110 godina Kola srpskih sestara u Nišu

Kolo srpskih sestara je institucija od velikog značaja, koja neguje neprolazne vrednosti našeg društva.Kolo srpskih sestara jedan je od dobitnika najveće gradske nagrade 11. Januar, a i gradski kej nosi ime ovog društva,što samo po sebi pokazuje kakav je trag kroz istoriju svojim delovanjem ostavila ova organizacija.
Istorija Kola srpskih sestra jako je bogata i slavna.Među osnivačima su mnoge plemenite majke i žene ,među kojima najpoznatija svakako čuvena slikarka Nadežda Petrović.
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić na svečanoj akademiji u Svetosavskom domu je rekao da „ove žene – velike u delima, a skromne u životu – pokazale su da se otadžbina ne brani samo puškama i topovima već i van bojnog polja – dobrotom i požrtvovanjem. Do tada samo majke, domaćice, uzorne i ugledne supruge – u ratnim vremenima su postajale požrtvovane bolničarke koje su negujući i previjajući ranjenike kako u Balkanskim, tako i u Prvom svetskom ratu u velikoj meri uticale na smanjenje smrtnosti od posledica ranjavanja, ali još više usled zaraznih bolesti – kolere, tifusa, boginja“.
Mesni odbor Kola srpskih sestara u Nišu osnovan je 1905. godine i radio je sve do ukidanja 1946.Zamenik episkopa niškog vladika Teodosije uručio je predsednici ovog udruženja orden Sv.Milice ,koji SPC dodeljuje za dobročiniteljski rad