Prezentacija projekta SOS Dečija sela Srbija

image_pdfimage_print
U Gradskoj kući u Nišu održana je prezentacija Fondacije  SOS Dečija sela Srbija,  koja je  članica Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela i nevladina, humanitarna i neprofitna organizacija.
U Srbiji oko 700.000 ljudi, 200.000 su deca, živi ispod ili na granici siromaštva. Čak 6.000 dece bez roditeljskog staranja, smešteno je u hraniteljske porodice ili domove. Ne zna se tačan broj porodica u riziku od izdvajanja dece, odnosno bioloških porodica koje zbog raznih razloga ne mogu adekvatno da brinu o deci i obezbede im minimum nege i brige.
Često ovakve porodice namaju pristup uslugama socijalne zaštite ili ne prihvataju ovu podršku, a resursi institucija socijalne zaštite nisu uvek dovoljni da zadovolje individualne potrebe svake porodice.
Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da “svako dete ima pravo da živi u  porodici, uz ljubav, poštovanje i sigurnost. Moramo zajedno pomoći porodicama u nevolji,da razviju sve svoje potencijale i grade svoju budućnost”
Deca mogu razviti svoj puni potencijal ukoliko žive u podržavajućem i sigurnom porodičnom okruženju, a rad SOS Dečijih sela usmeren je ka tome da se osigura Dom pun ljubavi za svako dete.
Organizacija SOS Dečija sela u Srbiji fokusirana je na tri osnovna područja rada – Porodični model brige, Program Jačanja porodica i obrazovanje.

 

Možda Vas zanima i sledeće...