1

110 година Кола српских сестара у Нишу

Коло српских сестара је институција од великог значаја, која негује непролазне вредности нашег друштва.Коло српских сестара један је од добитника највеће градске награде 11. Јануар, а и градски кеј носи име овог друштва,што само по себи показује какав је траг кроз историју својим деловањем оставила ова организација.
Историја Кола српских сестра јако је богата и славна.Међу оснивачима су многе племените мајке и жене ,међу којима најпознатија свакако чувена сликарка Надежда Петровић.
Градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић на свечаној академији у Светосавском дому је рекао да „ове жене – велике у делима, а скромне у животу – показале су да се отаџбина не брани само пушкама и топовима већ и ван бојног поља – добротом и пожртвовањем. До тада само мајке, домаћице, узорне и угледне супруге – у ратним временима су постајале пожртвоване болничарке које су негујући и превијајући рањенике како у Балканским, тако и у Првом светском рату у великој мери утицале на смањење смртности од последица рањавања, али још више услед заразних болести – колере, тифуса, богиња“.
Месни одбор Кола српских сестара у Нишу основан је 1905. године и радио је све до укидања 1946.Заменик епископа нишког владика Теодосије уручио је председници овог удружења орден Св.Милице ,који СПЦ додељује за доброчинитељски рад