ове жене – велике у делима, а скромне у животу – показале су да се отаџбина не брани само пушкама и топовима већ и ван бојног поља – добротом и пожртвовањем. До тада само мајке, домаћице, узорне и угледне супруге – у ратним временима су постајале пожртвоване болничарке које су негујући и превијајући рањенике како у Балканским, тако и у Првом светском рату у великој мери утицале на смањење смртности од последица рањавања, али још више услед заразних болести – колере, тифуса, богиња“.
Месни одбор Кола српских сестара у Нишу основан је 1905. године и радио је све до укидања 1946.Заменик епископа нишког владика Теодосије уручио је председници овог удружења орден Св.Милице ,који СПЦ додељује за доброчинитељски рад

 
55 година Електронског факултета у Нишу

Некада  je Ниш с правом носио титулу града електронике,јер је поред електронске индустрије имао и завидну научно-образовну базу која и данас представља репрезентативну институцију  и свакако  да је задатак свих нас , а поготову вас садашњих и будућих студената електронике да покушамо заједно , да вратимо некадашњи имиџ града.
Електронски факултет у Нишу данас, после 55. годинa постојања представља врхунску образовну и научно-истраживачку организацију која је током више од пет деценија изнедрила велики број одличних стручњака.
Градоначелник Ниша проф .др Зоран Перишић присуствовао је свечаној академији на овом факултету и честитао свим професорима,студентима и запосленима овај вредан јубилеј.
„ Уписивањем на Електронски факултет студенти нису направили погрешан избор јер он представља институцију од посебног друштвеног интереса која успешно прати развој електротехнике и информационо-комуникационих технологија у свету и која представља основу за модерну привреду у оквиру технолошког развоја Републике Србије у 21. веку.
Србији је потребна велика енергија којом располажу млади људи са знањем и стручношћу, чиме би се могао покренути развој државе.
Знање наших студената је капитал велике вредности који можемо понудити Европи и свету, и то увек имамо  на уму када преговарамо са инвеститорима.Ниш заиста има велику срећу да поред одличног географског положаја ,поседује и квалификовану и стручну радну снагу.
Драго ми је што присуствујем прослави 55. годишњице  Електронског факултета  ,јер све ове године показују  Вашу  дугогодишњу преданост која је била генератор  успеха у раду овог факултета „ рекао је градоначелник.

 
Презентација извештаја Европске комисије

У Градској кући одржана је презентација последњег извештаја Европске комисије и његових економских аспеката.Градоначелник Ниша порф.др Зоран Перишић у уводном делу је рекао да је „на основу последњег извештаја Европске комисије о напретку на  путу европских интеграција,Србија остаје посвећена стратешком циљу уласка у ЕУ и спроводи амбициозни план политичких и економских реформи.
Ово је општи закључак који стоји у извештају Европске комисије о напретку Србије у придруживању ЕУ.Србија је похваљена за напредак у економским реформама, уз констатацију да се економија Србије опоравља од рецесије, а да је захваљујући значајним мерама консолидације и бољој наплати пореза, знатно смањен буџетски дефицит“,рекао је градоначелник.
Оно што је такође апострофирано у извештају је  да је потребно  обезбедити пуно поштовање слободе медија и слободе изражавања, нарочито у погледу транспарентности власништва и финансирања медија.
Општи је утисак  у извештају  да  Комисија сматра да је Србија остварила довољан напредак да отвори прва преговарачка поглавља И то је свакако добра вест за све грађане.
Сви заинтересовани су  у Градској кући имали прилику да се детаљније упознају  са економским елементима овог извештаја, а потом је одржана и дискусија уз учешће представника привреде,академске заједнице и медија.